fbpx

Alejandro Valverde a világbajnok!

Az Innsbruck-i világbajnokság kíméletlen pályáján az elit férfiak versenyében Alejandro Valverde volt a leggyorsabb, ezzel 38 évesen megszerezve élete első világbajnoki aranyát. A második helyen Romain Bardet ért célba, míg a VB egyik meglepetés embere, a kanadai Michael Woods lett a harmadik.


Mindig az országúti világbajnokságok legjobban várt eseménye az elit férfiak mezőnyversenye. Idén sem volt ez másképp, szeptember 30-án Innsbruckban és a TV előtt is nézők “ezrei” figyelték, hogy ki lesz 2018 országúti világbajnoka. Idén különösen nehéz pályát választottak, a 265 km-en 4670 méter szintkülönbséget kellett legyőznie a versenyzőknek, ráadásul mindezt úgy, hogy egy meredek falat kellett körről körre megmászniuk.

A nehéz, szintes pályának köszönhetően a verseny során gyorsan rostálódott a mezőny, az utolsó körre a nagy nemzetek közül, a franciák, az olaszok, a spanyolok és a hollandok képviselték magukat nagyobb létszámmal. A verseny kimeneteléről az utolsó hegy döntött, először a dán Michael Valgren szökött meg, előnye a 30 másodpercet is elérte, de hátul elindultak és az előnye gyorsan elfogyott. A tempóváltás következtében a mezőny is darabokra szakadt, a franciák nagy esélyese Alaphilippe is ekkor búcsúzott el világbajnoki álmaitól. Az élbolyt mindösszesen Alejandro Valverde, Michael Woods, Romain Bardet és Gianni Moscon alkották, de utóbbi sem bírta végül az emelkedőt és leszakadt. A hegytetőn a hármas együtt bukott át, de a háttérben már látni lehetett Tom Dumoulin-t, aki a lejtő végére felért az élre.

Az utolsó 2 km síkon senki nem akart vezetni közülük, így Valverde haladt megfontolt tempóban a boly elején, aki kb. 200 méternél elölről megindította hajráját és végül senki nem tudta kikerülni őt. A sprinten a második helyet a francia Romain Bardet szerezte meg, harmadikként pedig a kanadai Michael Woods haladt a célvonalon, Tom Dumoulin-nek meg kellett elégednie az időfutam ezüst után most egy negyedik hellyel.

Alejandro Valverde megtörte az átkot és az eddigi VB ezüstjei és bronzai mellé képes volt egy aranyat is szerezni, melyet az ex-világbajnok, Peter Sagan adott neki át, a spanyol 38 évesen nyerte első világbajnok címét.

1 Alejandro Valeverde (Spain) 6:46:41
2 Romain Bardet (France)
3 Michael Woods (Canada)
4 Tom Dumoulin (Netherlands)
5 Gianni Moscon (Italy) 0:00:13
6 Romain Kreuziger (Czech Republic) 0:00:43
7 Michael Valgren (Denmark)
8 Julian Alaphilippe (France)
9 Thibaut Pinot (France)
10 Rui Costa (Portugal)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo