fbpx

2018-as Shimano MTB újdonságok: a designerek felébredtek

A Shimano stand minden évben sok meglepetéssel szolgál, de idén már nem is annyira a szettek körül kellett sürgölődni, hiszen az újdonságokról beszámoltunk már nektek és a tesztjeik is érkeznek hamarosan. Az új Ultegra szett majd mindenkinek a bakancslistáján szerepel, akár a mechanikus, akár a Di2, vagy a tárcsafékes kivitelről beszélünk. Nagyot ütött a STePS E8000-es pedelec hajtás, mentünk is már vele, érkezik a teszt is hamarosan.

Most viszont úgy tűnik a ruházati részlegnek beadtak intravénásan több liternyi energiaitalt, mert olyan vérfrissítést nyomtak a palettán, hogy az eszünk megállt! De előtte még elfolyattuk a nyálunkat a szponzorált versenyzői gépekre!

Személyes kedvencem volt Nico Lau-nak a CUBE Action Team versenyzőjének 2019-es prototípus bringája. Igen, 2019-es, ugyanis 2018-ban a 140-et mozgó CUBE Stereo C-68 enduro nem lesz még kapható 29-es kerekekkel! Ő azon kevesek egyike, aki versenyen is használ 2×11-es hajtást, nyilván XTR-ből méghozzá elektromos Di2 kivitelben.

De itt volt Julien Absalon 1×11-es XTR Di2-s BMC TeamElite gépe is. Érdekes egyébként, hogy a Shimano támogatott versenyzők nem Shimano kerekekkel mennek, pedig azok is a világ élvonalát képviselik. Mi legalábbis ellennénk egy szett XTR kerékkel…

A rombolók közül itt volt Rachel Atherton Trek dh gépe mechanikus XTR-rel és PRO kiegészítőkkel illetve Saint hajtóművel.

A legdurvább monti viszont vélhetően a STePS E8000-es szettel készült BMC Trailfox AMP LTD volt. Integrált sebesség szenzorral Twin Hollow Core integrált 500 Wh-s akkuval, XTR Di2 váltórendszerrel, és Saint fékekkel. Azonnal vittük volna!

No de visszatérve a ruhákra és cipőkre! Durván szépek, és trendiek lesznek az új Shimano modellek. Itt van például a XC7 MTB-modell a lakkfekete szintetikus bőr felsőrészével, 9-es merevségű karbon talpával, és Michelin mintázatával. Meglepetés volt a BOA IP1-es tekerőgomb, amit nagyon szeretünk, üdvözöljük, hogy a Shimano is emellett tette le a voksát!

Ütős lett az MT7-es a minőségre és teljesítményre vágyó túrázóknak, trail bringásoknak. Erre is BOA tekerőgomb került, egy L6-os, viszont a talpa alkalmas a gyaloglásra, sziklás talajon tolásra is, mivel hajlékonyabb (4-es merevség index) az XC7-esnél. Szintetikus bőr felsőrésze miatt hidegebb időben is simán használható lesz.

Endúróra sem csak a férfiaknak érkezik a GR7, hanem a nőknek is lesz GR7W, nekik tetsző színben. A cipő talpa talán érdekesebb, mint a bőr felsőrész a fűzővel, amiből egyébként két színt is tartalmaz a csomag! A talpa kétféle mintázattal van ellátva. Ahol a pedállal találkozik, ott más a minta, mint a tolásnál, gyaloglásnál igénybe vett orr és sarok részen. A Michelin által gyártott gumikeverék lesz a garancia a tapadásra és a tartósságra. Érdekes, hogy a cipőknél sokkal nagyobb múltra visszatekintő Vibram-ot mennyire lenyomta a Michelin, és a tesztjeink is azt mutatják, sokkal jobban bírja a gyűrődést a franciák gumiötvözete.

Eggyel feljebb foglal helyet a palettán a GR9, ami a „régi” BMX stílusú cipőhöz hasonlóan fűzőtakarót kapott, amit imádok, ugyanis saras időben védi a cipőt, és nehezebben is ázik be. Persze alapból a fűző elszabadulását hivatott megakadályozni, de mint látható, egyéb célokra is alkalmas.

Az oldschool mára komoly divatirányzat lett, és emögé a Shimano is beállt az XC5-ös cipővel, aminek perforált bőr felsőrésze van fűzővel. Az orrába sárban használható szögeket lehet csavarozni, a talpa pedig 7-es merevségindexel rendelkezik. XC, CX és gravel felhasználásra egyaránt ajánlja a Shimano, a Michelin talp pedig biztos tapadást nyújt a változatos talajon.

A csajokat sem hanyagolja el a japán óriás, ugyanis az enduro modell mellett számos női cipőt kínál majd jövőre. Ami viszont kicsit érdekes, hogy a rózsaszín fűzős XC5 lesz a csúcsmodell, de nem gondolnánk, hogy xc világkupa indulók fűzős cipőben fognak versenyezni.

Az új ruházati vonal is nagyon tetszetős, alternatívát kínál a szolid minták kedvelőinek, és az extravagánsoknak is:

A Shimano termékeket keresd a kedvenc bringaboltodban illetve a http://www.shimano-lifestylegear.com/gl/ oldalon.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo