fbpx

Lakásvásárlás: mi a vagyonszerzési illeték? Kinek és mennyit kell megfizetnie?

Legyen szó bárkiről, a lakásvásárlás egy olyan téma, mely a legtöbb ember életében egy bizonyos ponton bekövetkezik. Ugyanakkor nem csak a vételárral kell számolni, mert további költségekre is számíthatunk, melynek egy jelentős részét a vagyonszerzési illeték teszi ki.

Ingatlanvásárlást megelőzően érdemes alaposan mérlegelni a pénzügyi helyzetünket és ha szükséges, akkor hitellel kiegészíteni a meglévő önerőt. Ehhez nem kell a bankba szaladgálni, mivel enélkül is tájékozódhatunk, például a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorát használva. Emellett a szakmai cikkek is sokat segítenek a pénzügyi útvesztőben való eligazodásban.

Mi a vagyonszerzési illeték és mennyit kell fizetni?

Az ingatlanvásárlást követően a vevőnek úgynevezett visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni. Ha az adóhatóság az adásvételi szerződésben feltüntetett vételárat túl alacsonynak ítéli meg, akkor maguk is felbecsülik az ingatlan értékét, és ennek alapján szabják ki az illeték fizetendő mértékét.

Alapesetben az illeték a vételár 4 százaléka, azaz egy 50 millió forintos ingatlan esetében kétmillió forintot kell befizetnünk. A befizetendő összegből lefaraghatunk, ha a vásárlást megelőző 3 évben az újnál olcsóbban adtunk el ingatlant, mivel ekkor a két ingatlan értékének különbözete lesz az adóalap. Ha úgy veszünk új lakást vagy házat, hogy a régit még nem adtuk el, akkor ezt jelezhetjük a NAV felé, hogy egy eladásra is sor fog kerülni, így az illetékkiszabási eljárást 1 évre felfüggesztik. Ha sikerül az eladás, akkor az adóalap az árkülönbözet lesz.

Az első lakásukat vásárlók

Az első lakásukat vásárlók is számíthatnak kedvezményre, azonban ennek feltételeit a nagy árrobbanást megelőzően állapították meg, így csak nagyon kevesen élhetnek ezzel a lehetőséggel. Az számít első lakástulajdont szerzőnek, akinek nincs és nem is volt korábban lakástulajdona, az ingatlan nyilvántartásban nincs bejegyzett vagyoni értékű joga. Emellett a kedvezmény 35 éves korig jár, és csak akkor számolhatunk az 50 százalékos illeték elengedésével, ha a vásárolt újépítésű ingatlan nem drágább 15 millió forintnál. Sajnos ekkora összegért sem a fővárosban, sem a nagyobb városokban nem találunk lakást.

Támogatott hitelek

Az új CSOK Plusz nagy népszerűségnek örvend, melynek számos oka van. Ilyen például, hogy a második gyerektől kezdve minden baba után 10-10 millió forinttal csökkenő fennálló tartozás vagy a legfeljebb 3 százalékos kamat a futamidő során. További előny, hogy a CSOK Plusz hitel esetében nem kell vagyonátruházási illetéket fizetni, vagyis illetékmentességet élvezünk.

A Babaváró hitelt a házaspárok többsége lakáscélra költi az MNB statisztikái alapján (például a lakásvásárláshoz szükséges önerőre), természetesen ez esetben sem kell vagyonátruházási illetékkel számolnunk, mert a Babaváró kölcsön szabad felhasználású hitel, vagyis nem szükséges hozzá ingatlanfedezet.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo