fbpx

ABUS AirDrop teszt Babó Áronnal

Az elmúlt időszakban már többször írtunk az ABUS könnyű és jól szellőző fullface sisakjáról az AirDropról, ami endurózni optimális választás, most viszont egy olyan tehetséges hazai bringás osztotta meg róla tapasztalatait velünk, aki nemrég a SloEnduro sorozat legutóbbi futamán nyerte az U19-es kategóriát és abszolútban is az előkelő 7. helyen végzett, Babó Áron mesélt nekünk a sisakról.

Babó Áron, SloEnduro, Foto: Matej Lovrič

2  évvel ezelőtt jelent meg nálunk az ABUS AM/Trail, Enduro és DH sisak bemutató cikke, amiben először említettük meg az AirDropot, mint a német gyártó frissen bemutatott modelljét, abban az évben még nem igazán lehetett beszerezni (szállítási problémák a covid után…) ezt a sisakot, így végül először tavaly írtunk részletesebben az AirDropról.

Rövid bemutatás az ABUS AirDropról:

Az AirDropnál az ABUS célja egyértelműen az volt, hogy egy könnyű, sokoldalúan használható fullface fejvédőt alkosson meg, ami természetesen védelemben és minden más szempontból is maximálisan kiszolgálja az extrém kerékpárosok igényeit. A tömeg alacsonyan tartása egy fontos szempont volt, hiszen a kerékpáron statikusan kell tartani a fejünket és senki nem szereti ha egy kőnehéz bukó húzza a fejét, ráadásul versenyhasználatnál minden gramm számít. Az alacsony súlyt ráadásul úgy érte el az ABUS, hogy az AirDrop kellően erős maradt, amit az EPS habba integrált ActiCage vázszerkezetnek köszönhető, emellett MIPS is található ebben a fejvédőben, ami a forgásirányú erőket tompítja esés közben. Fontos megemlíteni, hogy AirDrop QUIN kompatibilis és létezik belőle gyárilag verzió is. A QUIN egy biztonsági rendszer, aminek az érzékelője a fejvédőben található és egy ingyenesen letölthető alkalmazáson keresztül a telefonunkhoz kapcsolódik. A szenzor egy nagyobb lassulás (ütés) hatására jelez az alkalmazásnak, ami értesítés küld az általunk előre megadott személynek. Azt is be tudjuk állítani, hogy mennyi időnk legyen leállítani a riasztást, abban az esetben ha mégsem lenne bajunk az esés következtében.

Egy fejvédő csak akkor véd, ha megfelelően illeszkedik a fejünkre és eséskor a fejünkön marad, ezért az AirDropba az ABUS Zoom Ace fejméret-állító rendszere került, ami nagyon hasonló nem fullface fejvédőkben használt 3 dimenzióban állítható rendszerekhez. Az állszíj pedig dupla D-gyűrűs csattal rögzül, ami több extrém sportban, pl a Moto GP-ben, is az elfogadott rögzítési mód.

Az illeszkedés mellett a kényelem további fontos eleme a megfelelő szellőzés, erre is gondoltak ennél a sisaknál a tervezők, így 11 légbevezetőn és 6 levegőkivezetőn tud átáramlani a levegő az AirDropbon, pluszban még a szivacsok is jól szellőző anyagból készültek. Ezenfelül a fülnél is nyílást találunk, ami segíti a hallást és az egyensúlyozást (a fülünknek nagy szerepe van az egyensúlyozásban) bringázás közben.

Apró adalék még, hogy az állvédőnél a kulcscsont magasságában gumiból készült kulcscsontvédő élek találhatóak, hogy eséskor az állvédő ne törje el a kulcscsontunkat. Ezenkívül természetesen állítható napellenzővel rendelkezik az AirDrop és az MX szemüvegekkel is kompatibilis, sőt a szemüveget fel tudjuk tolni a napellenző alá ha éppen nem használnánk.

Nézzük mit mond Babó Áron az ABUS AirDropról!

Bikemag.hu: Elsőként kezdjük egy rövid bemutatkozással, hiszen még nagyon fiatal vagy, nem biztos, hogy mindenki ismer téged a kerékpáros világban. Milyen szakágban bringázol, mikor kezdtél bringázni, milyen eredményeid vannak?

Babó Áron: Körülbelül két és fél évvel ezelőtt kezdtem el bringázni, jelenleg az enduro szakágban bringázom-versenyzem. Eddigi eredményeim között megtalálható jó pár magyar enduro verseny dobogós helyezés és a Sloenduro sorozaton is korosztályomban jó pár dobogós helyezést sikerült begyűjteni, például az április 7-i futamon megnyertem a kategóriámat és abszolútban is a 7. helyezést értem el (az előtte végző felnőtt versenyzők világkupákon szoktak indulni – szerk.).

Bikemag.hu: Van példaképed? És ha van ki és miért?

Babó Áron: Úgy kimondott példaképem nincs, hanem figyelem a bringásokat és próbálok tanulni néhány technikákat trükköket.

Bikemag.hu: Mit szeretsz az Airdropban?

Babó Áron: Az Airdropban ami személy szerint nekem tetszik, hogy könnyű és egy nagyon jó szellőző full face. Az Airdrop előtt egy dh full face sisakban mentem versenyeken és melegben nagyon bele lehetett izzadni és levegőt is nehezebb volt benne venni. Az Airdrop sokkal komfortosabb és jobb benne endurozni.

Bikemag.hu: Szerinted hasznos a fülnél található nyílás, és tényleg segíthet az egyensúlyozásban?

Babó Áron: Egyértelműen igen, én jobban szeretem ha hallom a hangokat bringázás közben és valóban lehet benne valami, hogy jobb az egyensúly ha hallok.

Bikemag.hu: Az állvédőn található kulcscsontvédő gumírozást tesztelted már élesben?

Babó Áron: Szerencsére még nem volt rá alkalom, hogy kellett volna ezt a specifikációt használnom, de nem is szeretném, az biztos jobb, hogy puhább ott a burkolás mintha simán ugyanaz lenne, mint máshol, kisebb az esélye, hogy eltörje a kulcscsontomat.

Bikemag.hu: Köszönjük! Sok sikert a versenyekhez és minél kevesebbet szorulj rá az AirDrop védelmére!

 

További információkat az ABUS AirDropról ide kattintva találtok.

(X)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo