fbpx

Lazer Z1 KinetiCore fejvédő teszt: szellősen stílusos

A Lazer legutóbbi nagy dobása a csúcs normál/hegyi országúti sisakjának, a Z1-nek a megújítása volt, ami megkapta a KinetiCore technológiát, melynek köszönhetően extra védelmet nyújt amellett, hogy a fejvédő szellőzése nem romlik. Persze a megújítás nem csak a védelmet érintette, hanem a dizájnon is változtattak egy kicsit. A jól szellőző, könnyű sisakok kedvelőjeként egyből felcsillant a szemem amikor mondták, hogy szeretnék ha tesztelném. Lássuk!

A Lazer fejvédőket nagyon röviden talán úgy lehetne a legjobban bemutatni, hogy annyit mondok róluk, hogy a 2023-as év legeredményesebb országúti csapata, a Jumbo-Visma a márka sisakjait használta az elmúlt évben, köztük Valter Attilával, a legjobb és leghíresebb magyar versenyzővel. Persze el lehetne intézni annyival, hogy ez csak a pénzen múlik, de ezen a szinten ez már pont nem igaz, mert egy Tour de France-ot nyerő csapatnál már a kiegészítőknél is maximálisan a teljesítményre koncentrálnak, a szponzoroknak is “fel kell kötni a nadrágjukat”. Szóval a Lazer a top fejvédő márkák közé tartozik.

Az elmúlt 10 év trendjeinek megfelelően a Lazernél is kettényílt az országúti vonal, a klasszikus, jól szellőző sisakok mellett megjelentek az aero fejvédők a sebesség megszállottjai számára. A klasszikus fejvédők között már jó ideje a Z1 testesíti meg a top modellt, melyről sejteni lehetett, hogy hamarosan megújul vagy egy új modell lép a helyére, mert már olyan régóta a piacon volt. Ehhez még hozzájött, hogy 2 évvel ezelőtt a Lazer egy új védelmi technológiát kezdett integrálni a fejvédőibe, a MIPS-et elkezdte lecserélni a teljes palettáján a KinetiCore-ra, mely mostanra lassan a végére ért, így nem volt kérdés, hogy a csúcs, jól szellőző sisakját is megújítja. Így történt nem is olyan régen, hogy piacra került az új Z1 KinetiCore.

Az elmúlt két évben már több cikk jelent meg nálunk arról, hogy a Lazer a KinetiCore védelmi technológia mellett tette le a voksát, melynek az a lényege, hogy az EPS habban törészónákat alakítanak ki, melyek ütés hatására összenyomódnak, deformálódnak, eltörnek ezzel csökkentve az ütés erejét. Az EPS hab önmagában elég jól véd az egyenes irányú ütésektől, ennél a technológiánál viszont a bordák miatt képes jobban deformálódni, azaz több energiát felvenni az ütközésből. Ezenfelül a forgás irányú erőket is képes tompítani, ugyanis a bordák oldalirányban is képesek deformálódni, törni, ami szintén csökkenti a fejünket ért behatásokat. Állításuk szerint jobban szellőzik mint a klasszikus MIPS, ami már csak a kialakításra ránézve is biztosan igaz, hiszen jelentősen nagyobb felületen engedi szellőzni a fejünket, anno a középkategóriás Lazer Strada KinetiCore tesztjénél én is csak jókat tapasztaltam vele kapcsolatban.
A biztonságról pedig mindent elmond, hogy a Virginia Tech 5 csillagosra értékelte a Z1 KinetiCore-t.

A régi Z1 is már egy nagyon jól szellőző sisak volt (a magazinunknál többen viselték a múltban) és a Lazer az új modellnél sem változtatott ezen, a Z1 KinetiCore-nál is fontos szempont volt, hogy a fejvédő kiválóan szellőzőn, de mindamellett az aerodinamikára is odafigyeltek, hiszen ez egy versenyzésre optimalizált sisak, bár természetesen légellenállásban nem veheti fel a versenyt például a kifejezetten aero modell Ventoval. Minden sisaknál lényeges, hogy kényelmes legyen a viselője számára, de egy top sisaknál a legnagyobb komfort az elvárt, ezért a Lazer mindent bevetett a Z1-nél, például a szivacsozás a homloknál egy lyuggatott műanyaglapon található, ami menet közben segíti a száradását.

A Lazer egyedi rögzítést használ a fejvédőiben, Z1-ben az Advanced RollSys rendszernél nem a tarkón található egy gomb, mint más márkák sisakjainál, hanem a fejvédő felső részén van egy állító, amit ha tekerünk akkor 3 dimenzióban szűkül, illetve tágul a rendszer. Ezenfelül tarkómagasság-állító is található benne, mellyel tényleg teljes egészében rá tudjuk szabni a fejünkre a sisakot. A grammánia oltárán áldozva a pántok hossza a fülnél már nem állítható (ahogy a legtöbb gyártó csúcsmodelljénél sem), viszont az állszíj hosszát természetesen tudjuk változtatni. 3 méretben, S, M, L méretben gyártja a Lazer a Z1-et, ami az 52 cm-től 61 cm-ig tartó fejkörméret tartományt fedi le.

A sisak elejébe a Lazer dedikáltan kialakított egy szemüveg dokkot, ami stabilan megtartja az éppen nem használt napszemüvegünket, a fejvédőn található egy matrica amin szerepel hogy hogyan kell használni ezt, sőt még videót is készített róla a Lazer. A régi modellhez hasonlóan kapható az új Z1 KineitCore-hoz is Aeroshellnek nevezett speciális műanyag héj, melynek felpattintásával pillanatok alatt aero sisakká változtathatjuk, de akár esős, hűvös időben is eltakarhatjuk vele a szellőző nyílásokat a beömlő hideg levegő elől, azt érdemes megemlíteni, hogy ennek a héjnak a használata nem UCI kompatibilis, tehát profi versenyeken nem láthatjuk. Érdekesség még, hogy a fejvédő hátulján található egy villogó port, amihez a Lazer gyári villogóját tudjuk csatlakoztatni. És ha már mindenhonnan a “zöld”ség folyik akkor azt is megemlíteném, hogy az új Z1 KinetiCore gyártásához 40 grammal kevesebb műanyagot használtak fel.

Használat közben

Izzadósként nálam csak a jól szellőző sisakok jöhetnek szóba a melegebb hónapokban, így én kb minden márkából alapvetően a klasszikus modelleket, mint például a Lazer Z1-et preferálom az aero fejvédőkkel szemben, ezért nem esett nehezem a tesztelés bár a forró nyári idő még nem jött el, ahol igazán lehet értékelni egy ilyen fejvédőt, de így is sokat hordtam a tavaszi horvát “bringás nyaralás” (edzőtábor) alatt.

 

Az 57,5 cm-es fejemre az M-es méret tökéletesen illeszkedik, kb fél perc alatt beállítottam a fejemre és azóta hozzá sem kellett nyúlni. Elsőre kicsit furcsa volt, hogy nem a tarkómnál szorítom meg a sisakot és másképp tart, mint az eddig használt sisakjaim, de kb 5 perc után már fel sem tűnt. Stabilan tart, sehol nem nyom, tényleg kényelmes. Ami tetszett benne, hogy nem tudtam túlhúzni a fejemen, azaz nem tudom elszorítani vele a fejem. A tükörbe belenézve is tetszett a sisak, ami tényleg egy fontos szempont (szerintem mindenki számára). Fejformára inkább a szélesebb északi formához illeszkedik, mint a keskeny déliekhez, ezért nekem szerencsére pont jó.

A nagy próba az első használat előtt, hogy melyik szemüvegemmel kompatibilis a sisak, mert azért nálam gyakori, hogy a nagy keretes szemüvegek beleérnek a sisakba. Ilyen gond most egyik szemüvegemmel sem volt, mindegyik bőven elfért a Z1 alatt. Viszont a szemüveg dokk az már csak korlátozottan volt kompatibilis a szemüvegeimmel, pontosabban csak a teljesen egyenes szárú szemüvegekkel működik, amivel jó pár márkát kizár a használatból. Egyébként tényleg egyszerűen használható és stabilan fogja a szemüveget, fentről bele kell dugni a szemüveg végét és utána vízszintbe húzni és utána mélyen be lehet tolni a szárakat. Igazából ennyire stabil dokkal még nem találkoztam.

Bringázás közben csak annyit tudok mondani róla, hogy nagyon kényelmes. Stabilan áll a fejemen, nem mozog rázkódásra sem, többször mentem vele terepen is, kb tökéletesen illeszkedik, a fülnél a pántok lehetnének nagyon picit másképp, de így sem zavaró, csak szokatlan az elején amikor a másik sisakom után veszem fel. A szivacsozása kiemelten jó, nem irritálja a bőröm és a nikkel allergiám sem jön ki tőle (az izzadtságom nem oldja ki belőle a festéket), mint a sisak márkák többségétől (ezenkívül egy márka van még amivel hasonló a tapasztalatom). Tényleg jó szellőzik, annyira, hogy a hűvösebb tavaszi napokon nem szívesen veszem fel, kb 15 foktól ajánlom csősál, sapka, nagy haj nélkül. Azt nem fogom mondani, hogy a szemembe nem csöpög bele az izzadtság, mert olyan sisak nálam nincs aminél így lenne, ugyanis a kopaszságom mellett erősen izzadós vagyok. 🙂

Egy dolgot megemlítenék “negatívumként”. A gyártó 220 grammot mond rá, a mérlegemen viszont 235 grammot nyom, amivel egyébként még mindig könnyű sisak, főleg azok között amikben extra védelmi technológia van.

 

Kinek ajánlom?

Azoknak, akik egy minőségi, könnyű, extrán jól szellőző sisakot szeretnének, ami védelemben is maximalista. Nagyon jó választás országútizni, gravel bringázni vagy akár XC montizni, gyakorlatilag kompromisszummentes fejvédő.

Ajánlott fogyasztói ár: 97 990 Ft

Az akcióért kattints a képre!

A forgalmazó fogyasztói akciót hirdet a kifutó Lazer sisakokra. Az akciós modelleket 30-60%-os árelőnnyel lehet megvásárolni az akcióban résztvevő kereskedőknél:

https://paul-lange.hu/akciok

Az akció a készlet erejéig vagy 06.30-ig érvényes.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo