fbpx

Lazer Strada sisak teszt: Az all-rounder extra védelemmel

Idén a Lazer egy teljesen új védelmi technológiával (KinetiCore) felszerelt kerékpáros fejvédő sorozatot mutatott be, mely az eddigiekhez képest jobb szellőzés és alacsonyabb tömeg mellett nyújt extra védelmet a bringások számára. A KinetiCore-t megtalálhatjuk szinte az összes felhasználási terület sisakjai között, így senkinek nem kell lemondania az újdonságról. Az új sorozatból az országúti és általános felhasználásra tervezett modellt, a Stradát választottuk tesztre, ami kedvező ár mellett nyújt igencsak sokat.

Egy meglepően új, de közben nagyon egyszerű megoldást találhatunk az idén megjelent, új Lazer sisakokban. Gondolhattuk volna, hogy a Lazer lelkes MIPS használóként meg van elégedve a fejvédőiben található extra védelmet biztosító rendszerrel és nem akar rajta változtatni, de idén nagy meglepetésre bemutatta a KinetiCore-t, ami az eddigiekhez képest merőben más elven működik. A KinetiCore lényege, hogy az EPS habban törészónákat alakítanak ki, melyek ütés hatására összenyomódnak, deformálódnak, eltörnek ezzel csökkentve az ütés erejét. Az EPS hab önmagában elég jól véd az egyenes irányú ütésektől, ennél a technológiánál viszont a bordák miatt képes jobban deformálódni, azaz több energiát felvenni az ütközésből. Ezenfelül a forgás irányú erőket is képes tompítani, ugyanis a bordák oldalirányban is képesek deformálódni, törni, ami szintén csökkenti a fejünket ért behatásokat.

Lazer KinetiCore fejvédők: Extra védelem, jobb szellőzés, alacsonyabb tömeg

További előny, hogy nincs extra belső héj, mint a MIPS-nél, nincs extra tömeg, sőt a bordák kialakításához még habot vettek ki a fejvédőből, így a KinetiCore modellek tömege jelentősen alacsonyabb lett, mint a MIPS-eseké. Ezenfelül a MIPS-nél sok panasz érkezett arra, hogy nem jó a fejvédők szellőzése (a legtöbb esetben a MIPS erősen korlátozza a belső szélcsatornák működését), míg a KinetiCore mellett szabadon alakíthatóak szellőző csatornák, sőt a bordáknak köszönhetően elég nagy felületre vezethető oda a levegő.

Az új KinetiCore fejvédők tesztelése kapcsán a Stradára esett a választásom, mert többnyire sport céllal kerékpározom és szeretem a jól szellőző fejvédőket, főleg ha olyan időjárás van, mint ezen a nyáron volt. A Stradát a Lazer az országúti fejvédők közé sorolja a kategóriák között, de a leírásában már az szerepel, hogy ez egy mindenes fejvédő, lehet használni országútra, túrázni, montizni, gravelre, városban, szóval egy igazi all-rounder sisak. Egyébként a kategóriákba besorolás a legtöbb gyártónál probléma, simán beteszik a sportos, sild nélküli fejvédőket országúti sisaknak miközben ez csak egy kis szelete a lehetséges felhasználási területeknek.

A Stradát először kézbe véve természetesen a KinetiCore-t néztem meg elsőként, pontosan úgy nézett ki mint a fotókon, a sisak belsejét bordák rendszere szőtte át, persze nem összevissza, rendezetlenül, hanem mindennek megvan a pontos helye, hogy az ütésekkor megfelelően deformálódjon. Belül még a zöld szivacsok voltak elsőre érdekesek, amire még tavasszal sokan azt hitték az első fotókon, hogy azokban van az új technológia 🙂 . A mérlegelés sem maradhatott el, a gyári 290 grammos adat (M-es méret) helyett 291 grammot mutatott a mérleg, ami jól mutatja, hogy a Lazer nem hazudik a tömegükről, bár itt fontos mindig kiemelni, hogy ezt az adatot mindig MIPS-es vagy más fejlett védelmi technológiás sisakkal hasonlítsuk össze, mert úgy van értelme, egy normál sisakhoz képest természetesen nehéz.

Az első felpróbáláskor ért a meglepetés, hogy a fejkörméretet hogyan kell állítani, hiányzott a tekerő a tarkóról, persze egyből eszembe jutott, hogy ez egy Lazer sisak, aminek a tetején szokott lenni egy tekerő, amivel lehet állítani, de erről az is hiányzott, viszont hátul volt egy óriási gombnak tűnő valami, amit lehetett fel le mozgatni/tekerni és csodák csodájára erre lazult vagy feszült a tarkón lévő fejkörméret állító mechanika. Ezenkívül még belül lehetett állítani, hogy a tarkón milyen magasan fusson körbe a tartómechanika, azaz ezzel teljes egészében 3 dimenzióban állítható a sisak. A Strada a legtöbb Lazer sisakhoz hasonlóan az átlag fejvédőkhöz képest jobban tartja a fejet hátul, stabilabb érzetet kelt. A pántok könnyen állíthatóak, ezeket max 1 perc volt beállítani és már használható is volt a sisak.

Mindig elmondjuk, hogy egy adott felhasználási területre tervezett sisaknál a legfontosabb dolog, hogy legyen kényelmes (ebbe a szellőzést is beleértve) és nézzen ki jól a fejünkön, mert ezek nélkül nem fogjuk szívesen viselni. A Stradával ilyen téren abszolút nem volt gond, a lazább saját sisakom után a már említett szorosabb tarkófogás sem tűnt fel 1 perc után és sehol nem nyomott bringázás közben. Jól vizsgázott a meleg nyári időben is, a hőségben sem akart megfőni benne a fejem, persze folyt rólam az izzadság rendesen, de nincs olyan sisak, amiben ez nem fordul elő velem ilyen időjárásban. Terepen gravel bringán is teljesen jól bevált, alacsony sebesség mellett sem volt gond a megfelelő mennyiségű levegő beáramlásával. Tehát igaz amit a Lazer állít a Stradáról, ez egy elég jól szellőző sisak amellett, hogy egy extra védelmi rendszer van benne, a MIPS-es sisakokat “megeszi reggelire”.

A védelmet nem “akartam” tesztelni, de mindenképpen hiszek a tervezőknek, hogy a KinetiCore extra védelmet jelent a fejnek, ezenkívül szemmel látható, hogy a Strada vastagabb habból van, mint egy átlag sisak, ami már az elemi fizikai ismeretünk szerint is nagyobb védelmet jelent. Elméletileg a Stradán van elöl szemüveg dokkoló, nekem ide nem sikerült betűznöm egyik szemüvegemet se, de nem ez a fejvédő az első amivel így járok, igazából nehéz a gyártóknak az összes szemüveggel kompatibilis dokkolót tervezni. Hátul az állító “gomb” alatt található egy csatlakozó a villogónak, ahová a Lazer saját villogóját lehet felszerelni estim éjszakai felhasználás esetén.

A Lazer Strada KinetiCore-t azoknak ajánlom, akik elérhető áron, egy jól szellőző, sportos, mindenes fejvédőt keresnek, amit használhatnak a nyári melegben országúton, terepen, túrázás során vagy városban egyaránt és az alapsisakokon túl szeretnének egy kis extra védelmet a fejüknek.

Ajánlott fogyasztói ár: 39 590 Ft

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo