fbpx

XCU: Ultra mountain bike sorozat először Magyarországon

Idén Magyarországon hivatalos sorozatban mérhetik össze tudásukat a mountain bike sport perifériáján mozgó „furcsa állatfaj” egyedei az ultrások.

xcu_logo_2015A 24 vagy 12 órás versenyek magányos hősei az egyéni teljesítők, akik akár teljes napon át kínozzák magukat a pedált terhelve, mert nekik ez jó… A Tó-sport Kft. jóvoltából 2015-ben ezt egy sorozat keretein belül is megtehetik, nagyobb elismerést kivívva maguknak. Az XCU (U – mint ultra) Mountain Bike Series-be a már ismert ultratávú versenyek tartoznak majd, s lesz összetett értékelés is. A kezdeményezéssel kapcsolatos tudnivalókról a Tó-sport részéről Toldi Tamás tájékoztat:

Évről évre dinamikusan növekszik a kerékpározás szerelmeseinek száma, közöttük a montisok tábora. A montizás egyik sajátossága, hogy folyamatosan új kihívásokat, területeket keresnek a művelőik. A hosszú távú egyéni és csapatversenyeknek is egyre népszerűbbek hazánkban, de vannak régebbről is hagyományai, a korábbi években főleg a 24 órás versenyek voltak a jellemzőek. Pár éve jelentek meg a rövidebb távok, mint pl. a 10 órás versenyek.

Az XCU-ban pont ez a szép, hogy az amatőröktől a profikig mindenki megtalálja maga számára a megfelelő kihívást. Az amatőrök számára azért ajánljuk, mert a táv leküzdése egy ilyen fajta versenyen önmagában egy életre szóló élmény. Ráadásul a verseny jellegéből fakadóan nem csak egy kihívás a sok közül, amit teljesíthetünk, hanem közösségi élmény is, hiszen rengeteg versenyző, kiszolgáló személyzet és néző van jelen a helyszíneken.  Fontos kiemelni a cégek, vállalatok csapatait is, akik már egyfajta csapatépítő tréning részeként neveznek a hosszú távú monti futamokra, hiszen ha máshogy nem is, 20 óra tekerés után egy, az elején kevésbé összetartónak tűnő csapat is össze szokott kovácsolódni.

Shimano MTB24 Velence

Shimano MTB24 Velence

A profik közül is jó páran elindulnak az ilyen viadalokon, hiszen ritkán van lehetőségük csapatban versenyezni, számukra is egy remek új inger lehet egy XCU állomás beleillesztése a programjukba, segít nekik kicsit kizökkenni a megszokott ritmusból. Sokan közülük a körrekordra is rámennek. És persze kár lenne kihagyni azokat, akik kizárólag a buliért jönnek és nem törődnek a végső helyezésükkel. Előfordul, hogy egyes baráti társaságok egész évben csak itt tudnak egymással találkozni. Nem foglalkozva a várható eredményükkel a verseny felénél leülnek egyet bográcsozni, aztán később folytatják a küzdelmet az elemekkel. Számukra a hangulat és a barátok jelenléte a fontos, amelyhez kevés ehhez hasonlóan alkalmas rendezvénysorozat van Magyarországon, mint az XCU MTB Series.

2015-ben konkrétan három hosszú távú monti verseny (10 órás MTB Marcali, Holdfény Liget 10 órás MTB, MTB24 Velence 24 órás) szervezői döntöttek úgy, hogy sorozatba tömörülnek az XCU MTB Series néven. Az ötlet lényege az volt, hogy a 10 órás versenyeket is jobban megismerjék, növeljük népszerűségüket úgy, hogy egy összetett versenysorozatot is hirdetünk. Ez egy win-win szituáció, hiszen minden rendezvény tud a másiknak segíteni, ráadásul a kisebb versenyek egyfajta előszobái lehetnek a nagy 24 órásnak a résztvevők szemszögéből is, hiszen korábban sokan azért nem indultak el 24 óráson, mert megijedtek a nagy távtól és nem merték megmérettetni magukat.

Egységesített rendszert kínálunk: 4 kategória van mindenhol. solo, duo, négyes és hatos. Az összetett eredmény megállapításának az elve okozta a legnagyobb feladatot. Sokat gondolkoztunk, végül úgy döntöttünk, hogy az adott kategóriákban a megtett kilométerek alapján állítjuk fel a sorrendet, a végső sorrendet. A hosszú távú versenyekre általában olyan pályát jelölünk ki, amelyek elsősorban nem a versenyzők technikai tudását teszik próbára. Természetesen nem esünk át a ló túlsó oldalára, igazi montis pálya vár mindenkit az összes állomáson, így aki nyerni szeretne, annak egyáltalán nem lesz könnyű dolga, de alapvetően a hangsúly a kitartáson és az extrém táv leküzdésén van.

Fontos tanácsok az XCU-sorozatban indulóknak:

– Elengedhetetlen a megfelelő fizikai felkészültség – edzés nélkül nekivágni egy ilyen versenynek elég nagy lutri, de persze meg lehet próbálni.
– Ami még inkább fontos lehet a fizikai felkészülés mellett: a technikai előkészületek. Egy XCU-n nem csak a szervezet, hanem a technika is extrém terhelést kap, ami gyakrabban eredményezhet műszaki hibát – számolni kell az alkatrészek elfáradásával, kopásával is.
– Számolni kell azzal is, hogy egy XCU-n bő 24 órán át le kell szervezned, meg kell oldanod azokat az eszközöket, ételt, frissítést, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a szervezet is megkaphassa, ami neki jár. Ez sokkal komolyabb feladat, mint egy mezei XC versenyen.

Jelenleg 3 verseny csatlakozott a sorozathoz:

10órás MTB Marcali                        2015. május 3.                                  Marcali                 marcalikse.hu

Holdfény Liget 10órás MTB            2015. szeptember 13.                     Gyöngyösfalu      holdfenyliget.hu

MTB24 Velence 24órás                   2015. szeptember 26-27.                Velence                tosport.hu

új plakát2szöveggel

Információk:

https://www.facebook.com/XCUMTB

http://tosport.hu/images/mtb24/pdf/2015_xcu_reszveteli_szabalyzat_minimum_feltetelek_2.0.pdf

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo