fbpx

WOWOW a láthatóság úttörője

A belga WOWOW a szabadtéri tevékenységek során elengedhetetlen láthatóságot tűzte zászlajára. A fényvisszaverő ruházat és kiegészítő felszerelések úttörőjének számít, nemcsak itt Európában, hanem világviszonylatban is.

A WOWOW az egyéb sportok és tevékenységek mellett a kerékpározás számára is széles kínálatot biztosít, amelyben a ruházati termékek egész sora, hátizsákborítás és egyéb biztonsági kiegészítő szerepel. Mind a legfejlettebb láthatósági anyagokból készül, a lehető legjobb észlelhetőséget biztosítva.

  • A KRESZ szerint

a közúti forgalomban való részvételhez egyebek közt lakott területen kívül az úttesten éjszaka vagy rossz látási viszonyok között fényvisszaverő ruházat szükséges.

  • Egy 2014-ben készített tanulmány szerint

a kerékpáros észlelhetősége fényvisszaverő ruházatban 20-50 méterről 150 méter fölé nő, kedvező esetben akár fél km is lehet. Egy 90 km-es sebességgel haladó gépjárműnek 64 m szükséges a megálláshoz. Számoljunk!

[divider scroll_text=””]
A láthatósági ruházat nemcsak kötelező, hanem a számok is magukért beszélnek. Sötétben, kedvezőtlen látási viszonyok közt biztonságunk döntően azon múlik, hogy láthatóak vagyunk-e vagy sem. A kerékpárra szerelt világítás sokat segít, mindazonáltal a fényforrás mérete eltörpül a ruházat által biztosítható felülethez képest. A felület nagysága meghatározóbb az észlelésben, mint a fényintenzitás: ha maga a kerékpáros “világít”, az észlelhetőség minimum 40, de akár 200%-kal jobb, mint kizárólag kerékpár-világítás használatával.

Életünk múlhat a viseleten!

A WOWOW termékek két fejlett visszatükröző technológiát kínálnak. A fényvisszaverő üveggyöngyöket főképp az útfelfestés terén alkalmazzák, de egy speciális technológiának köszönhetően a belgák a ruhaanyagra is fel tudják vinni a poliuretán mikrogömb-bevonatot. A másik fényvisszaverő típus prizmatechnológia, amely a beeső fény nagy részét a beesés szögétől függetlenül a fényforrás felé tükrözi vissza. A színezhető műanyag mikroprizmák milliói többféle anyagra, így ruhára is felvihetők, így ha egy jármű fényszórója megvilágítja a kerékpárost, a fény döntő részben a jármű(vezető) felé visszaverődik. A prizmatechnológia specialistája a 3M, a WOWOW nagyrészt tőlük szerzi be a termékeiben alkalmazott fejlett alapanyagokat.

[divider scroll_text=””]
A fenti tények tükrében tekintsünk meg néhány terméket a WOWOW kerékpáros kínálatból! A Flandrien szélmellény nevét a profi kerékpársportot fémjelző tavaszi klasszikus versenyekről kapta. A nedves, ködös időjárás jellemző a németalföldi tájakra, így a láthatóság fokozása nappal is gyakran elengedhetetlen. De melyik teljesítmény-orientált kerékpáros venne fel KRESZ-szabványú mellényt? A Flandrien ötvözi a speciális kerékpáros szélmellény és a láthatósági mellény tulajdonságait: 1150 cm2 fényvisszaverő felülettel rendelkezik, amelyet a meghosszabbított derékrészen 5 db extraerős fényű LED-fényforrás egészít ki. Rendkívül nagy kontrasztot biztosít az alapanyag és a fényvisszaverő felület közt, amely tovább javítja az észlelhetőséget. A Flandrien fekete vagy „fluosárga” alapszínű változatban kapható, testhez álló szabást kap, kényelmes, az izzadságot elvezeti, és a szélben nem lobog. (Belgiumban fejlesztették, tesztelték, ott pedig az erős szél nem rendkívüli időjárási jelenség!)

[divider scroll_text=””]
Valamelyest egyszerűbb kialakítást kap az idei Eurobike-on bemutatott WOWOW Maverick mellény, a Flandrien-hez hasonló testhez álló szabással, rugalmas alapanyagból, 50 mm széles “fénytükröző” csíkkal és szélzáró cipzárazással. Ha az időjárás nem követeli meg a szélmellény viselését, a WOWOW Cross Belt pánt a mez fölé öltve hatékonyan fokozza a láthatóságot. A fluosárga vagy fekete alapanyag 10 mm széles “fénytükröző” csíkot kap 360 fokban körbefuttatva a testen, így láthatóságunk többszörösére nő, akár a fent ismertetett szélmellények esetében. A Cross Belt öv rugalmas anyagból készül, 4 ponton állítható, pontosan a testre illeszthető, követi annak minden mozdulatát.

A láthatóság fokozásnak további fontos elemei a WOWOW Shoe Cover kamásli, az Arm Cover karmelegítő, illetve a Bike Helmet Cover. A vékony és rugalmas poliamid/elasztán alapanyagú kamásli véd a kosz ellen és a lábat is melegen tartja. Használata 5-15 fokos hőmérsékletintervallumban ajánlott, a testpárát átengedi, és megfelelő szellőzést biztosít. A fluosárga alapanyag – főleg a folyamatos lábmozgás mellett – a forgalomban rendkívül jól észlelhető.

A WOWOW Arm Cover korszerű kompressziós anyagból készült kerékpáros karmelegítő, ezt kiegészítve fejlett, “láthatósági” sárga színben kapható. A több irányba elasztikus anyag kényelmes viselet a hűvös napokon, ha pedig jobbra fordulna az időjárás, egyszerűen levethető, a mezzsebbe elpakolható. A Bike Helmet Cover sisakburkolat véd az eső és a szél ellen, emellett színével a láthatóságot is fokozza. Ne felejtsük: az esős idő a kedvezőtlen látási viszonyokkal együtt jár!

A WOWOW Fun Jacket gyermekek számára készült „láthatósági mellény”, többféle színben és három méretben készül, a belga márkától megszokott magas minőségi színvonalon. Elején cipzáras záródást kap, 4×25 mm-es fényvisszaverő csíkokkal hívja fel magára a figyelmet. A névtábla már csak hab a tortán! Ha a gyermek kerékpáron közlekedik, a Fun Jacket jelentősen elősegíti biztonságát.

[divider scroll_text=””]
A WOWOW kínálatában többek közt dizájnos “láthatósági” táskahuzatok szerepelnek. Többféle színben és mintázattal, a „fluo” színek teljes skálájában, de fekete alapon ezüst kontrasztos mintával is elérhető. 50 mm széles fényvisszaverő csík biztosítja az észrevehetőséget, cipzáras „szütyő” segíti a hordozást. A legtöbb hátizsákra és kerékpáros táskára jól illeszkedik, vízállóságot biztosít. A táskahuzat tetején található cipzárral záródó nyíláson a táska füle átvezethető, így biztosítva a menet közbeni stabilitás.

[divider scroll_text=””]
Idei újdonság a képen is látható Bag Cover Berlin, Berlin és Urban dizájn, szerintünk mind telitalálat! Ha nincs szükség a vízállóságra – ahogy a felső ruházat esetében -, a táska is kiegészíthető fényvisszaverő pánttal. A WOWOW Wrap It 130 mm széles, intenzív fényvisszaverő tulajdonsággal rendelkezik, a különböző típusú táskák mellett gyerekülésre is kerülhet.

[divider scroll_text=””]
A belga márka többféle világító eszközt kínál, ezek tetszőlegesen a ruházatra (vagy bármire) felcsatolhatók. A Magnetlight WRM fényvisszaverő anyagból készült lámpa, 4 piros LED-del, illetve 45 cm2-es fényvisszaverő felülettel. Akár 50 órányi üzemidőt biztosít, 150 m-ről is jól látható, vízálló, innovatív módon két erős mágnessel rögzül. Tehát egy rendkívül praktikus lámpáról van szó, ami bármikor bárhova stabilan rögzíthető (ruhára, táskára stb.), anélkül hogy fűzni, tépőzárazni vagy bármilyen módon rögzíteni kell. Összecsukjuk, és az erős mágnesnek köszönhetően nem esik le, nem csúszik el, és nem tesz kárt a ruházatban sem.

További idei újdonság az USB-ről tölthető Cliplight, 1-1 db extraerős fehér és piros LED-et alkalmaz, két üzemmódot biztosít, lényegében bármire felszerelhető, akár a kerékpárra, akár a ruházatra. Az apró, praktikus kiegészítőnek ott a helye minden kerékpáros nyeregtáskában!

További információ a hazai WOWOW forgalmazó honlapján.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo