fbpx

Új enduró teleszkóp a Suntourtól: Suntour Durolux EQ

2020-ban megújult a Suntour enduró és freeride teleszkópja a Durolux, ami az új Equalizer technológiának köszönhetően szebb mozgást ígér és a karbantartása is egyszerűbb.

A Suntour Durolux 2020-ban néhány lényeges változáson esett át az enduró és freeride bringások nagy örömére. Idén debütált a Duroluxban a Suntour negatív légkamra technológiája – mely az Equalizer nevet kapta, innen a névben található EQ rövidítés – aminek köszönhetően javult a villa megindulása. Az Equalizer technológiánál a villa felfújáskor kiegyenlíti a pozitív és a negatív légkamra nyomását, mellyel a gyártó tesztjei szerint érzékenyebb rugózást, szebb megindulást kapunk mintha acélrugós rendszert használnánk.

Elég csak az ízlésünknek megfelelően felfújni a pozitív kamrát és a villa kirugózott állapotban kiegyenlíti a negatív és a pozitív kamra nyomását. A tesztek során 30 %-kal jobb teljesítményt nyújtottak az Equalizer technológiával felvértezett villák, mint az acél negatív rugós társaik. Ezenfelül súlyt is spórolunk meg, mert a levegő tömege alacsonyabb, mint az acélrugóé, ráadásul mindig a bringás tömegéhez állítódik a negatív rugó erőssége, ami az acélrugóról nem mondható el.

A Durolux teleszkópokban PCS (Piston Compensator System) egység végzi a csillapítást, melyből 3-féle közül választhatunk: A felső kategóriás R2C2 PCS, ahol az alacsony sebességű és magas sebességű visszaút- és kompresszió csillapítás is széles határok közt állítható, a közép kategóriás RC2 PCS, ahol az alacsony és magas sebességű kompresszió-csillapítást és a visszautat tudjuk állítani, míg a belépő kategóriás RC PCS egységnél csak az alacsony sebességű kompresszió- és a visszaút-csillapítás állítható.

A különböző modellek között nem csak a csillapításban van különbség, amíg a két felső modell üreges vállakat és QLOC titán tengelyeket (72 gramm) kapott, addig a belépő egy kicsit nehezebb tömör magnézium vállakkal rendelkezik és tengelyekből is egy kicsit egyszerűbbek járnak hozzá.

Fontos megemlíteni még, hogy a Durolux teleszkópokhoz tokeneket is adnak, amikkel tudjuk állítani a pozitív kamra méretét, melyekkel a rugózás karakterisztikáján tudunk változtatni. Ezzel és az Equalizer technológiával teljes egészében személyre szabható az új Durolux mozgása.

Az új Durolux elérhető 29″-os és 27,5″-os verzióban is, így mindenki megtalálhatja a számítását a Duroluxban, a 29-es modell rugóútja 150, 160, 170 mm, míg a 27,5″-es 160, 170, 180 mm.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo