fbpx

Tour de Hongrie sajtótájékoztató

Magyarország legnagyobb kerékpáros eseménye, 2007-ben a Tour-ok történetének eddigi legnehezebb versenye volt, amelyen minden idők legerősebb mezőnye vett részt. 2008-tól a nemzetközi mezőny további kontinentális profi csapatokkal egészül ki. A Kerékpársport 2000 Alapítvány komoly hangsúlyt fektet arra, hogy a tradicionális résztvevők mellett további közel fél-tucat ország versenyzői mérhessék össze tudásukat hazánkban.

Az idei év különös jelentőséggel bír. A kerékpársport 3 biztos kvótát szerzett a Pekingi Olimpiára, és további 2 versenyző kijutására van elméleti lehetőség, ami évtizedek óta a legnagyobb siker. Emellett az egész évadban számtalan amatőr és profi kísérő rendezvénnyel kiegészítve, reméljük, hogy a 35. alkalommal rendezendő Tour de Hongrie – Magyar Kerékpáros Körverseny is méltóképpen jubilálhat.

A VERSENY TOVÁBBI FEJLESZTÉSÉNEK TÁVOLABBI KILÁTÁSAI:

A közeli jövőben, a verseny további fejlesztésével, a környező országok magyarok lakta régiói összekapcsolhatóak, így egy „Közép-Európai Körverseny” kerülhet kialakításra. Jelenleg Lengyelországgal, Ukrajnával, Szerbiával és Romániával folynak tárgyalások a csatlakozás lehetőségéről, és az együttműködésről.

Június 21-én, tehát a verseny rajtját egy hónappal megelőzően kerül sor egy új egynapos nemzetközi kerékpárverseny lebonyolítására Kárpát-ukrajnában, amely alapul szolgálhat egy szakasz rendezéséhez 2009-ben. A Tour de Hongrie kuriózumnak számító békés megyei rajtja pedig Románia és Szerbia közelsége miatt jelent továbblépést az eddigiekhez képest. Az idei évben a Kerékpársport 2000 Alapítvány aktívan bekapcsolódik északi szomszédunk klasszikus – évtizedes hagyományokra visszatekintő többnapos versenyének, a Kassa-Tátra-Kassa szervezésébe, amely idén hazánkba látogat egy szakasz erejéig

A VERSENY ÚTVONALA ÉS TERVEZETT PROGRAMJA:

Az idei évben is a Tour az egyetlen olyan hazai kerékpáros esemény, amely átlépi az országhatárt. Az útvonal 95 települést, ezen belül 69 magyar- és további 26 szlovák települést érint. A szlovák szakasz házigazdája ismét Miskolc testvérvárosa Kassa lesz.

A határainkon túli fejlesztések mellett az idén 3 új magyar település került be a verseny az útvonalába rajt- vagy célállomásként. Az utóbbi időben egyre több jelentkező akad, akikből gondos mérlegelés után lehet kiválasztani azokat a szerencséseket, amelyek az útvonal optimális kialakítása érdekében a szervezők hosszú távon együttműködhetnek. 2008-ban a verseny rajtjának otthont adó Gyomaendrőd városa, az első etap kiindulópontjaként a nagy kerékpáros hagyományokkal rendelkező Balmazújváros és a negyedik – a „király etap” házigazdájaként Bükkszék települése debütál.

tdh_fogadas.jpg

Maga a verseny mind átlagos napi versenytávját, mind tavalyival teljes versenytávját tekintve az utóbbi évtized legnehezebb erőpróbája lesz, viszont a szervezők a visszajelzések alapján némileg könnyítettek a szakaszok terepviszonyain. A mezőny egy sík körpályás szakasz után, csak a sátoraljahelyi befutót megelőzően ér be a hegyek közé, majd következik a szlovák szakasz – a tavalyival megegyező pályán.

Az idei év „király etapja” 230 kilométer feletti versenytávjával a negyedik szakasz, bükkszéki befutóval. Azonban az utolsó nap délelőttje is minden bizonnyal tartogat majd meglepetéseket. Az utolsó 10 kilométeren lévő 500 méteres szintkülönbség, valamint az utolsó 600 méter 15%-os emelkedője komolyan befolyásolhatja, esetleg át is írhatja a helyezések végső sorrendjét. Végül pedig következhet a tavalyi évben nagy sikert aratott miskolci körpályás verseny, ahol szép számú és igen lelkes közönség szurkol minden évben a verseny záróakkordjának számító szakaszon a mezőny megmaradt tagjainak.

INDULÓ CSAPATOK:

3 kontinensről, 15 nemzet 25 csapata (ebből 12 UCI bejegyzésű profi csapat) és 150 versenyző érkezik hazánkba, amelyből jelenleg a következő 21 csapat számít biztos résztvevőnek:

tdh_csapatok.jpg

Meglepetés a SZAUD-ARÁBIAI VÁLOGATOTT részvétele, akik hosszabb edzőtáborozásra érkeznek hazánkba, valamint , hogy a VELO KUBAN színeiben több, mint egy évtized elteltével ismét orosz csapat érkezik a Tourra. (1995-ben Szergej Ivanov a Lada-Samara színeiben nagy fölénnyel nyerte az egyéni összetettet.)

Az eddig benevezett UCI continental team bejegyzésű profi csapatok között meg kell említeni két osztrák csapatot. A 2007-es győztes Andrew BRADLEY és a 2006-os győztes (a tavalyi hegyi pontverseny első helyezettje) Martin RISKA új csapata az RC ARBÖ RESCH&FRISCH GOURMETFEIN WELS és tehetséges válogatott versenyzőnk, SCHIPP Olivér új csapata az ARBÖ-KTM-JUNKERS is rajthoz áll az idén.

Az egyetlen bolgár bejegyzésű profi csapat a CYCLING CLUB BOURGAS új összetételű csapatával minden bizonnyal harcba száll majd az első helyek egyikéért. Szintén komoly erőt képvisel a nagynevű PROTOUR csapat fiók-csapata a CONTINENTAL TEAM MILRAM is.

Tovább erősített hazánk elsőszámú profi csapata a P-NÍVÓ BETONEXPRESSZ 2000 CORRATEC is. Az olimpiai résztvevő KUSZTOR Péteren kívül idén soraik között tudhatják a tavalyi gyorsasági pontverseny első helyéről éppen csak az azonos pontszám miatt lecsúszó IVANICS Gergelyt is. Bízunk benne, hogy komoly harcot fognak folytatni az összetett elsőségért.

Ismét hazánkba látogat a holland CYCLING TEAM JO PIELS, amelynek versenyzői tavaly több szakaszon is dobogóra állhattak. És jó egy évtizedes szünet után Magyarországon üdvözölhetjük Közép-Európa egyik legerősebb profi együttesét, a szlovén SAVA KRANJT.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek (UCI) is otthont adó Svájcból érkezik az ATLAS-ROMER’S HAUSBACKEREI profi csapata. Lehet, hogy megismétlik Kurt STETNER 1933-as győzelmét? Egy biztos, hogy svájci csapat részvételére az utóbbi néhány évtizedben nem volt példa.

Az sem kizárt, hogy a verseny első lengyel nemzetiségű győztese a CCC POLSAT POLKOWCE csapatából kerül ki.

A verseny a csapatok nagy része számára az utolsó komoly megmérettetést jelenti a Pekingi Olimpiát megelőzően, ennek megfelelően mindenki a legjobb sorait indítja.

Évtizedek óta a Magyar Kerékpáros Körverseny biztos résztvevőjének számít a szintén osztrák AUSTRIA DENZEL CLIFF csapata, amely tavaly a verseny ideje alatt 21. születésnapját ünneplő Stefan PÖLL révén hazavitte a legjobb 23 év alatti versenyzőnek járó fehér trikót.

A 2007. évi horvát bajnok csapata a BK LOBORIKA szintén okozhat meglepetéseket, ahogy a veterán hegyi specialista – Anatoliy VARVARUK csapata a PURIS CAMEN PAZIN is.

Hazánk színeit képviseli az aktív pályafutását befejező korábbi profi versenyzőnk (ifjúsági világbajnoki 5. helyezett) SZEKERES Csaba által irányított ATLANTIS CASINO, a tavalyi rajtnak otthont adó Gyömrő csapata – a GIANT-GYÖMRŐ a tehetséges válogatott versenyzővel, MOLNÁR Istvánnal erősít a verseny idejére. A tavalyi király etapon tündöklő és sportpályafutása egyik legnagyszerűbb eredményét elérő SZÓRÁDI Balázs volt csapata, hazánk egyik kerékpáros internetes portálja által támogatott GEPIDA-VELO.HU.

Tradicionális résztvevőknek számítanak a holland CYCLINGTEAM RIETVELD, és a tavalyi profi (jelenleg fél-profi státusú) lengyel WELTOUR POLSKA együttese. Ez utóbbi színeiben hódította el 2007-ben Tomasz LESNIAK a király etap elsőségét.

És végül de nem utolsó sorban két csapat, amelyek minden évben a Tour de Hongrie biztos résztvevőinek számítanak: az ukrán SK NIKOLAEV és Szlovákia második számú együttese a 2003-2004-ben REMÁK Zoli által az egyéni összetettet elhódító ZP SPORT AS PODNREZOVA.

A nevezési határidő április 30-i lezárása, még odébb van, de valószínűsíthető, hogy a végső indulási jogot szerző 25 csapat még a következő hónap során véglegesül.
Ezek után talán nem meglepő, hogy a versennyel kapcsolatos érdeklődés nemzetközi szinten is számottevő, kétnyelvű honlapját évente több ezren nézik 5 kontinens, 50 országából. A hazai sportbarátok az országos televízió csatornák rövid összefoglalóiból, nagy példányszámú országos és regionális napilapokból, valamint az internetes szaksajtóból követhetik nyomon folyamatosan az eseményeket.

NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉS:

A környező országok szövetségeivel való szoros együttműködés keretében 2 horvát és 1 lengyel UCI nemzetközi kategóriás versenybíró fogja a lebonyolítást segíteni. Ez a verseny történetének újabb mérföldkövét jelenti.

IN MEMORIAM ROSZIK GÁBOR:

A 2008-as év elejének szomorú aktualitását adta, hogy a korábbi kiváló kerékpárversenyző Roszik Gábor, hosszas betegség után 30 éves korában elhunyt. A szervezők a család beleegyezésével, egy emlékserleggel tisztelegnek a versenyző emléke előtt. Gábor 1997-ben hihetetlen hajrában nyerte a Tour utolsó szakaszát.

KIEGÉSZÍTŐ ESEMÉNY-SOROZAT:

A Kerékpársport 2000 Alapítvány az idei évben is regionális amatőr MTB és országúti kerékpárversenyekkel, kerékpáros túrákkal, családi napokkal szeretné Magyarország sportéletét fellendíteni a kerékpársport vonatkozásában, ezek a teljes kerékpáros évadban kikapcsolódási és sportolási lehetőséget kínálnak a kerékpársport szerelmesei számára.

Feltett szándékuk, hogy olyan településeket kapcsoljanak be a kerékpársport vérkeringésébe, akik kiemelt sportágként kezelik a kerékpárt, mint az egészség megőrzésének egyik lehetséges eszközét. Meggyőződésük, hogy egy ilyen volumenű rendezvény új lendületet ad a környékbeli sportbarátoknak, és sokan szállnak nyeregbe ennek példáján.

Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy ne „csak” egy kiemelt nemzetközi versenyt rendezhessünk, hanem a kerékpárt, mint eszközt felhasználva az egészséges életmód, a biztonságos közlekedés és az aktív kikapcsolódás értékét is szeretnénk hangsúlyozni, annak minden aspektusában.

A kerékpárosok visszajelzései alapján a Leader-program keretében a 2008-ban új nyílt (amatőr és igazolt) összetett verseny-sorozatot hívott életre. A Volvo kupa-sorozat első eseménye a 2008-as kerékpáros szezon elején kerül megrendezésre. A szervezéshez nélkülözhetetlen segítséget kapnak a BAZ Megyei Sportszövetségek Képviseletétől.

A verseny 2008. április 19-én rajtol Szerencs városából, ahova a város vezetésének hála, hosszú idő után visszatérhettek a kerékpársport szerelmesei. Az első alkalommal megrendezésre kerülő eseményen az igazolt és amatőr versenyzők külön korcsoportokban (Elit, Hobbi, Master, Senior, és Női kategóriákban) mérhetik össze erejüket és tudásukat.

A szervezők a jelentkezés megkönnyítése érdekében lehetővé tették, hogy on-line regisztrációval lehessen előnevezni. Az összetett verseny-sorozat második és harmadik fordulójára ősszel kerül sor szeptember 14-én Jávorkúton és szeptember 21-én Miskolcon. Korcsoportonként a három forduló alapján legtöbb pontot összegyűjtő versenyzők komoly pénzdíjazásban részesülnek

A 2007. év nagy sikereire való tekintettel az Alapítvány az idei évben is amatőrök és igazolt versenyzők számára cross-country MTB versenyeket, és családi kerékpáros túrát is szervez. Ezeknek az eseményeknek az időpontjai úgy kerültek meghatározásra, hogy a sportág szerelmesei a teljes kerékpáros évadban kikapcsolódási és sportolási lehetőséghez jussanak.

2008.04.19-20. VOLVO kupa 1 – Szerencs Nagydíj – országút mezőnyverseny
2008.05.24-25. VOLVO nyílt nemzetközi CC MTB verseny, Bükkszentkereszt
2008.05.29. Kassa-Tátra-Kassa többnapos klasszikus, SVK+HUN
2008.06.14. Kárpátalja Megyei Nyílt Országúti Bajnokság, Ungvár-Ukrajna
2008.07.19. VOLVO Répáshuta kupa – Nyílt CC MTB verseny, Répáshuta
2008.07.20. VOLVO kerékpár túra (40 km), Bükk-hegység térsége
2008.07.22-26. Tour de Hongrie – 35. Magyar Körverseny, HUN+SVK
2008.07.26. TDH OPEN nyílt hegyi időfutam verseny, Bükkszentkereszt
2008.09.14. VOLVO kupa 2 – hegyi időfutam verseny Jávorkút – OU+MTB
2008.09.21. VOLVO kupa 3 – kritérium verseny Miskolc – OU+MTB

A verseny hivatalos honlapja: www.tdh.sport.hu

Szakaszok szintrajzai:

1. szakasz (Gyomaendrőd – Gyomaendrőd) 96 km

2. szakasz (Balmazújváros – Sátoraljaújhely) 183,7 km

3. szakasz (Slovenské Nové Mesto – Kosice) 138,0 km

4. szakasz (Sátoraljaújhely – Bükkszék) 232,9 km

5. fél-szakasz (Bükkszék - Bükkszentkereszt) 131,6 km

6. fél-szakasz (Miskolc - Miskolc) 69,6 km

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo