fbpx

Tour de France: egyeseknek bombasiker, másoknak szívás…

Kijelenthetjük, hogy az eddigi legsikeresebb Grand Depart-nak lehettünk tanúi a Tour de France első három napján, persze akadnak olyanok is, akik szívesen elfelejtenék ezeket a szakaszokat…

Aki követte a közvetítéseket, vagy látta a 101. Tour de France brit szakaszairól készült fotókat, tudja, hogy nem túlzás azt állítani, ilyen tömegek talán még sehol nem álltak az út szélén kerékpárversenyen. Lehet, hogy az Alpe d’Huez-en vagy a Zoncolanon adott területen belül többen szurkolnak a bringásoknak, de Nagy-Britanniában gyakorlatilag minden városban, ahol áthaladt a karaván, zsúfolásig teltek az utcák, elképesztő hangulat uralkodott.

1610769_699138500135532_8573047687343935572_n

Ilyen robbanás, ami a szigetországban következett be az elmúlt évtizedben, még nem volt a kerékpársport történetében. A Grand Depart 3 napja során a statisztikák szerint ötmillióan (!!!) drukkoltak a Tour de France mezőnyének, amivel kapcsolatban talán nem kell ecsetelni, hogy van-e még olyan sportág, amely hasonló létszámú hús-vér szurkolói tömeget vonz…

Szintén pozitív, hogy a verseny rendezői képesek voltak uralni a helyzetet ekkora érdeklődés közepette is, milliók álltak az út mentén, s ehhez képest csekély számú afférról számolhattunk be a három nap során. Pedig mindenféle nehezen kontrollálható körülmény adott volt: először a szűk utak kőfalakkal, majd az ismeretlen dimbes-dombos terep, tegnap pedig a hatalmas nagyváros. Ráadásul amikor megérkezett a mezőny Londonban a Mall-ra, már az eső is bonyolította a helyzetet.

10492318_699138986802150_7352650503884726221_n

A 3. szakaszt nyerő Marcel Kittel így fogalmazott: A mai befutó volt a legjobb, amire életemben emlékszem, egyszerűen hihetetlen volt, mekkora tömeg szurkolt az út mentén, csodálatos. Elmondhatatlanul örülök, hogy sikerült nyernem a Buckingham Palota előtt. Már behúztam két szakaszt, de nincs számszerű célom a győzelmeket illetően. Napról-napra haladunk majd és kőkeményen dolgozunk az újabb sikerért. Például majd holnap is.

Persze sokakban vetődik fel rögtön, hogy talán más lenne a helyzet, ha nem esik ki rögtön az első szakaszon Mark Cavendish, aki a szezon legfontosabb napján betlizett. A brit sztársprinter annyira akart győzni, hogy amikor megtörték a mezőnyben a lendületét, képtelen volt kihagyni, inkább „fejjel ment a falnak”, és a következmények ismertek: eddigi legcsúfosabb kudarcát szenvedte el a Touron.

905848_778661695519557_1066403615109713201_o (1)

A bukás után fel kellett adnia a versenyt, s azóta kiderült, hogy a kificamodott vállában oly mértékben sérültek a szalagok, hogy operálni kell. A műtétre holnap kerül sor és körülbelül hat hetet kell még pihennie. Ez azt jelenti, hogy a spanyol körversenyen láthatjuk majd legközelebb meccsben. Persze ez sovány vigasz, Cavendish örökre elfelejtené azt a pillanatot, ami egy év munkáját tette tönkre.

Cavendishen kívül is vannak vesztesei az első napoknak, de az összetett menők azért helye-közel megúszták gond nélkül az első szakaszokat. Persze tegnap is páran hátul maradtak egy bukás utáni szakadás következtében, s összeszedtek egyperces hátrányt: Pierre Rolland (Europcar), a Schleck-testvérek (Trek) és a Cofidis legjobbjai, Dani Navarro és Rein Taaramae voltak köztük.

A mezőny most Franciaországba érkezik, az átkelésről a Team Sky csapata készített egy videót Chris Froome-mal és a Jaguarral közösen a verseny előtt. A címvédő „az első bringás, aki áttekert a La Manche csatornán” (alatt):

A következő szakaszok azonban nem lesznek egyszerűek, ugyanis mára és holnapra is komoly esőzések várhatók, kérdés, hogy a kockakövek mennyire lesznek síkosak, nyálkásak holnap. Ha csúszni fognak a pavék, a szelekció garantált, lesznek, akik „megszívják”. A sárga trikós Vincenzo Nibali nyilatkozata is ambivalens, egyrészt nagyon élvezte az angliai napokat, másészt rámutat, hogy most jönnek majd az igazi nehézségek:

A holnapi kockaköves szakasz már egy teljesen más történet, keményebb lesz. Iszonyúan kell majd figyelni minden pillanatban, nekem az a tervem, hogy ne aggodalmaskodjak, ússzam meg valahogy az ötödik etapot…

Fotók: a Tour de France és a csapatok hivatalos Facebook-oldalai

Tour de France rovat a Bikemagon: https://bikemag.hu/tour-de-france-2014

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo