fbpx

Országúti kerékpár: Ki mondta, hogy tárcsaféknél lassú a kerékcsere?! – videó

Az Eurobike kerékpár kiállításon az egyik legfontosabb trend a tárcsafékek térhódítása a “koskormányos” kategóriában. A Focus standján egy olyan innovációra bukkantunk, ami értelmetlenné teszi a kifogást, miszerint ha engedélyeznék profi versenyeken a tárcsaféket, az vállalhatatlanul lassúvá tenné a kerécserét.

krékcsere tárcsafékes kerékhez tervezett gyorszárral

krékcsere tárcsafékes kerékhez tervezett gyorszárral

A felvezetőben szándékosan szerepel a “koskormányos” kifejezés, ugyanis a kerékpáriparban felvedezhető egyik legfontosabb trend – a tárcsafékek térhódítása – nem csak a “versenykerékpárokra” értendő, hanem a gravel-, cycllocross-, komfort-, granfondo- stb. szegmensre.

A Focus Izalco Max

A Focus Izalco Max

Hamarosan jelentkezünk is egy cikksorozattal, amiben megpróbálljuk behatóan körüljárni ezt a téémát, szerintünk ugyanis az országúti – vagy ha úgy tetszik “koskormányos” – kerékpárok világban egy erős szegmentálódás tapasztalható, hasonlóan, mint nemrég a mountain bike szegmensben. Vagyis már nem csak országúti és cclocross bringa van, hanem egyre inkább elkülöníthetőek egymástól az országúti versengépek, komfortbringák, a rendkívűli mértékben feltörekvő “gravel” vonal, vagy éppen a cyclocross. A tárcsafék elterjedése – ha az összes alkategóriát nézzük – nagyonis életszerű…

Próbakör a Focus-szal

Próbakör a Focus-szal

Nyilván a – maradjunk ennél a kifejezésnél – koskormányos szegmens cégére, legfőbb reklámhordozója a profi országúti kerékpársport, így idén már működik a tesztüzem, a Benelux Körversenyen a Tour de France-győztes Chris Froome csapatából (Team Sky) is akadt olyan, aki kipróbálta. Az innováció ellenzői sokszor emlegetik, hogy a tárcsafékes kerekek átmenőtengelyét kitekerni örökkévalóság egy kerékcserénél…

tarcsafek_3

Ha az ipar komolyan gondolja a tárcsafékek elterjesztését, egy gyorszár fejlesztése nyilván nem lehet akadály, és ezt a német gyártó standján bizonyították is. A Focus kerékpárokat egyébként a francia Ag2R csapata használja, könnyan lehet, hogy a Vueltán kipróbálják azt a bringát, amit mi is kivihettünk egy körre a kerékpáripar legfontosabb seregszemléjén. A Focus nevéhez fűzödött egyébként a SRAM vezeték nélküli adatátvitellel működő, elektromos váltórendszer tesztelése is a ProTourban.

tarcsafek_5

Az Izaljo Max tárcsafékes verzióját SRAM Red alkatrészcsaláddal szerelték, hidraulikus tárcsafékekkel, az első és a hátsó keréknél is ugyanazzal az innovatív gyorszáras rendszerrel. Amikor megpróbáltuk kicserélni a kereket, kicsit tanulni kellett még a gyors mozdulatokat, de a Focus szerelője már jóval gyakorlottabb volt a témában, ahogyan a mellékelt videón is látható:

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo