fbpx

Leg-leg-leg: 139,2 km/h – a legnagyobb sebesség emberi erővel hajtva

Új sebességi világrekord született pár órával ezelőtt az emberi erővel hajtott kerékpárokat tekintve, ami első olvasásra hihetetlenül hangzik: 139,2 km/h!

A csúcskísérlethez használt HPV

A csúcskísérlethez használt HPV

A kerékpáros sebességi rekordkísérletre Battle Mountain közelében (Nevada – USA) került sor helyi idő szerint tegnap este, egy teljesen sík és egyenes aszfaltcsíkon, ahol a csúcsdöntésre vállalkozóknak 8 kilométer áll rendelkezésükre, hogy felgyorsuljanak a 200 méteres mért szakaszig. Az azonos körülmények fontosak, hiszen egy ilyen rekordnál apróságok is rengeteget számítanak, a szélsebességet is figyelembe veszik a hitelesítésnél.

Az AeroVelo csapata

Az AeroVelo csapata

A kanadai AeroVelo csapata egy hosszú időn keresztül, 2010 óta fejlesztett HPV-vel érte el az új csúcsot, Todd Reichert már csütörtökön is közel 138 km/h-val tekert, de többször is próbálkozik. Érdekesség, hogy egyes híradásokból még Reichert neve is kimaradt, annyira a technikán van itt már a hangsúly, annak ellenére, hogy a szinte tökéletesen aerodinamikus járművet azért emberi erővel kell felgyorsítani.

Todd Reichert

Todd Reichert

Az emberi erővel hajtott járművek (human powered vehicle – HPV) sebességi rekordjai természetesen már nagyon régóta szétváltak a kerékpársportban jegyzett csúcsoktól, miközben a profi versenyzők az 50 km/h túlszárnyalásával küszködnek a velodrómban, addig a HPV burkolt fekvőbringák nyergében elért egyórás csúcsok is kétszer ilyen gyorsak.

Így néz ki a használt gépcsoda burkolatlanul:

kerekpar_sebessegrekord_2

Minél nagyobb a sebesség, annál inkább a légellenállás ellen küzd a jármű, így egy alacsony építésű burkolt rekuval nem veheti fel a versenyt egy hagyományos kerékpár, mondjuk a másik oldalon érdemes megnézni, hogy az AeroVelo rekordkísérletéhez használt járművel el sem tudna indulni magától Todd Reichert – teljesen más műfaj ez.

Ha érdekelnek a fekvőkerékpárok, akár a burkolt rekumbensek, Magyarországon az “örömbringázás specialistájánál, az Annyira Más Bringaboltban szolgálnak értékes információkkal!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo