fbpx

Kedden Siófokon rajtol a Tour de Hongrie

Siófok belvárosában, látványos körpályán rendezik meg június 11-én kedden a legnagyobb magyar kerékpárverseny, a 40. Tour de Hongrie prológját. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, elsőkategóriás nemzetközi országúti kerékpárverseny 133 fős mezőnye hat nap alatt 890 kilométert tesz meg a június 16-i székesfehérvári befutóig, az eseményekről több mint 150 országban számolnak be a televíziós csatornák.

Minden idők legerősebb mezőnye, tizenkilenc csapat 133 kerékpárosa sorakozik majd fel a siófoki rajtnál, ahol egyéni időfutam keretében mérik össze az erejüket. A táv 4 kilométer, ez a látványos versenyszám arra szolgál, hogy bemutassa a teljes mezőnyt, emellett gazdára találjon a Tour de Hongrie sárga trikója is, amelyet az összetettben élen álló kerékpáros viselhet majd.

A prológ különlegessége lesz, hogy a sportág egyik világklasszisa, a kétszeres Giro d’Italia-győztes olasz Ivan Basso futja majd az első kört az időfutam pályáján!

2018-ra magasabb szintre került a verseny besorolása, s a résztvevők erőssége ebben az évben újra felülmúl minden korábbit: a prokontinentális csapatok közül négy is eljön hozzánk, természetesen ott lesz a siófoki rajtnál a címvédő Manuel Belletti együttese, az olasz Androni Giocattoli-Sidermec, érkezik egy másik olasz „prokonti” klub, a Neri Sottoli-Selle Italia-KTM, visszatér a 2016-os Tour de Hongrie-győztes észt Mihkel Raim klubja, az Israel Cycling Academy, no és először indul magyarországi versenyen a francia Cofidis csapata.

A négy klub erősségét jelzi, hogy viszonylag gyakran lehetőséget kapnak a világ legnagyobb versenyein is: a Cofidis nevét minden kerékpáros szurkoló ismeri, nélküle tulajdonképpen „nincs” Tour de France, az Androni és a Neri Sottoli rendszeres résztvevője a Giro d’Italiának, de az Israel Cycling Academy is részt vehetett a két legutóbbi Olasz Körversenyen. 

Ami a magyarokat illeti, ebben az évben két magyar csapatért – a kontinentális bejegyzésű Pannon Cycling Team és a magyar országúti válogatott hét-hét versenyzőjéért, továbbá három külföldi csapatban szereplő egy-egy magyar kerékpárosért szoríthatunk a rendkívül erős nemzetközi mezőnyben.

A lengyel CCC Development Team színeiben Valter Attila, a Kométa Cycling Team csapatában Dina Márton, a Differdange-GeBa sorában Rózsa Balázs indul, de ideális esetben a tizenhét magyar indulóhoz csatlakozik még a székely csapat néhány menője: a paralimpiai bajnok Novák Károly vezette csíkszeredai profi csapat, a Team Novák Pótsa András Péter, Balzsi Lóránt, László Péter, Novák Károly, Szilágyi Róbert és Török Szilárd személyében akár hat székely bringást is indíthat a Magyar Körversenyen.

A Tour de Hongrie prológ VIP-futam június 11-én kedden 13:30-kor rajtol, az ünnepélyes csapatbemutató 14:20-kor kezdődik a Víztoronynál, a prológ első indulója, Ivan Basso 15:20 órakor rajtol a torony tövéből, de déltől kezdődően más kerékpáros programokkal is találkozhatnak a Balaton parti városban.


Köszöntő, útvonal, térkép, részletek a prológról: KLIKK IDE!

 

Tour de Hongrie a TV képernyőjén és az interneten

A Tour de Hongrie történetében negyedik alkalommal követhetik majd a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket, s először lesz két szakaszról is élő közvetítés az Eurosport2 csatornáján! A legnagyobb magyar kerékpárversenyről az M4Sport közvetít élőben, de az interneten, a mediaklikk.hu oldalán is élő képet láthatnak a nézők. 2019-ben a Tour de Hongrie partnere a Tour de France főrendezőjeként is ismert A.S.O. nevű szervezet, amelynek segítségével a Magyar Körversenyről készült összefoglalók valamennyi kontinensen, több mint százötven országban lesznek láthatóak!

A prológot és annak összefoglalóját az alábbi időpontokban láthatják hazánkban:

2019. június 11., kedd:
16:00–17:30 (prológ, élő, M4Sport)
22:00-23:00 (prológ, összefoglaló, Eurosport2)

2019. június 12., szerda:
1:15–2:15 (prológ, összefoglaló, M4Sport)
9:30-10:30 (prológ, összefoglaló, Eurosport2)

A versenyről élő képekkel, összefoglalókkal jelentkezünk a viadal hivatalos honlapján, a tdh.hu oldalon, illetve a közösségi médiában, hivatalos Facebook-oldalunkon (www.facebook.com/tourdehongrie),
Instagram-oldalunkon (tourdehongrie_official) és Twitter-oldalunkon (twitter.com/tourdehongrie).
Utcaszintű online térkép: KLIKK IDE!
A mezőny GPS-alapú nyomkövetése: KLIKK IDE!
Közlekedési információk: KLIKK IDE!

 

A kedden várható útlezárások

Az egyéni indításos versenyen egypercenként indulnak a versenyzők, akik néhol 50 kilométer/óránál is nagyon sebeséget érnek el. Ezért a versenyzők és a nézők biztonsága érdekében szükséges a pálya teljes zárása a futam alatt (kordonnal vagy szalaggal elzárva). A pálya nyomvonalán gyalogos átengedő pontokat alakítanak ki a szervezők.

A célterület építése június 10-én éjjel megkezdődik, ezért a Fő utcában már hétfőtől parkolási és behajtási korlátozásokra kell számítani. Június 11-én délelőtt a pálya kiépítése során korlátozások lesznek az alábbi területeken, utakon: Fő tér, Fő utca, Vitorlás utca, Baross híd, Indóház utca, Kinizsi Pál utca, Batthyányi utca, Mártírok útja.

Kedden, 12:30 és 19:00 óra között a pálya nyomvonala a közúti forgalom elől teljesen elzárásra kerül. Ezen idő alatt a pályát keresztezni gyalogosan csak a kijelölt átengedő pontokon lehet. Kérjük, hogy tartsák be a Rendőrség és a szervezők utasításait!A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie június 11-én kedden Siófokon prológgal rajtol, a nemzetközi mezőny a Velence, Esztergom, Balassagyarmat, Miskolc, Kazincbarcika, Tiszafüred, Hajdúszoboszló, Karcag, Gyöngyös-Kékestető, Kecskemét útvonalon hat versenynap alatt, tizenegy megyét és több mint száz települést érintve 890 kilométert tesz meg a székesfehérvári befutóig. Ebben az évben 19 csapat vesz részt a versenyen, minden együttes hét kerékpárossal állhat rajthoz a kilencmillió forintos összdíjazású Magyar Körversenyen.

A program
Június 11. (kedd): Prológ, egyéni időfutam, Siófok (4 km)
Június 12. (szerda): 1. szakasz, Velence–Esztergom (194 km)
Június 13. (csütörtök): 2. szakasz, Balassagyarmat–Miskolc (201 km)
Június 14. (péntek): 3a. szakasz, Kazincbarcika–Tiszafüred (115 km)
Június 14. (péntek): 3b. szakasz, Tiszafüred–Hajdúszoboszló (69 km)
Június 15. (szombat): 4. szakasz, Karcag–Gyöngyös-Kékestető (138 km)
Június 16. (vasárnap): 5. szakasz, Kecskemét–Székesfehérvár (169 km)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo