fbpx

Interjú: Diego Ulissi visszatér, célja egy Giro-siker

Két szakaszsikerével már tavaly is a Giro d’Italia egyik főszereplője volt a Lampre-Merida fiatal tehetsége, Diego Ulissi, aki egy kényszerpihenő után most visszatér, hogy az idei olasz kerékpáros körversenyen is szép eredményekkel örvendeztesse meg a szurkolókat.

Diego Ulissi már edzésben

Diego Ulissi már edzésben

A 25 éves olasz versenyzőt doppingvétség miatt tiltották el 9 hónapra tavaly nyáron, miután a Girón levett vizeletmintájában a Ventolin sprayben található salbutamol hatóanyagot mutattak ki, a megengedett határértékhez képest kétszeres koncentrációban. Véget ér a kényszerpihenő, az alábbi interjút a visszatérésről készítette Pier Augusto Stagi, a tuttobiciweb.it riportere:

– Diego, március 28-án véget ér az eltiltásod…

– Hála istennek, még most is alig tudom felfogni, hidd el teljesen belefáradtam ebbe az egészbe. Nehéz pillanatokat éltem át, de most már csak arra koncentrálok, hogy visszanyerjem az elvesztegetett időt. Már ki nem állhattam, hogy csak edzek.

– Mit értesz ezalatt?

– Iszonyúan hiányoztak a versenyek. Alig várom, hogy ismét rajtszám legyen a hátamon és megkóstoljam a versenyek ízét.

– Kilenc hónapra tiltottak el a salbutamolra (hörgőtágító) pozitív tesztet követően, amire a Giro d’Italia 11. szakaszán, május 21-én került sor.

– Mit tehetnék hozzá, amit már eddig nem mondtam el? A svájci bírák is elismerték, hogy gondatlanságot követtem el, a sportteljesítményem javítására irányuló szándék nélkül. A jóhiszeműségem ellenére nagy árat fizettem.

– Mikor láthatunk ismét versenyezni?

– A Baszk Körversenyen, ami április 6-án kezdődik. A spanyolországi verseny után az Amstelen, a Fleche Wallone-én és a Liege-en veszek majd részt. Érdekes lesz, alig várom, hogy újra csatasorba álljak. Attól tartok, hogy a Baszk Körön szenvedni fogok, hogy felvegyem újra a ritmust, de összeszorítom a fogam és tudom, hogy hamar formába lendülök majd.

– Éppen Toszkánából érkeztél meg igaz?

– Igen, minden alkalommal, amikor Lugano környékén edzek 10 napot, eltöltök két-három napot Michele Bartolival, aki segít motorvezetéses edzéssel. Ha nem indulhatsz versenyen, az egyetlen módja, hogy szimuláld a versenyterhelést, a stéherezés motor mögött.

– Mi a legfőbb célod idén?

– Hogy jó teljesítményt nyújtsak a Giro d’Italia-n, szeretnék nyerni legalább egy szakaszt. A Girón kerültem bajba, így szeretném ha ott térnék vissza.

– Fogsz küzdeni a rózsaszínű trikóért?

– Elsősorban a csapat által rám osztott feladatot szeretném teljesíteni, de úgy gondolom, hogy inkább egynapos versenyző vagyok, mint Grand Tour-menő.

– Feltérképezted már a Giro szakaszait?

– Igen, többször is… csak viccelek, de valóban teszteltem magam a 3. és a 4. etap útjain Sestri és La Spezia környékén a sportigazgatónkkal, Righivel. Abetone szakaszának útvonalán is tekertem, és Marzano sportigazgatóval hamarosan megnézzük a Valdbbiadene időfutam pályáját. Hasznos ez, hogy elfelejtsem a gondokat.

– Már nyertél három szakaszt a Giro d’Italia-n: a tiranói szakaszt 2011-ben, majd a Viggianón és a Montecopiolón tavaly.

– Nagyszerű lenne még eggyel gyarapítani a gyűjteményt.

– Hogyan telt az elmúlt kilenc hónapod?

– Nagyon nehezen. Szerencsés vagyok, hogy a feleségem, Arianna és a lányom, Lia velem voltak. Ezen kívül el sem tudom mondani, mennyi támogatást kaptam a szüleimtől, nagyszerű csapatként működtek, most meg szeretném meghálálni a bizalmukat.

– Mit csináltál, mikor nem edzettél?

– Szeretek otthon lenni a feleségemmel és a lányommal. Elolvastam pár könyvet, nagyon tetszett ami Giuseppe Rossiról, a Fiorentina csatáráról szólt, aki komoly sérülésből épült fel.

– Mit tanultál ebből a fájdalmas leckéből?

– Fontos, hogy türelmesek legyünk, hidd el, nekem ez nem volt könnyű.

– Melyik álmaid versenye?

– A Liege-Bastogne-Liege. Sokat beszélgettem erről az álomról Michele Bartolival, akinek kétszer is sikerült megnyerni. Szeretnék én is hasonló sikereket elérni a klasszikusokon. Már négyszer indultam a Liege-en, legjobb eredményem egy 20. hely volt két éve. Idén szeretnék előrébb végezni, egy top10-es eredménnyel elégedett lennék, de nem szeretném számszerűsíteni.

– Orlando Maini személyében tapasztalt sportigazgató lesz veled.

– Igen, Orlandóval jól megértjük egymást. Jobban mondva az egész Lampre-Meridán belül tökéletes a hangulat, remekül tudunk együtt dolgozni a meghatározó személyekkel, Saronnival és Copeland-del, és a stáb többi tagjával is.

Mainival 2011 óta dolgozunk együtt, csodálatos ember, aki hallgat a szívére. Szerinte minden kerékpáros egy külön világ, amit fel kell fedezni és meg kell érteni. Amikor beszél, a szívéből jönnek a szavai. Azt gondolom róla, hogy meghatározó szerepet játszik egy versenyző életében.

Tudom, hogy komolyan hisz bennem, és nagyszerű lenne erre hamarosan rászolgálni, de tudom, hogy egyelőre türelmesnek kell lenni: először jó formába kell lendülni, és csak aztán lehet küzdeni a jó eredményekért.

(Lampre-Merida sajtóközlemény)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo