fbpx

Salice 014RW miniteszt

Az olasz gyártó kínálatában a „duplabond” az utcai sportszemüveg kategóriában szerepel, azaz nem kerékpár-specifikus modell. A nálunk járt tesztpéldány klasszikus dizájn, diszkrét vonalakkal, fekete kerettel, illetve sötétszürke tükrös RW lencsével. Mindazonáltal a 014-es számtalan keret és lencseváltozattal elérhető, lényegében bármilyen ízléshez, stílushoz, ruházathoz, alkalomhoz vagy hangulathoz tökéletesen illeszkedik.


Az utolsó mondat majd’ minden Salice „szemcsire” áll, itt viszont vettem a fáradtságot, és összeszámoltam a modellkínálatban szereplő összes kombinációt: potom 15 keretdizájn, 4 lencsetechnológia (RW, CRX fotokromatikus, Polarflex és IR) 6 lencseszín kombinációját és permutációját rendelhetjük, élvezhetjük. Mivel a Salice 014 esetében a lencse nem cserélhető, mindenképpen választani kell!


Ha rám bízták volna az ízlésemhez passzoló modellváltozat kiválasztását, pont ugyanezt hoztam volna el! A keret színe mindenhez megy, az RW lencse – bár nem technikailag olyan fejlett, mint a CRX vagy a RWP – kristálytiszta képet „fest”, csodálatos kontraszttal, és részletgazdagsággal. Semmi zavaró homály, tükröződés vagy torzítás, a tónus pedig kissé meleg, szembarát. A tükrös füstszínű lencse 3-as szűrőfaktora az egyik legsötétebb a mezőnyben, ideális a verőfényes napokra, tengerparti bicajozásokhoz, mondjuk éppen Itáliában!


A keretkialakítás egyszerű, könnyű, állítási lehetőség nincs, mégis meglepően pontosan illeszkedik. Keskeny arcon is rendkívül stabil, amelyben döntő szerepet játszik a száron hosszan elhelyezett tapadós és egyben kényelmes gumírozás. Mivel a keret maga viszonylag rugalmas, a kerekebb fejformához is valószínűleg jól passzol. Az orrnyereg-kialakítás bőséges helyet biztosít, csontos ormányomnak kissé „bő szabású”, viszont a stabilitás így is határozottan jó.

A 014-es vékony kerete a lencsén teljesen körbefut, ami kerékpáros használat során okozhat problémát. Inkább a közúti forgalomban hátrányos, hisz a periférialátás a hátratekintés során nagyobb szerepet kap. A szemüveg montizáshoz egyértelműen jobban passzol, a lencse bőven elégséges méretű a terep „figyeléséhez”. A szemvédelem egész hatékony, a szellőzésre sem lehet panasz: a 014 e téren ideális egyensúly alkot! Ráadásul sem a keret, sem az orrtámasz nem „szerepel” a látómezőben, a lencsén pedig szerencsére nem helyeztek el felesleges feliratot.


Tehát ha kerékpározáshoz használjuk a „duplabondot”, inkább terepen fog beválni. Viszont az extrasötét lencse ebben az esetben nem igazán jó választás. A megoldás egyszerű: egy másik lencse a széles Salice kínálatból! A Cromoflex Bronzo füstbarna 2-4 szűrésfaktorral kézenfekvő, még az árnyas ösvényeken is használhatóvá tenné a 014-est, kiérve a tisztásra pedig rendesen besötétül. A másik variáció egy világosabb RW, mondjuk kék, piros zöld, bíbor vagy akár „rádium”. Nemcsak a trendi színvilág miatt előnyös a széles lencseválaszték!

Először azt hittem, hogy a Salice utcai sportszemüvege nem az én világom, de a teszt során határozottan megkedveltem. A puha, tapadós gumírozásnak köszönhetően stabil, a száron lévő gumírozott „Salice” díszítés sem pusztán flanc: ott fogjuk meg a keretet, így nem árt a plusz tapadás. A lencse a gyártó hírnevéhez méltó, mondhatni IMAX moziélmény a konkurensek kissé fakó „Technicolor” világához képest!

Előnyök:

  • klasszikus keretdizájn, funkcionális dizájnelemekkel
  • a vételár tükrében magas szintű optika
  • bőséges lencse és keretszín-választék

Hátrányok:

  • a lencsét körbefogó „teljes” keret
  • fix lencse

Ajánlott fogyasztói ár: 21 700 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo