fbpx

Értsd meg a kerékpár áttételrendszerét!

Az ELTE magkémikusát, Dr. Nagy Sándort, kerékpáros berkekben leginkább szakavatott kerékpáros túrázóként, illetve könyvszerzőként ismerjük. Utóbbiból négyet jegyez, a Bicajoskönyv, illetve a Kerékpárosok könyv kétségtelenül a 80-as évek hiánypótló referenciaműve. A Versenybringa és társai c. könyvét a 90-es években a megújított Bicajoskönyv kiadás követte.

Dr. Nagy Sándor ezután sem fordított hátat a drótszamaraknak, számos számítógépen futtatható segédprogramot készített, illetve hasznos kerékpárral kapcsolatos anyagot magyarított, bocsájtott rendelkezésünkre. Például 2012-ben – egy régi amerikai-német Java applet módosításával – készített egy animációs oldalt „a biciklin mindig szembe fúj a szél témakörben”. Kell hozzá egy kis fizika is, de talán sokan értették és szerették.

nagy_sandor_blog

Blogírásai ugyancsak érdekesek, a jelen ismertető apropója a kerékpár áttételezésével foglalkozó írás, amely kiválóan szemlélteti a kérdés lényegét. Kedvcsinálóként egy kiragadott részlet:

Az egyes „sebesség”-fokozatokat a következő négy mennyiséggel tudod jellemezni: fogszámarány (első lánckerék fogszáma ÷ hátsó lánckerék fogszáma), hüvelykáttétel (ekvivalens velocipédkerék-átmérő hüvelykben), metrikus áttétel (pedálfordulatonként megtett úthossz), illetve erőáttétel (pedálhajtó erő ÷ a biciklit gyorsító erő.)

Sándor minden részletet – egyetemi tanártól elvárható módon – elmagyaráz, garantáltan megérted, hogy:

milyen gyorsan tudsz a biciklizni, ha bírod erővel, mert itt a lejtő (ehhez kell a nagy áttétel: nagy erő ⇒ nagy sebesség), továbbá milyen könnyen tudsz tekerni, ha jön az ellenszél vagy az emelkedő (ehhez kell a kis áttétel: kis erő ⇒ kis sebesség).

Az oldalon szereplő áttételkalkulátort használva megtudhatod a saját bringádra vonatkozó paramétereket, illetve ezt vizuálisan is megjelenítheted, Így könnyebben átgondolhatod, hogyan célszerű váltani az egyes sebességfokozatok között. Ehhez sok mindent fontolóra kell venned, de az egyik szempont az, hogy igazából hány különböző fokozatod van, és melyek azok a fokozatok, amelyeket csak az első váltó használatával lehet elérni.

Mellesleg Sándor blogja talán az egyetlen, ahol a kerékpáros tartalom mellett a következő témakörökben is olvashatunk írásokat: megújuló energia, nukleáris energia, fosszilis energia, Physlet, diéta és madáritató-készítés.

Nagy Sándor blogja itt olvasható. Habár a blogban rengeteg hasznos háttérinformációt találsz, közvetlenül az áttételkalkulátort itt elérheted.

nagy_sandor_blog_2

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo