fbpx

Csapatidőfutam-vb képekben, avagy a Sunweb-Show folytatódik!

Csodálatos helyszínen, a norvégiai Bergenben a csapatidőfutamokkal vette kezdetét a 2017-es országúti világbajnokság, ahonnan idén a helyszínről jelentkezünk majd képes beszámolókkal az esemény ideje alatt.

Bergenben egy jól sikerült országos bajnokság után egy tűzoltó fejébe vette, hogy szintet kellene ugrani, mert a helyszín tökéletesen alkalmas egy országúti világbajnokság megrendezésére. A sztoriról később bővebben is beszámolunk, a lényeg röviden, hogy igaza volt, nehéz lenne találni ideálisabb terepet és szebb környezetet…

Az első versenynapon a női- és a férfi csapatidőfutamokra került sor, mi a férfiak melegítésére és rajtjára értünk ki Ravnangerbe, ami egy kis falu. Az eligazodásban tökéletes segítsünk van, a 10 éve Bergenben élő korábbi Tour de Hongrie-győztes Lengyel Tamás, aki az országúti vb-n is induló Benkó Barbara edzője és segíti a magyar válogatottat is minden téren.

Arra számítottunk, hogy egy héttel a mezőnyverseny előtt a nyitó eseményen nem lesz még nagy tömeg a kordonok mellett, de a tavalyi katari vb-t már most túlszárnyalta Bergen, a környező falvak lakossága és a fanatikusabb kerékpárrajongók már most gyülekeztek a kordonok mentén, főleg a rajtterületen.

A csapatok kicsit távolabb melegítettek, valódi nyugalomban, ilyenkor lehet amúgy szemügyre venni a legjobbak időfutam-kerékpárjait. Természetesen ez is megtörtént, a dobogós csapatok bringáival, konkrétan Tom Dumoullin és Chris Froome időfutam gépeivel külön cikkel jelentkezünk majd…

Most koncentráljunk inkább az arcokra, a vihar előtti csendre, jobban mondva a trénerek és a ventilátorok zúgására. Szerencsére sok hűtő eszközre szeptember végén itt már nincs szükség, vasárnap délután a legideálisabb volt az időjárás kerékpározásra, 16-18 fok, változóan felhős-napsütéses.

Froome-ékat már péntek este is lencsevégre kaptuk a reptéren, ahogy csokis sütivel készültek a kronóra Egy Tour-Vuelta dupla után mondjuk nehogymár ragaszkodni kelljen a szigorú Sky-os étrendhez… A versenyen ennek ellenére nem Froome vagy Kwiatko, hanem Geraint Thomas bizonyult a gyenge láncszemnek, aki úgy tűnik nem került még csúcsformába kulcscsonttörése után. Ahelyett, hogy ő húzta volna a Birkelundsbakken-t, leszakadt 10 kilométerre a céltól.

A címvédő Quick Step csapatában még korábban jött az “üzemzavar”, a holland Niki Terpstra készült el az erejével, s innen rengeteg volt még hátra. Ahogy Philippe Gilbert is nyilatkozta később, itt nem 9 fős csapatok mennek, mint a GT-ken, egy ember elvesztése mínusz 25 mp pihenőidő, ami az utolsó kilométereken nem számít, de 10-20 kilométer hosszan már nagyon is.

A Sunweb csapata csendben melegített, pedig a női időfutamot megnyerték, már ezzel is lett volna okuk ünneplésre. Ahogy gyakorlatilag az egész szezon folyamán. A Sunweb költségvetés/eredmény arányosan egyértelműen a világ legjobb csapata!  Giro-győzelem, hegyi és ponttrikó a Tour de France-on, negyedik hely a Vueltán, szakaszgyőzelmek mindhárom GT-n. Most mindezt betetőzi a két vb-arany, és még nincs vége, Dumoulin a kronó toronymagas esélyese, és Matthews is a favoritok között van a mezőnyversenyen…

És ha már a helyszínen vagyunk egy kis érdekesség a kulisszák mögül amikor percre pontosan ki van számolva minden, már-már túlzásokba esve: az órarend a Sunweb busz falán: ebéd 13:16; snack + iso pro 14:51; koffein 3 mg/kg 15:06; 250 ml iso pro 15:21; bemelegítés kezdete 15:34; 250 ml iso pro a bemelegítés közben 15:41; bemelegítés vége 16:01; Start 16:16; a kronó közben: 1 kulacs, 2 gél, egyik a startnál, másik közben. Vasárnap délután ez volt a tökéletes recept.

A BMC-seknél talán a gél nem megfelelő időpontban való elfogyasztásán múlott, Daniel Oss már a melegítésnél tolta magába a zselét. A vége mindenesetre nagyon szoros lett.

Az időfutam a fájdalomról és az izzadásról szól, aminek demonstrálására meg is örökítettünk egy izzadtságcseppet, ami a korábbi egyórás világcsúcstartó, Rohan Dennis homlokáról gördült le és vett fel gömb formát.

A csapatidőfutamot maga az UCI-elnök, Brian Cookson rajtoltatta el, aki egyébként a nap különböző időszakaiban mindenhol felbukkan Bergenben.

A belvárosi körpálya a kikötővel sem utolsó látvány a közvetítés szempontjából, de a csapatidőfutam útvonalát Asköy felől, az emblematikus Asköy-hídon is átvezették, amire többször nem kerül sor a világbajnokság ideje alatt. Már egy kép kedvéért is megérte az ötlet…

A kronó pályája ránézésre semmi extra, de valójában kegyetlenül nehéz volt, nem véletlenül volt olyan sok leszakadó. Egy enyhén lejtő, de dombos szakasszal indult, oldalszéllel, ami néha hátszélbe, néha pofaszélbe váltott. A 70 km/h-s sebességkorlátozás is veszélyben volt néha…

Ezután jött a feketeleves, olyan dombokkal, melyeken a legerősebbek lendületből átmentek, akinek azonban át kellett lépni a vörös zónába, kegyetlenül megszenvedtek, majd jött a Birkelundsbakken Hill. A nagy csapatoknál látszott, hogy a legegységesebb nyert ma, ahol voltak korai leszakadók, nem tudták a tervnek megfelelően lejátszani a kottát.

A győztes – ezen a pályán brutális – 53 fölötti átlaggal – a Sunweb lett, a férfiaknál és a nőknél is, a német-holland gárda bizonyos értelemben most papíron is a világ llegjobb csapata, nem csak költségvetés/eredmény arányban. És a Sunweb-Show várhatóan szerdán folytatódik…

A csapatidőfutam eredménylistái:

Női

Férfi 

Hétfő délután már magyar indulóért, Peák Barnabásért szoríthatunk, aki az U23-as időfutamon indul!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo