fbpx

Casco Urbanic-TC fejvédő miniteszt

Általános kerékpáros közlekedésre a német specialista cég elsődleges válasza Casco Urbanic-TC, amelynek egyik 2015-re megújult változatát nemrég megkaptuk tesztelésre. 

Habár a kerékpározásról alkotott képünk döntően teljesítményorientált, országúti vagy MTB versenyzők képei lebegnek szemünk előtt, a statisztikai adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a bicajon megtett kilométerek döntő részt a mindennapi közlekedés során gyűlnek össze. A fejlett kerékpáros kultúrát mutató országokban az eladási számok is ezt tükrözik: például Németországban egy eladott „versenymontira” hozzávetőleg 34 db közlekedésre tervezett új kerékpár jut. A felszerelést is ennek tükrében célszerű beszerezni, azaz nem feltétlenül szükséges „agyonlyuggatott”, pillekönnyű versenysisakban intézni a mindennapi feladatokat: erre alkalmasabb egy strapabíró, a biztonságot és a praktikus kezelést előtérbe helyező városi fejvédő modell.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Modern városi viselet telis-tele fejlett technológiai megoldásokkal, a praktikus használatot elősegítő fejlesztési lehetőségekkel!

A Casco a kerékpározás majd’ minden szakágához készít a felhasználás szempontjából specializált sisaktípust, és a fent ismertetett tényeket szem előtt tartva a városi használatra szánt modellek száma viszi a prímet a palettán. Általános kerékpáros közlekedésre a német specialista cég elsődleges válasza az Urbanic-TC, amelynek egyik 2015-re megújult változatát nemrég megkaptuk tesztelésre. Évszaknak megfelelő kiegészítőket is mellékeltek hozzá, amellyel akár a zord mínuszokban, esőben-hóban is nekivághatunk a mindennapos teendőknek.

Az ideális városi „bukó” strapabíró, könnyen kezelhető, a nyári melegben megfelelően szellőzik, hideg időjárásban téliesíthető, esős időben pedig burkolható. Az egyedi színvilág és trendi megjelenés is fontos, hisz nem az országutat vagy az ösvényeket rójuk benne, hanem a bank vagy hivatal halljában vesszük csak le. A biztonságot pedig az alkalmazott fejlett gyártástechnológia, illetve a speciális fényvisszaverő elemek fokozzák. A Casco Urbanic-TC modell az összes felsorolt kívánalomnak pontosan megfelel, két változatban és sok érdekes színben kapható, a Plus utótagú modellek közt pedig van olyan változat, amely nappali megvilágítást követően 20-30 percig foszforeszkál, így fokozva az amúgy is magas szintű biztonságot.

A standard kiszerelés - a bélés 2 perc alatt kicserélhető, erről a cikk végén videolinket is találsz...

A standard kiszerelés – a bélés 2 perc alatt kicserélhető, erről a cikk végén videolinket is találsz…

Az Urbanic 20 darab apró nyíláson át biztosítja a hatékony légáramlatot, szerkezete Monocoque InMold Combi, Disk Fit Vario 3D állítást biztosító rögzítőrendszer szolgálja a kiváló illeszkedést, illetve a Casco által szabadalmazott Casco-Loc gyorsrögzítő csat egy kézzel történő becsatolást és kioldást tesz lehetővé. A technika tehát még a Casco városi fejvédőmodellekben is burjánzik, bukás esetén a biztonságot a meghosszabbított tarkórész, illetve a Casco saját szigorú tesztszabványai fokozzák.

Hú de hideg volt reggel, az Urbanic-ban mégsem fáztam - visszafelé már melegem is lett!

Hú de hideg volt reggel, az Urbanic-ban mégsem fáztam – visszafelé már melegem is lett!

Fél órán kerestül biztosítja a jobb láthatóságot!

Fél órán kerestül biztosítja a jobb láthatóságot!

Az Urbanic-TC ez utóbbi tulajdonságát szerencsére nem próbáltam ki, de a sisak használata valóban egyszerű és praktikus, kényelme pedig messze felülmúlja a konkurens gyártók általam ismert modelljeit. A szellőzés kérdésében – lévén a teszt késő ősszel zajlott – csak hozzávetőleges véleményt tudok mondani: egészen biztosan kevésbé hűt, mint a nemrég kipróbált Casco Sportive-TC, ennek ellenére kellemes légáramlat fúj végig a fejen egészen le a tarkóig. Az alapkiszerelésben kapott belső béléssel (mint már említettem, téli „usánkát” is kaptunk hozzá!), esőborítás nélkül is kellemes hőmérsékleten tartja a fejet egészen 10-15 fokig, utána jöhet egy bandana fejkendő (a Casco is kínál ilyet), majd a mínuszokban a fülvédős, extra-meleg „usánka”. A teszt során a leghidegebb nap plusz 3 fokkal indult, hazatéréskor pedig 7-et mutatott a hőmérő higanyszára. Ekkor próbáltam ki a téli bélést, de különösen fázós létemre is szokatlanul melegnek találtam. Viszont meglepően kényelmes az Urbanic ebben a kiszerelésben is, köszönhetően a Disk Fit Vario 3D állítást biztosító rögzítőrendszernek, tehát mind a fejkörátmérő, mind a -magasság állítható az Urbanic-TC-n. Féltem, hogy a hallást túlságosan korlátozza a vastag fülvédő, de semmivel sem voltam „süketebb”, mint az utcai fülre húzott sapkámban.

Bónuszként a forgalmazótól kaptunk egy Urbanic-TC Plus modellt is kipróbálásra, így tesztelhettünk a Casco biztonságot fokozó foszforeszkálós funkcióját is. A komor, őszi napokon nem volt egyszerű feladat a bevonat „fényfeltöltése”, de ha ez sikerült, akkor valóban fél óráig világított a kobakunk. Nálam ez pontosan elég volt a hazaérkezéshez, bár ez úgyis csak másodlagos láthatóság a (kötelező) kerékpár-világítás mellett. A Plus modell esetében a többi extra részletmegoldás is tetszett: a varrott bőrutánzat állpánt sokkal jobban néz ki, mint a szokásos műanyag, a karbonelemek látványa pedig számomra mindig értéknövelő!

A Plus változat határozottan elegéns, és több színben is elérhető...

A Plus változat határozottan elegéns, és több színben is elérhető…

casco_urbanic_tc_miniteszt_19

Tilla elégedett az Urbanic-TC-jével!

Összegezve a Casco Urbanic TC az általam ismert legjobb városi fejvédő telis-tele fejlett technikai megoldásokkal, amelyek fokozzák mind a biztonságot, a kényelmet és az egyszerű kezelhetőséget. Zárszónak egy kis érdekesség: a celebek világában otthonosan mozgó, egyébként kizárólag kerékpáron közlekedő műsorvezető is az Urbanic-TC modellt választotta, és tökéletesen elégedett vele.

Jellemzők:

  • Monocoque InMold Combi szerkezet, a Plus modell estében kompozit elemekkel kiegészítve
  • Klima-Automatic szellőzés, 20 darab szellőzőnyílással
  • Tarkót védő kialakítás
  • Disk Fit Vario 3D állítást biztosító rögzítőrendszer
  • Casco által szabadalmazott Casco-Loc gyorsrögzítő csat
  • MyStyle díszítés
  • Fényvisszaverő elemek (Casco logó), a Plus modell estében foszforeszkáló bevonat
  • Eső- és szélvédő huzat külön vásárolható, a Plus modell estében tartozék
  • Téli bélés külön vásárolható

Méretválaszték: Small (50 – 56 cm) ; Medium (56 – 59 cm) ; Large (59 – 63 cm)
2015-re megújult színkollekció
Ajánlott fogyasztói ár:

  • Urbanic-TC: 23.900 Ft
  • Urbanic-TC Plus: 35.900 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján
[divider scroll_text=”Casco Urbanic-TC”]

Számos kiegészítő kapható a Casco városi sisakokhoz...

Számos kiegészítő kapható a Casco városi sisakokhoz…

Videók:
A Casco számos videót törtött a fejvédőkben alkalmazott technológiák elmagyarázása céljából, illetve bemutatja, miként kell például a most bemutatott Urbanic-TC modellt téliesíteni. Íme néhány link:

Téli fülvédő használata:

Disc Fit Vario használata:

Magnet Link használata:

Casco Loc használata:

A sild eltávolítása:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo