fbpx

Ha sprintbefutó, akkor Kristoff – Nibalié az összetett győzelem

Nem szolgált különösebb meglepetéssel a 7. Ománi Körverseny. Az összetett elsőség a király etapon, a Jabal Al Akhdhar emelkedőjén dőlt el, a két sprintereknek kedvező szakaszt pedig a szemmel láthatóan bomba formában lévő Alexander Kristoff (Katusha) nyerte. Idén az időjárás is  kegyes volt, s Eddy Merckxnek sem kellett gyakran magyarázkodnia.

Alexander Kristoff (Katusha) a 6. szakaszon

Alexander Kristoff (Katusha) a 6. szakaszon

Bizakodóan nézhet a tavaszi egynapos klasszikus szezon elébe a Katusha csapata. Alexander Kristoff ugyanis idei második versenyén (az első a Katari Körverseny volt) a két lehetséges sprinterszakaszból mindkettőt megnyerte. Az Ománi Körverseny 130,5 kilométeres záróetapján két Giant-Alpecin versenyző (Zico Waeytens és Soren Kragh Andersen) előtt ért célba.

Az összetettet Vincezo Nibali (Astana) nyerte, miután a 4. szakaszon, a verseny király etapján elsőként ért célba Romain Bardet (Ag2r) és a szintén Astana-versenyző Jacob Fuglsang előtt.  Bardet később azt nyilatkozta, nem bánta meg, hogy ő támadott, még akkor sem, ha az ezen a szakaszon szerzett 15 másodperces hátrányát később nem volt alkalma ledolgozni. A verseny legvégén így 2012 után újra Nibali állhatott a végső eredményhirdetésen a dobogó legfelső fokára.

A dobogó (balról) Romain Bardet (Ag2R), Vincenzo Nibali és Jacob Fuglsang (mindkettő Astana)

A dobogó (balról): Romain Bardet (Ag2R), Vincenzo Nibali és Jacob Fuglsang (mindkettő Astana)

A verseny során két szakaszgyőzelmet (2. és 5.) tudhatott magáénak Edvald Boasson Hagen is, így – ha ráadásul még hozzávesszük Mark Cavendish összetett győzelmét a Katari Körversenyen –  az idén már World Tour csapatként versenyző Dimension Data (korábbi MTN-Qhubeka)  is gyakorlatilag repülőrajtot vett.

A sivatagban is esik néha az eső. Ománi Körverseny 3. szakasz

A sivatagban is esik néha az eső. Ománi Körverseny 3. szakasz

Érdemes még megemlíteni, hogy a tavalyi botrányoktól sem mentes verseny után alapvetően probléma nélkül zajlott az esemény. Csupán az első szakaszon volt egy kisebb incidens: a versenyzők egy leszakadó csoportjának már nem jutott rendőri biztosítás, így az autópályán a normál forgalom közepette kellett célba érniük. Ezenkívül szerencsére a csütörtöki szakadó eső sem okozott akkora fennakadást, mint tavaly a homokvihar és a hőség. Eddy Merckx, a verseny egyik szervezője  tehát nyugodtan hátradőlhet, rendben lezajlott az Ománi Körversenyt.

Összetett top10:

1 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 22:25:25
2 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:00:15
3 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:00:24
4 Tom Dumoulin (Ned) Team Giant-Alpecin 0:00:40
5 Rui Costa (Por) Lampre – Merida 0:00:54
6 Edvald Boasson Hagen (Nor) Dimension Data 0:01:06
7 Brendan Canty (Aus) Drapac Professional Cycling 0:01:31
8 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:01:38
9 Merhawi Kudus (Eri) Dimension Data 0:01:56
10 Gianluca Brambilla (Ita) Etixx – Quick-Step 0:01:59

Fotók: facebook.com/tourofoman

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo