fbpx

Giro d’Italia: Az utolsó összecsapás a hegyek között

A 20. szakaszon látszólag eldőlt a rózsaszín trikó sorsa, Carapaz magabiztosan megvédte az összetett első helyét, sőt ő mozgatta a verseny során az ellenfeleit. A szakaszt a szökésből elöl ragadt Bilbao nyerte az utolsó hegyi napon szabadon versenyző Landa előtt.

A Giro d’Italia 20. szakaszát óriási figyelem követte, hiszen a 194 km-es hegyibefutós szakaszon számos hegyet kellett megmászni a versenyzőknek, szám szerint három második kategóriás emelkedő és két első kategóriás várt a mezőnyre. Az összetettben érdekelt versenyzők számára ez volt az utolsó lehetőség arra, hogy a zárószakasz, időfutam előtt változtassanak a helyezéseiken. Kérdés volt, hogy bárkinek sikerül-e megszorongatni a rózsaszín trikó birtokosát, Richard Carapazt.

A rajtól kezdődően folyamatosan próbálkoztak különböző kerekesek, hogy elszakadjanak a mezőnytől. A sokadig kísérlet volt sikeres, a Pello Bilbao (Astana), Andrey Amador (Movistar), Fausto Masnada (Androni Giocattoli), Damiano Caruso (Bahrain-Merida), Dario Cataldo (Astana), Tanel Kangert (EF Education First), Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin), Amanuel Ghebreigzabhier (Dimension Data), Jai Hindley (Team Sunweb), Eddie Dunbar (Team Ineos), Eros Capecchi (Deceuninck-Quick Step), Mikel Nieve (Mitchelton-Scott) alkotta csoport tudott tartósan ellépni a többiektől. A mezőny rövid pórázon tartotta őket és az összetettben várható küzdelmek miatt komoly pénzt volt érdemes tenni arra, hogy nem fog hazaérni a szökés.

A főmezőnyben sem kellett sokáig várni az akciókra, az Astana lendült támadásba az idei Giro d’Italia legmagasabb hegyén. Lopez gyorsan szétszedte a maradék mezőnyt, akivel csak Landa és Carapaz tudta tartani a lépést, a Nibali-Roglic duó 20 másodpercre követte őket. Mivel sok volt még hátra, így a “nagyok” újra összeverődtek, de benne volt a levegőben, hogy lesznek még próbálkozások ezen a szakaszon.

Az utolsó emelkedőn meglepő húzásra szánta el magát a Movistar, a rózsaszín trikós Carapaz gyakorlatilag átváltott Landa segítőjébe. Valószínűleg a csapatnál úgy érezték, hogy ez a Giro már megvan Carapaznak, és megpróbálják Landat is dobogós helyre behozni. A támadásokat csak Nibali tudta átvenni, egyedül ő tartott a Movistar két kerekesével, közben utolérték a szökevényeket, melyek közül Bilbao ragadt meg a legjobbak között. Az utolsó kilométerre érve Landa váltott ritmust és szakadt el a többiektől, érdekes módon Bilbaoban maradt csak annyi, hogy rátegye a kerekét az összetett dobogóra hajtó Landára. A hajrában Bilbao volt az erősebb és végül megnyerte a szakaszt, ami már a második Giro szakasz győzelme idén.
Az összetettben is történ változás, Landa megelőzte Roglicot és feljött a harmadik helyre, persze az még kérdéses, hogy az időfutamon képes lesz-e megtartani az előnyét.

Giro d’Italia 20. szakasz eredménye:

1 Pello Bilbao (Spa) Astana Pro Team 5:46:02
2 Mikel Landa (Spa) Movistar Team
3 Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo 0:00:02
4 Richard Carapaz (Ecu) Movistar Team 0:00:04
5 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida
6 Tanel Kangert (Est) EF Education First 0:00:15
7 Mikel Nieve (Spa) Mitchelton-Scott
8 Valentin Madouas (Fra) Groupama-FDJ 0:00:25
9 Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 0:00:44
10 Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida

Összetett állás:

1 Richard Carapaz (Ecu) Movistar Team 89:38:28
2 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:01:54
3 Mikel Landa (Spa) Movistar Team 0:02:53
4 Primoz Roglic (Slo) Team Jumbo-Visma 0:03:16
5 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 0:05:51
6 Miguel Angel Lopez (Col) Astana Pro Team 0:07:18
7 Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 0:07:28
8 Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 0:08:01
9 Pavel Sivakov (Rus) Team Ineos 0:09:11
10 Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin 0:12:50

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo