fbpx

Giant NeosTrack GPS teszt – Profi igényekhez tervezve

A Giant minőségi kerékpárjai mellé számos kiegészítőt kínál, ettől az évtől kezdve már GPS computert is vásárolhatunk, ráadásul nem is akármilyet, hanem egy a profi versenyzők véleményét figyelembe véve tervezett darabot, a NeosTrack-et.

A Giant nem titkolja a NeosTrack történetét: a gyártó által szponzorált World Tour csapatnak, a Team Sunweb-nek, GPS computerre volt szüksége, és mivel még nem volt ilyen a Giant kínálatában, ezért adtak nekik Bryton Rider 530-akat a Giant saját szoftverével, hogy használják és készítsenek visszajelzést róluk. A Sunweb elsőre egy 23-as (később még +12-est) listát küldött vissza, hogy milyen funkciókat kellene még beletenni a computerbe illetve miken kellene fejleszteni. A Giant a versenyzők listája alapján javított a szoftveren és módosított a hardveren (a gombok elrendezésén és a külsőn), így született meg a NeosTrack. Azt érdemes megjegyezni, hogy a Bryton gyártósorain készülnek ezek a computerek az 530-as modell szívével és szoftverben is erősen arra emlékeztetnek.

Most kifejezetten örültem a tesztlehetőségnek, mert éppen én is új gps-es computert szeretnék venni, mivel a watt-mérőm nincs a legjobb viszonyban a most használt típussal, és a Giant NeosTrack is az elérhető árával és a sok funkciójával a lehetséges választások listáján volt. Elöljáróban annyit elmondanék, hogy nekem bevált az óra a tesztidőszak alatt, viszont hiába volt nálam viszonylag sokáig, képtelen voltam kipróbálni az összes funkcióját.

Nézzük, hogy mit a Giant NeosTrack! Sorolhatnám egy jó ideig, de csak a legfontosabbakat említem, abból is van jó pár, a többit pedig megtalálhatjátok a Giant honlapján.

ANT+ kompatibilis, tehát használhatod ANT+ pulzusmérőjeladóval, sebesség/pedálfordulat-szenzorral, watt-mérővel és persze az összes adatát képes rögzíteni az útvonallal/koordinátákkal együtt. A Sunweb keze nyoma is megtalálható a funkciók között, ugyanis számos edzés- és versenyelemzéshez szükséges adatot (gyakorlatilag az összes teljesítmény és ahhoz kapcsolódó adatot, NP, IF, TSS) is képes kijelezni, emellett van beépített FTP és MAP teszt is a NeosTrack-ben, és nem feltétlenül szükséges feltölteni az adatokat a netre, anélkül is megtudhatjuk őket.

2,6″-os a kijelző, melyen egyszerre egy oldalon 10 adatot tudunk követni, és 6 oldalt állíthatunk be, ez 60 különböző adatmezőt jelent (egyáltalán van olyan ember, aki ezt ki tudja használni?) és persze minden adatmező teljes mértékben személyre szabható, tehát mi döntjük el, hogy a kijelző melyik részén milyen adatot szeretnénk látni. Természetesen háttérvilágítást is építettek a NeosTrack-be, amit többféle funkcióban is használhatunk, pl “auto” módban a naplementétől napkeltéig automatikusan bekapcsol. Az akkumulátor a gyári adat szerint 33 órát bír (közel kétszer annyit, mint a nagynevű konkurencia), tehát nem az az eszköz, amit napi szinten tölteni kell (a computerhez járó micro-USB kábellel töltethető).
A magasságot nem csak gps koordináták alapján méri, hanem barometrikus alapon is, ami azért fontos, mert a legpontosabb adathoz mindkét mérési módszerre szükség van. IPX7 vízvédelemmel is rendelkezik, nem fog beázni egy idei Szilvásvárad Maraton jellegű felszakadásban sem.

Bluetooth-on és Wifi-n is képes átküldeni, fogadni az adatokat a NeosTrack szerveren keresztül. Ehhez egy NeosTrack regisztrációra és a hozzávaló alkalmazásra van szükségünk és onnantól képes kommunikálni a telefonunkkal a computer. Az alkalmazás több szempontból is fontos, ezen keresztül tervezhetünk útvonalat és itt állíthatjuk be az automatikus Strava és Trainingpeaks szinkronizálást. A Strava és a Trainingpeaks mellett a Neostrack a saját oldalát is használhatjuk edzésink elemzésére. Egyébként az említett alkalmazás nélkül, kábelen keresztül, manuálisan is áttölthetjük az adatokat a számítógépre.

Navigációs funkciókra is képes a NeosTrack, a telefonos alkalmazással vagy a gyakorlatilag azonos felhasználó felületű weboldallal is tervezhetünk útvonalat, melyet bluetooth-on vagy wifi-n keresztül átküldhetünk a computerre. Ezenkívül gpx fájlokat is feltölthetünk, de ezek 100%-os működésére nem vállal garanciát a Giant.

Az elektromos váltókat használóknak is van egy jó hírem, Di2 kompatibilis a NeosTrack, képes kijelezni, hogy éppen milyen sebességben vagyunk és az akkumulátor töltöttségét is mutatja. Kétféle konzollal érkezik a computer, az egyik a népszerű, a kormányra szerelhető előrenyúló típus, a másik pedig a kormányszárra felszereléshez szükséges darab. A NeosTrack egy mozdulattal felrakható, illetve levehető a konzolokról, mindössze egy nyolcad fordulatra van hozzá szükség.

Lássuk működés közben. A computer mellé érkezett kétféle konzol, az előrenyúló konzolhoz imbuszkulcs és a töltéshez micro-USB kábel. A NeosTrack jófogású, körben végig gumírozott, nem csúszik ki könnyen az ember kezéből és határozott érzete van a gombok megnyomásának. A kijelző valóban csillogásmentes, de mindenképpen használnék hozzá valamilyen karcolás- és tükröződésmentes fóliát. A telefonra az alkalmazás letöltése egyszerűen ment, viszont a computer párosítása a NeosTrack profilommal nem sikerült elsőre, mert a teszt gps az előző tesztelő profiljához volt párosítva és egyszerre két profil nem használhatja ugyanazt az eszközt. A Giant support megoldotta a problémámat egy email után és utána már hozzáfértem a NeosTrack minden funkciójához.

A kormányra szerelhető előrenyúló konzolt használtam a NeosTrack-hez, melyre valóban egyszerű feltenni a computert. Kifejezetten tetszett benne két dolog, az egyik, hogy pontosan beállítható középre, a másik pedig, hogy nem lóg vele a kormány síkja fölé a NeosTrack, ezzel is elősegítve a jobb aerodinamikát, meg egyszerűen jobban is néz ki. A stucnira szerelhető konzolt is kipróbáltam, de nálam a 105 mm hosszú kormányszáron, mely fölött 1cm távtartó van, éppen hogy csak elfért a NeosTrack, ezért azoknak ajánlom, akik nem használnak távtartót a stucni fölött.

5 gomb található a NeosTrack-en, jobb és bal oldalon kettő-kettő, alul pedig egy amivel be- és kikapcsolhatjuk az eszközt, illetve a világítást tudjuk életre kelteni. Még használati útmutató nélkül is egyértelmű, hogy melyik gombbal mit tudunk csinálni, mert mindegyiken rajta van a hozzá tartozó funkció. Az adatmezők beállításánál segítségünkre van, hogy kategorizálva vannak a különböző adattípusok, ami kifejezetten jól jön ennyiféle funkció mellett. A watt-mérőmmel és a pulzusmérőmmel pillanatok alatt megtörtént a párosítás, azonnal érzékelte őket a NeosTrack.

A műholdkeresés viszonylag gyorsan ment még az első használat előtt is és a későbbiekben még felhős időben menet közben is megtalálta a jelet egy percen belül. Persze használat közben néha egy-egy helyen volt jeltévesztés, de ez a gps-es sebességmérés sajátja, aki végig folyamatosan pontos sebességadatot szeretne látni, az használjon hozzá sebességszenzort. Ami kicsit negatívum volt számomra, hogy a kijelző nagyon tükröződik, konkrétan látom a fák és a felhők tükörképét, ez viszont orvosolható egy fóliával, amire egyébként is szükségünk lenne, ha sokáig szeretnék karcmentesen tudni a kijelzőt.

A hihetetlen mennyiségű edzésfunkciót képtelen voltam kihasználni, pedig kifejezetten szeretem a számokat, nagyon látszik, hogy profiknak fejlesztették ezeket a funkciókat, persze biztos van olyan hobbi bringás is, akinek szüksége lesz ezekre az adatokra. Az edzésadatok feltöltése lehetséges telefonon keresztül blutooth-on és közvetlenül wifi-n is, én mindenképpen a wifi-t javasolom (akár telefonos hotspottal), mert sokkal gyorsabb. Ezen a téren van egy kis fejlesztendő még a szoftveren, mert miután feltöltöm wifi-n az edzést és szinkronizálom bluetooth-on keresztül is, akkor az utóbbin újra feltölti az edzést, persze nem lesz duplikáció, csak furcsa, hogy nem látja az alkalmazás, hogy az az edzés már felkerült egyszer wifi-n keresztül. Egyébként én abszolút nem igénylem, hogy legyen saját edzéselemző oldala a NeosTrack-nek, mert eddig is Strava-t és Trainingpeaks-et használtam.

A navigációs funkciót az otthoni edzéseken nem igazán tudtam kihasználni, viszont amikor kimentünk Ljubljanába bringázni idegen utakra akkor nagy segítségünkre volt, nem kellett minden egyes kereszteződésnél megállni és megnézni a telefont, hogy merre kell menni, hanem az előző este feltöltött útvonal alapján végignavigált minket a NeosTrack. Örültem volna ha a februári edzőtábor alatt is már nálam lett volna, megkímélt volna rengeteg tájékozódási problémától.

Mindent összefoglalva a Giant NeosTrack egy igazán jó vétel, közeli rokonán kívül lényegében nincs versenytársa a piacon, alacsony áron kínál több tucatnyi fejlett edzés funkciót és emellett még navigációra is képes. És a dizájnt se felejtsük el, a Giant-től megszokott stílusos profi külsővel rendelkezik. Nálam kifejezetten ajánlott kategóriát kap.

Ajánlott fogyasztói ár: 59 990 Ft
További információk a gyártó oldalán

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo