fbpx

Funn 2015: The Bike Pimp Company

A Funn céget 16 évvel ezelőtt alapították Nagy Britanniában. Mára a világ nagy részén ismert márkanévvé vált, és a versenyeken is rendre találkozni e nevet viselő alkatrészekkel legyen szó akár világkupáról, vagy világbajnokságról, mivel jópár DH, enduro és triál versenyzőt támogat a gyártó. A kínálatból jellemzően színeivel is kitűnő Funn termékek szerencsére hazánkban is elérhetők, így megnéztük milyen alkatrészekkel vadíthatjuk gépünket, és főként hogy mivel rukkolnak ki jövőre.

Funn

Funn Fatboy 35

Ahogy a trendeknél már említettem, az extrém szakágakban lendületesen terjed a 35 mm-es kormányátmérő. A Funn sem akar lemaradni, így kijött a Fatboy kormányuk 35 mm-es verziójával, mely akár 810 mm-es szélességben is elérhető lesz.

Funn RSX 35

Funn RSX 35

A kormányhoz pedig értelemszerűen kormányszár is dukál, úgyhogy íme az RSX 35 extraszéles kormánybefogóval. 6061-es aluból készül CNC-zéssel, 15 és 35 fokos verzióban elérhető. Sajnos konkrét tömegadatokkal még nem tudtak szolgálni.

Funn Fantom kerekek

Funn Fantom kerekek

Említésre méltó a cég komplett kerék kínálata. A Fantom XC, AM és DH változatban is létezik, míg előbbi kettő mindhárom elterjedt MTB kerékméretben elérhető, addig a DH változat csak 26-os méretben kapható. A hagyományos küllőzésű kerekek egységes felületkezeléssel büszkélkedhetnek, nemcsak az agy, hanem a felni is színes eloxálást kapott. Mindhárom változat piros, kék és fekete színben készül. A kerekek tömegadatai is egészen jók: például a 26-os XC kerék párban 1520 gramm, de az AM megfelelője is alig nehezebb, 1550 gramm. Az agyak 6 csavaros tárcsákat fogadnak és kompatibilisek a manapság elterjedt kerékrögzítési szabványokkal.

Funn Carbonation

Funn Carbonation

Hajtókarok terén is komoly ambíciókat mutat fel a Funn. Ezt a Carbonation névre hallgató, karbonkaros XC/AM hajtóművet 2 és 3 tányéros verzióban is gyártják és szokásukhoz híven mindjárt többféle színben is. A kéttányérosnál széles skáláról válogathatjuk össze a nekünk tetsző tányérkombinációt, a háromtányéros fix 24-32-42 fogas kombinációban létezik. A lánctányérok 7075-ös aluból készülnek. A kéttányéros kar tömege 780 gramm, és kidolgozása is igen komolynak mondható.

Funn Carbonation 1 speed

Funn Carbonation 1 speed

Mivel manapság nagyon terjed az 1×11-es váltás, ezért megtervezték a Carbonation egytányéros verzióját is. Míg a hátul látható változat voltaképpen a kéttányéros kar megfosztva egyik tányérjától, addig az előtérben lévő a már kifejezetten egytányérosra tervezett változat külön hajtókarcsillag nélkül igen ütős megjelenéssel.

Funn Tron

Funn Tron

A Funn kormányszár kínálatának egyik legfrissebb darabja a Tron. Kialakítását tekintve ugyan kísértetiesen hasonlít egy amerikai kultmárka egynémely típusára, de ez talán inkább a javára válik. A magas minőségű 7075-ös aluból CNC-zett kormányszár feketében és ezüstszínben is kapható 60-tól 100 mm-es hosszig 0 fokos emeléssel. Tömege 70 mm-es hosszban 130 gramm.

Funn Arrow, Block Pass, Chameleon

Funn Arrow, Block Pass, Chameleon

A gyártó nyeregcsövek terén is jópár típust kínál. A képen több típusuk is látható. Az egyik, amit közülük kiemelnék az az állítható hátranyúlással rendelkező Block Pass modell (a kék színű és alulról a harmadik), mely 30,9 és 31,6 mm-es átmérővel 350 és 400 mm-es hosszban és elvileg piros, narancs, kék, fekete és ezüst színben elérhető. A hátranyúlása 15 és 25 mm között állítható. A másik érdekesség pedig a mezőnyből leginkább kitűnő Chameleon (legalsó). Ez utóbbi voltaképpen a Kratos típus csillámos felületű verziója, minden műszaki paraméterében megegyezik azzal. A Chameleon néven egyébként egész alkatrészcsalád van már, mindegyik ezzel a csillámos felületkezeléssel, ha valaki erre vágyik.

Funn Bigfoot

Funn Bigfoot

A Funn pedálok terén is erős. A Bigfoot egy nagyon igényes kidolgozású platform pedál, és bár elég magas a profilja, de a 6061-es aluból CNC-zett test elég masszív darab. A csapágyak zsírzását egy zsírzófuraton keresztül végezhetjük. A nevéhez méltóan nagyméretű felületet biztosító pedál számos színkombinációja szerepel a palettában, és tüske tekintetében is 7 féle színből variálhatunk.

Funn Tactic és Tactic Titanium

Funn Tactic és Tactic Titanium

A Funn nemcsak a platformpedálok terén van jelen, hanem XC pedálokat is kínál. Nem is akármilyet. A Tactic 310 grammot nyom a mérlegen, míg titántengelyes verziója mindössze 250-et! A pedálok természetesen számos színben elérhetők, nehogy kilógjanak a gépünk színvilágából.

További képek:

A Funn egyébként egyre több termékét sorolja alkatrészcsaládokba. Ezek az alkatrészek a funkció és műszaki beltartalom mellett dizájnban is össze vannak hangolva, így szép egységes képet adnak kerékpárunknak.

A Funn alkatrészekről bőségesebb infót találsz a gyártó honlapján: http://www.funnmtb.com/

…valamint a magyar forgalmazónál érdeklődhetsz: http://mali.hu/kiegeszitok/funn

Szöveg: Gajdov Géza

Fotó: Gajdov Géza

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo