fbpx

FOX 2017: duci róka nem rossz róka!

A cím kicsit félrevezető, hiszen pont a súlycsökkentés volt az új Step-Cast villák ismérve, viszont érkeznek a 650B+ kerekekhez való modellek, és az erősített e-bike telók is.

2017_fox_teleszkop_rugostag 6

Kezdjük a legfontosabb újdonsággal, ami nem más mint a FOX 32 megújulása. Ugyan nem a Eurobike-on debütált, hiszen már az albstadti világkupán láthattam élőben és a gyári versenyzők is az év eleje óta mennek velük. Arról már beszámoltunk, hogy a híres amerikai gyártó megvette a csődben lévő Marzocchi bringás részlegét, így adta magát a kérdés amitől sokadszorra ment a falnak a marketinges: ez az új láb már a Marzoval közös fejlesztés eredménye? Ugyanis aki emlékszik a régi XC600-as villákra, azoknak ismerős lehet a levékonyított láb.

2017_fox_teleszkop_rugostag 7

Látszott emberünkön, hogy ma pont én lehetek a 4328. aki felteszi ezt a kérdést. Az igazság az, hogy a Step-Cast láb nem a Marzocchi miatt ilyen, hanem amiatt, hogy a féktárcsa elférjen, illetve a súly is csökkent ezáltal. Ugyanis 10 mm-rel keskenyebb lett a villa annak ellenére, hogy az új Boost szabványú kivitelben is elérhető lesz.

Emily Batty Meets FOX’s 32 Step-Cast from FOX on Vimeo.

A villa mindössze 1350 grammot nyom, ami 16 grammal kevesebb mint az etalonnak számító Rock Shox SID World Cup, és 60-nal jár a DT-Swiss OPM O.D.L Race alatt. Természetesen az ultra könnyű, bár macerásan csak imbusszal oldható Kabolt tengellyel is elérhető. Színben már nem csak narancs, hanem fekete és fehér is rendelkezésre áll. Érdekessége, hogy elektronikus iRD lockouttal is rendelhető lesz! (  ) Többféle kivitelben lesz kapható: 27.5” és 29”, illetve Factory Series és Performance Series.

2017_fox_teleszkop_rugostag 5

Ez utóbbi nem FIT4-es csillapítórendszerrel készül, hanem az új három állású GRIP belsőséggel. Ebben egy acél rugó is található, illetve nem „merev” lockout állással rendelkezik, hanem ütés hatására egy szelep át tudja engedni az olajat, melynek hatására be tud mozdulni a villa. Három állása van a GRIP-nek. A teljesen nyitott, a közepesen kompresszió csillapított és a kvázi zárt (open-medium-firm) állás. A Rhythm szériás villákból a középső „medium” üzemmód hiányzik, csak az open és firm állás érhető el. És ezzel vissza is értünk az öt évvel ezelőtti lockout-okhoz egy „kisebb” kitérőn keresztül, csak az elnevezések változtak 🙂

2017_fox_teleszkop_rugostag 2

A FOX 36 és 34-es villákban a legnagyobb változás, hogy megerősített E-Bike Optimized kivitel is választható 650B és 29”-os kivitelben. Hogy mit kellett „erősíteni” egy FOX 36-on amivel enduro világkupákat lehet nyerni nem tudom, mert ha 60 km/h-val jó a kövek közé, akkor talán egy átlagos pedelec használót is ki fog szolgálni. De legalább örülhetünk, mert még nyolcféle villát kellene majd tartani a boltokban. Sokkal fontosabb, hogy most már Boost kivitelben is elérhetőek lesznek a villák, ami viszont valós előnnyel jár bringázás közben.

2017_fox_teleszkop_rugostag 8

A 650B+ trend megállíthatatlan, ezért többféle kivitelben is elérhető lesz a FOX 34 a nagyméretű gumikhoz. A Factory Series jön 120 és 140-es rugóúttal, viszont meglepő, hogy sem 100-as rugóúttal, sem 140 fölöttivel nem lesz jövőre 650B+ telójuk, így a kerékpárgyártók kénytelenek voltak máshol keresgélni.

A Float X2 és DHX2-es rugóstagok új X2 Lever névre keresztelt kart kaptak, így nem szülséges mindent imbusszal tekergetni, hanem az Open/Firm állást ennek segítségével akár menet közben is állíthatod. Természetesen a kis és nagy sebességű csillapítást egyszerre vezérled vele.

2017_fox_teleszkop_rugostag 10

Inkább „show mint go” kategória az amit a szeviz sarokban láthattunk, ugyanis a színes matrica szettekkel már utólag is a bringa színéhez igazíthatod a telód kinézetét. Filléres, de ötletes megoldás, és piros pont érte a FOX design részlegének!

2017_fox_teleszkop_rugostag 9

A FOX továbbra is kitart az elektronikus iRD lockout rendszer mellett, ami érthető is, mert villámgyors és pontos, magam is próbáltam már, bár a kinézete megosztja az embereket főleg a hátsó rugóstag esetében. Dobhatnának egy nagyot, és a Transfer dropper post vezérlését is rá lehetne varázsolni. A Magura, és a Kind Shock már úgyis rendelkezik vezeték nélküli vezérléssel, ideje lenne nekik is meglépniük.

A 2017-es FOX cuccokat keressétek a forgalmazó partnerboltjaiban!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo