fbpx

Előkelő helyen végzett a MÁV-Start a kerékpárosbarát vasutak között

A MÁV-START a 4. helyezést érte el az Európai Kerékpáros Szövetség (European Cyclist Federation) 2020-as, egész Európát átfogó vizsgálata során, amely a 2021-es „a Vasút Európai Éve” programhoz kapcsolódóan készült. Ebben az ECF kerékpárosbarát szempontok alapján rangsorolt a kontinensen  69 vasúttársaságot, azt vizsgálva, az egyes európai társaságoknál mennyire egyszerű a kerékpáros közlekedés vonattal. Ezzel a kimagasló eredménnyel, a MÁV-START olyan fontos európai szolgáltatókat előzött meg, mint ÖBB és a Deutsche Bahn.

Forrás: mavcsoport.hu

Az európaiak körében egyre népszerűbb a vasúti és a kerékpáros közlekedési mód kombinációja; mindkettő népszerű az ingázók, a szabadidős tevékenységet folytatók vagy turisták, kirándulók körében; a legfenntarthatóbb utazási formának számít. Az ECF tanulmányában a szakemberek arra keresték a választ, hogy mennyire egyszerűen vehetőek igénybe napjainkban Európa-szerte a vasúti és kerékpáros közlekedési módok kombinációi. A kutatás legfőbb tanulsága, hogy a távolsági, nemzetközi járatok kerékpárszállítási gyakorlatában mind az infrastruktúra, mind a szolgáltatás színvonalának tekintetében óriási eltérések mutatkoznak Európa-szerte. A tanulmány 69 vállalat gyakorlatát vizsgálta hat szempont szerint, a MÁV-START 50 pontból 34-et elérve lett a 4. helyezett. Egyik szolgáltató sem érte el a maximális pontot, ami azt jelenti, hogy sok feladat áll még a társaságok előtt.

Értékelési szempontok:

  • Az egyes vonatokon átlagosan rendelkezésre álló kerékpáros helyek számában az elérhető legtöbb pontot szerzete meg a MÁV-START, ezzel az elsők között szerepelt az NS-DB (IC Berlin), az SBB (Svájci Vasutak) és a Slovenske železnice (SŽ, Szlovén Vasutak) mellett. Ezek a szolgáltatók átlagosan 10 vagy több kerékpárhelyet biztosítanak a járataikon. A magyar vállalat járatain a kerékpárokat nem szükséges sem összecsukni, sem szétszerelni az éjszakai járatok kivételével. A hazai elővárosi vonalakon 5-12, az InterCity és gyorsvonatokon 8-28 a szezon függvényében, a regionális vonatokon: 2-16, a nemzetközi járatokon pedig 5-16 a szállítható kerékpárok száma. A vizsgált 69 vasúttársaság és szolgáltató 22 százalékának nincs kerékpárszállítási szolgáltatása.
  • A kerékpárhely-foglalás díja, kerékpárjegy értékelésben a MÁV-START 5-ös skálán a 4-es, a többség, 64 százalék 3-5 pontos értékelést kapott, de a jegyárakat abszolút mértékben mérték a felmérés során. Kerékpárhelyjegy díja a belföldi járatokra távolság függvényében változik; a nemzetközi díjak ára 5-10 euró.
  • Szintén 4 pontot ért el a magyar vasúttársaság az értékesítési csatornák száma tekintetében. Legalább 5 különböző csatornát a 69 szolgáltató közül csak 7 ajánl a kerékpárszállításhoz szükséges jegyvásárlásra. Magyarországon menetjegyet a MÁV mobilalkalmazás segítségével, megújult ELVIRA felületén, jegykiadó automatából és jegypénztárban is lehet vásárolni.

Az ECF tanulmány ide kattintva elérhető: https://ecf.com/system/files/Cyclists_love_trains_report.pdf

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo