fbpx

Dopping: a Kobra lassan belezavarodhat büntetéseibe…

Az olasz botrányhős kerékpáros, Riccardo Ricco számára lassan érdemes lesz nyilvántartást vezetnie, melyik államban, miért, milyen természetű büntetést rónak ki rá, melyik emelkedett jogerősre, melyik nem…

Bár az idén februárban történt eset ügyében – a Kobrát doppingolás céljából elkövetett vértranszfúzióval gyanúsítják, ami után válságos állapotban kórházba került – még nem született végső döntés, de a 2008-as Tour de France-on történt doppingesetével kapcsolatban tegnap jogerős döntést hozott a francia bíróság.

Riccardo Ricco, a Vacansoleil mezében

Ricco a Toulouse-i Feljebbviteli Bíróságtól (köztörvényes eljárás végén – ami nem keverendő össze a versenyzéstől való eltiltással) 2 hónapos felfüggesztett börtönbüntetést és 3000 eurós pénzbüntetést kapott, továbbá 4000 eurót kell befizetnie a Francia Kerékpáros Szövetségnek. (Ricco a 2008-as Tour de France-on – melyen megnyert két hegyi szakaszt – nem csak a doppingteszten bukott meg, de szállodaszobájában a tiltott szereket és a belövéshez szükséges eszközöket is lefoglaltak, ezért indult köztörvényes eljárás is.)

A Kobra még abban reménykedhet, hogy létrejött egy jogi bukfenc: tulajdonképpen kétszer ítélik el ugyanazért a bűntényért, ugyanis párhuzamosan a padovai bíróság is eljárást folytatott ellene, és az olaszok gyorsabbak voltak, s már korábban ítélet született, szintén 3000 eurós büntetés és két hónap, húsz nap börtön formájában.

Idén februárban, miután a Vacansoleil csapatában visszatérő 28 éves versenyzőt sokkos állapotban kórházba szállították, és az orvos elmondása szerint bevallotta a vértranszfúziót, s kiderült, hogy a rosszullétet a szakszerűtlenül tárolt vér okozta, újabb eljárások indultak. Az Olasz Olimpiai Bizottság már döntött, 12 évet kért Riccóra, de a köztörvényes szálat még nem varrta el az olasz bíróság, ezen a vonalon a Kobra még letöltendő börtönbüntetésre is számíthat akár.

(forrás: velonation.com)

Akit érdekelnek bővebben doppinggal kapcsolatos témák, a vasárnapi mountain bike díjkiosztó programjában terveznek a szervezők ilyen beszélgetést…

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo