fbpx

Dina Márton csalódott, de nem adja fel

A kép forrása: MTI

A negyvenegyedik alkalommal megrendezett Tour de Hongrie-n az összetettben huszonegyedik helyen végző Dina Márton többet várt magától, ám továbbra is fejlődni akar.

Húsz csapat, 826 kilométer, öt nap – így fest számokban a 41. Tour de Hongrie (TdH), amelyen a tavalyi körversenyen az összetettben 2. helyezett Dina Márton – legjobb második magyarként – ezúttal a 21. helyen végzett.

A Kometa-Xstra Cycling Team 22 éves bringása kitűnően kezdett: a TdH első napján – legjobb magyarként – a 18. helyen gurult át a célvonalon. Bizakodva várta a folytatást, ám a második szakaszon „csupán” a 23. lett, összetettben (15. hely) azonban még így is ő volt a legjobb magyar kerékpáros. A harmadik etapot jóformán ugyanúgy teljesítette, mint az előző napit, és összetettben továbbra is az előkelő 16. helyen állt. A fiatal kerekes a negyedik szakaszban is „odatette” magát, a 19. legjobb idővel teljesítette a Sárospatak és Kazincbarcika közötti 180 kilométeres távot, aminek köszönhetően összetettben a 17. helyről várta a záró, mindent eldöntő napot.

„Az utolsó szakaszon sajnos nem úgy jött ki a lépés, ahogyan elképzeltemértékelt Dina Márton. – Őszintén szólva, fogalmam sincs, mit rontottam el, pedig egész héten jól ment a bringázás. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy tavaly sokkal előrébb tudtunk helyezkedni a futamok során. Akkor kisebb létszámú, és nem ilyen erős csapatok versenyeztek egymással, így a miénk is labdába tudott rúgni. Idén talán megtehettük volna, hogy a mezőny elejére küldünk valakit a csapatból, aki végigpörgi az összes futamot, ahogyan a World Tour-versenyzők is csinálták, de ez nem lett volna valós elvárás egy kontinentális alakulattól, mint amilyen a miénk. Visszatérve magamra, ha a szerdai napon »jobbak lettek volna a lábaim«, jóval előrébb is végezhettem volna.

Azért is vagyok csalódott, mert az elmúlt időszakban eredményesebben szerepeltem az ennél rangosabb eseményeken.

A verseny első négy szakaszán gyakorlatilag csak »pihentem«, hogy az utolsó napra legyen elég erőm a sikeres befejezéshez, erre tessék, kifogott rajtam a hegyi szakasz. Ez van, most már nem tudok mit csinálni.”

Dina Márton elmondta, a tavalyi remek szereplése alapján az első ötben szeretett volna végezni, és a dobogót sem tartotta elérhetetlen célnak. Tervei meghiúsulásában az is közrejátszott, hogy a tavalyihoz képest idén teljesen mások voltak a körülmények.

„A mostani viadal egészen más volt, mint a tavalyi. Összesen öt World Tour-csapat indult a körversenyen, amelyek ellen egy kontinentális istálló nehezen tudja felvenni a versenyt. Ebből fakadóan idén óriásit ugrott a megméretés színvonala. Jó látni, hogy nemcsak a Tour de Hongrie, hanem az ország kerékpársportja is rohamosan fejlődik. Valter Attila győzelme pedig egyértelműen azt bizonyítja, hogy félig-meddig kinőttük a Tour de Hongrie-t”vélekedett Dina Márton.

A jövővel kapcsolatban elmondta, igyekszik minden tőle telhetőt megtenni, és érez magában elég erőt, hogy előrébb lépjen.

„Remélem, hogy bekerülök a vébékeretbe, de azt nem tudom, idén milyen versenyeken indulok még el. Feltehetően már nem lesz túl sok viadal. Ennek ellenére nagyon motivált vagyok, szeretném bebizonyítani, hogy ennél jobban is tudok teljesíteni, és bízom benne, hogy a jövőben a csapattal együtt én is szintet lépek, és utolérem Valter Attilát.”

Dina Márton teljesítménye a 41. Tour de Hongrie-n
1. szakasz, Esztergom-Esztergom (118 km):
18. hely (befutó)
2. szakasz, Debrecen-Hajdúszoboszló (158 km):
23. hely (befutó), 15. hely (összetett)
3. szakasz, Karcag-Nyíregyháza (182 km): 24. hely (befutó), 16. hely (összetett)
4. szakasz, Sárospatak-Kazincbarcika (180 km): 19. hely (befutó), 17. hely (összetett)
5. szakasz, Miskolc–Gyöngyös–Kékestető (188 km)
: 24. hely (befutó), 21. hely (összetett)

A körverseny legjobb három magyar versenyzője
1. Valter Attila 4:35:15
2. Dina Márton (Kometa-Xstra Cycling Team) 1:51 perc hátrány
3. Kusztor Péter (Novo Nordisk) 3:22 p hátrány

Az összetett verseny végeredménye
1. (sárga mezben az Aktív Magyarország díjáért) Valter Attila (magyar, CCC Team) 18:45:55
2. Quinn Simmons (amerikai, Trek-Segafredo) 12 mp hátrány
3. Damien Howson (ausztrál, Mitchelton-Scott) 16 mp hátrány
21. Dina Márton (magyar, Kometa-Xstra) 1:51 p hátrány

(A cikk forrása: csupasport.hu , a cikk szerzője: Márványkövi Ferenc)

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo