fbpx

Corratec LifeS menetpróba: a stílusos városi cruiser bringa

A bajor Corratec márkát évtizedek óta sokan ismerik itthon, elsősorban mountain bike vonalról, bár az utóbbi években – hazai képviselet híján – kevesebbet hallottunk róluk. Jó hír, hogy az idei évtől újra elérhető a márka a Smile Ebike elektromos kerékpár szaküzlet forgalmazásában. Elsőként a széles palettából a Corratec LifeS különleges városi bringái elérhetők, melyeket az idei évben az ITM kerékpáros közlekedést támogató pályázatán 150 000 Ft állami támogatással vásárolhatnak meg, akik megpályázzák.

Chopperesen, de két lábbal a földön
Így foglalható össze a Corratec LifeS kerékpár Design & Innovation Awardot nyert koncepciója. Ami a motoroknál chopper, a bringáknál cruiser: azaz inkább hátul, mint fent ülsz a nyeregben, a hátranyúló nyeregvázcsövön, miközben a hajtás jó 10 centivel előbbre van a nyeregvázcső végétől, amitől kicsit “előre van” a hajtás, cserébe bármikor leteheted teletalppal a lábad. Így ha megállsz, mondjuk egy lámpánál, simán csak leteszed a lábad, nem kell újra felülni a biciklire, csak visszalépsz a pedálra és hajtasz tovább. A „bármikor letehetem a lábam” dizájn magabiztosságot adhat a városi közlekedésben azoknak is, akik amúgy pont ezektől a megállás-elindulás helyzetektől tartanak leginkább a közlekedésben. Az üléspozíció és a váz extra alacsony átlépési magassága és a hajlított kormány, együttesen egy meglepően más „bringaérzést” eredményeznek, kényelmes felegyenesedett üléspozícióban tekerhetünk, igazi városi szaladgálós bringa, kellemesen stabil az irányítás. Az előrenyúló villa, a viszonylag hosszú tengelytáv és az ívelten széles kormány miatt stabil a LifeS, padkára fel-le ugratás teljesen belefér, de nem jelent gondot csatornafedél, vagy kátyú sem. Ugyanakkor a bringa nagyon fordulékony, szinte helyben megfordulhatsz vele, ami kedvez a városi manővereknek.

Kicsi a kerék, de erős
Nem véletlen ha a nyeregben gyerekkori deja-vu érzésünk van: a 20-as kerékméret a kemping bringa és a Tacskó sajátja, érezhetően pici (29-es monti után pláne…) de a 3.0 széles, ballonos gumikkal és a 36 küllős, átütőtengelyes kerekekkel brutál erős, direkt arra tervezték, hogy ne zavarja sín, macskakő, padka. A gumik teljesen simák, egyértelműen aszfaltra tervezettek, mintázatuk csökkenti a csúszósságot nedves úton. A LifeS kerekei inkább motor kerékre emlékeztetnek, ezekkel a duci gumikkal masszív és felüthetetlen, ugyanakkor a gumi ballonossága miatt nem hiányolunk semmilyen „rugózást”, a merev bringa komfortos vele.

Germán ergonómia, azaz ördög a részletekben
Az üléspozíción és a kormány kialakításon túl, a komfortosságot a Corratec saját mákás ZZYZX nyerge fokozza, rugóival a klasszikus nyergeket idézi, széles, párnázott. Kényelmes kiegészítője a komfort markolat, amin feltámaszkodik a tenyerünk és a jól tapadó, hatalmas Ergotec pedálok, melyen a bakancs teli talppal felfekszik, de nagyjából bármilyen cipővel elboldogul.
Az összes kiegészítőről elmondható az igényes válogatás, legyen szó a masszív, stabil kitámasztóról vagy az integrált csomagtartóról, ami nem mozdul el, lazul le, 25 kg terhelhető és fogantyúként is szolgál, ha felemeljük a bringát. A csomagtartóra szerelték fel az AXA Compactline ledes hátsólámpát, párja a 20 lux fényerejű első lámpa pedig a villára került fel, így a világítás mindig rendelkezésre áll, mivel az akkumulátorról kapja a töltést.

Akkor jó, ha a legjobb motorral szereljük
A bajor járműgyártás alapelve a Corratecnél is érvényesül, a Bosch Active Line Plus rendszere a nyomatékszenzoros motorok kategóriájában az egyik csúcsot jelenti, könnyű, hatékony és energiatakarékos motor, a Bosch harmadik generációs fejlesztéseinek egyike. A láncváltós rendszerrel 270%-os maximális rásegítést és 50 NM nyomatékot ad hozzá a bringás erejéhez, ami a 25 km/h támogatott sebességhatárig könnyen gyorsítható és tekerhető bringát jelent. Talán puritán, de hatékony kiegészítője a motornak a 8 fokozatú Shimano Alivio váltó, viszont a kettő kombinációjával a meredekebb budapesti utcák is vállalhatóak. A fékek ugyancsak Shimano gyártmányú olajos tárcsafékek, elöl 180-as, hátul 160-as tárcsával hatékonyan lassítják akár a nagyobb súlyú bringásokat is. A harmadik generációs Bosch motor már olyan halk, hogy a városi környezetben nem tűnik fel, ráadásul kikapcsolt állapotban alig van ellenállása, így akár lemerült akku mellett is teljes értékű kerékpárunk van. Bár a lemerülés, a Bosch városi kategóriában legnagyobb, Powerpack 500-as akkumulátora mellett, ha odafigyelünk a töltésre, nehezen idézhető elő.

Egy méret és egyedi dizájn mindenkinek
A LifeS modelleket egy méretben gyártják és a koncepció azért működhet, mert a kis kerék és az alacsony átlépési magasság, engedi felülni az alacsonyabbakat, a magasabbnak pedig a hátranyúló nyeregcső és a hajlított kormány miatt megfelelően beállítható. A dizájn pedig ízlésre szabható, ugyanis a fekete vagy fehér vázhoz 6 féle színű sárvédő kombinálható: piros, sárga, zöld, kék, fehér és fekete, amivel hófehér hattyút vagy fekete ördögöt is kihozhatunk a bicikliből, de tetszés szerint kombinálhatjuk is az alapszíneket.

Neki is pont jó lesz
Aki egy univerzális városi mindenes elektromos bringát keres, akár a családnak, munkahelyre vagy városi kölcsönzőbe, amit könnyedén és elégedetten használ bárki, méretproblémák nélkül, annak a Corratec LifeS jó választás lesz, de március végén érkeznek további Corratec elektromos bringák, trekking, mtb és városi modellek is.

Próbáld ki, ha érdekel:
Ha szeretnél egy kört menni a Citadellánál a Corratec LifeS nyergáében, az ebike kipróbálható a Smile-ebike üzletében, ha hosszabb útra is, elvinnéd az első magyarországi teszt pont, Nyugat-Magyarországon a Fertőd Bike már működik, ott a kerékpár már kipróbálható és megvásárolható.
Ha szívesen tartanád a kerékpárt a boltodban, akkor is érdemes kipróbálnod.

Technikai adatok:
Váz: Corratec Life S acél váz (univerzális méret)
Villa: merevvilla (a váz tartozéka)
Motor: Bosch Active Line Plus
Akkumulátor: Bosch PowerPack 500Wh Li-ion, 13,4 Ah
Kijelző: Bosch Purion Display
Váltó: Shimano Acera 8s, láncváltós
Első fék: Shimano AMT200 180mm hidraulikus tárcsafék
Hátsó fék: Shimano AMT200 160mm hidraulikus tárcsafék
Hajtókar: ZZYZX E-power Crank 38T
Fogaskeréksor: Shimano HG 318 11-32T 8S
Kerék: ZZYZX 20″
Gumik: Innova 20” x 3.0
Nyereg: ZZYZX komfort nyereg
Nyeregcső: ZZYZX Alloy nyeregcső
Kormányszár: Ergotec Cobra Level 2
Kormány: Ergotec Bügel EWG
Világítás: Axa Compactline 20 első lámpa (akkuról)
Súly 23,52 kg

További információk a Smile Ebike oldalán, ide kattintva elérhetők

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo