fbpx

A női kerékpározás ásza, Marianne Vos mtb-vel is tud nyerni!

Szinte bármely kerékpár szakágban képes győzelemre a holland versenyzőnő. A külföldi szaksajtó napjaink Eddy Merckx-ének tartja a női mezőnyben a még mindig csak 26 éves Marianne Vos-t.

Országúti, pálya és cyclo-cross sikerei világ- és olimpiai bajnoki címei után, most már a mountain bike versenyeken is komolyan számolni kell vele. Bizonyítja ezt elsősége az mtb szezon első komolyabb versenyének számító ciprusi Sunshine Cup-on, megelőzve olyan klasszisokat, mint például Sabine Spitz.

Sorozatban öt vb-ezüst után a londoni olimpiai sikert nem bízta a véletlenre Vos

Sorozatban öt vb-ezüst után a londoni olimpiai sikert nem bízta a véletlenre Vos

Marianne bátyja hatására kezdett el bringázni, majd 14 éves korában döntött úgy, hogy abbahagyja a korcsolyázást és kizárólag a kerékpársportra koncentrál. Az első versenyszezonjában, 2002-ben, rögtön junior holland bajnok lett országúton és mountain bike szakágban is. A nagy nemzetközi sikerre 2004-ig kellett várni, amikor junior világbajnok lett országúton. Szintén ehhez az évhez köthető cyclo-cross debütálása, kiemelkedő tehetségének köszönhetően több nemzetközi versenyt is nyert.

2006-ban felnőtt korosztályba lépett, majd egy cx és egy országúti mezőnyverseny világbajnoki címmel igazolta, hogy megérett a világszínvonalú versenyzésre. Marianne Vos talán arról is ismert kerékpáros körökben, hogy 2007 és 2011 között ötször lett második az országúti világbajnokság mezőnyversenyében. Többször kiemelt esélyesként indult, talán pont ez okozta, hogy nem sikerült győznie, mindenki őt akarta megverni…

Tavaly rózsaszínű trikó és 5 szakaszsiker a női Girón...

Tavaly rózsaszínű trikó és 5 szakaszsiker a női Girón…

Ettől függetlenül sikeresnek tekinthető ez az időszak is, ugyanis 3 világbajnoki címet szerzett cyclo-crossban, kettőt pályán, és 2008-ban Pekingben olimpiai bajnok lett pályán, pontversenyben. A 2011-es női Giro D’Italia-n olyan bravúrt hajtott végre, ami minden versenyző álma. Az összetett győzelem mellett megnyerte a sprinterek pontversenytét és a hegyi összetettet is. Tavaly végre ismét sikerült megszereznie a hőn áhított világbajnoki címet országúton a „szokásos” cyclo-cross mellé, valamint a londoni olimpián megnyerte a mezőnyversenyt.

Idén is szerzett már egy cx világbajnoki címet, de a prioritást továbbra is az országúti szakág élvezi. Elmondása szerint a mostani mountain bike versenyeket csak arra szánja, hogy visszarázódjon ennek a versenyformának a kerékvágásába is, így a 2016-os riói olimpián akár több éremért is küzdhessen majd.

Cyclocrossban évek óta egyeduralkodó, 6 vb-címmel

Cyclocrossban évek óta egyeduralkodó, 6 vb-címmel

A versenyzőnő a Sunshine Cup második szakasza után következőképp nyilatkozott: „Sikerült elszakadnom az engem üldözőktől, majd az utolsó lejtőn próbáltam nagyon figyelni és minél kevesebb kockázatot vállalni. Ez elég nehéz volt a hosszú mászás után. Nagyon jó érzés volt megnyerni a szakaszt, nem gondoltam, hogy ilyen jól fog menni.”

Marianne a harmadik nap megőrizte elsőségét, így már elegendő UCI ponttal rendelkezik ahhoz, hogy akár MTB világkupákon induljon. Úgy látszik hiába távolodnak el egyre inkább a szakágak, megmarad az örök igazság: Aki erős, az mindenhol erős…

Írta: Kuntár Bence, fotók: Giant

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo