fbpx

A BalatonBIKE365 bemutatja: Tanúhegyek és a Káli-medence aszfaltcsíkra fűzve

Világviszonylatban is csodaszép, változatos kör a Káli-medence egyedülálló hangulatával, a Tanúhegyek és bazaltorgonák között kanyarogva, ki-kitekintgetve a Balaton ezerféle színben pompázó víztükrére. Ha csak egy országúti útvonalat szeretnél választani a Balaton-felvidéken, akkor ez legyen az…

BalatonBIKE365 oldal és applikáció különböző szinten kerékpározóknak kínál útvonalakat. A családosok, kezdők, vagy akár az amatőr sportolók is találhatnak kedvükre való túrákat. A projekt, illetve a webes felület azonban nem áll meg itt, hiszen több nyelven megad szinte minden más segítséget is, ami a balatoni kerékpározáshoz szükséges. Legyen az szálláshelyek, látványosságok keresése, vagy éppen kapcsolódó közlekedési információk. A Bikemagon két mountain bike túra után most „megjelenés előtt” kerül fel ez az országúti kör, ami 8 másik aszfaltos útvonallal együtt augusztus folyamán kerül majd fel a bb365 honlapra, így szinte teljes lesz a választható útvonalak spektruma.

Bemutatott túránk távja 74,5 kilométer 563 méter szinttel, ez a táv valakinek sok, valakinek kevés, de az biztos, hogy a kizárólag sportolni vágyók is lelassítanak majd időnként gyönyörködni a tájban. Akiknek pedig kihívás ez a kör, azok boldogan fogják teljesíteni, már csak a látvány kedvéért. Az 563 méter szintemelkedés ellenére a túra inkább csak rövid, könnyű emelkedőket tartalmaz, kivéve a Hegyestűt. Mindkét irányból teljesíthető, sőt, könnyedén rövidíthető a három hurok variálásával. A túrához tartozó GPX fájl IDE KATTINTVA tölthető le.

Az útvonal:

A túra Köveskálról indul, a táv kétharmadánál áthalad, majd ugyanide érkezik vissza. Tulajdonképpen két kisebb és egy nagyobb körből áll, közepén a káli falvakkal, nyugaton a Badacsony-Szigliget-Hegymagas-Gulács hegycsoporttal, keleten pedig a Hegyestű környéki falvakkal. A bringázás kellemes bemelegítéssel kezdődik, a táv első harmadában inkább szintet veszítünk, mint mászunk. Alapvetően azonban hullámos a terep, minimálisan mindig kicsit emelkedik, vagy lejt az út. A szintrajz emiatt a krokodil alsó állkapcsára hasonlít, de nem kell megijedni, a valóságban ez csak könnyen abszolválható, rövid lankákat jelent a legtöbb esetben.

Köveskál után Kővágóörs következik, itt arra kell figyelni, nehogy balra forduljunk. A következő falu Kékkút, ahol az ásványvíz-forrásból kulacsot is tölthetünk. Kékkút után egy kilométerrel becsatlakozunk a főútba, majd hamarosan lehajtunk balra Káptalantótiba. A falu közepén újra balra fordulunk a Badacsony felé. 16 kilométer megtétele és a körforgalom után Badacsonytördemicre érkezünk, ahonnan sréhen jobbra a római úton folytatjuk, itt vigyázzunk a forgalom miatt, nem csak az autókra, hanem a pincéről-pincére járó gyalogosokra is. A Badacsony körül a híres pincék és éttermek természetesen bennünket is várnak, ha megállnánk fogyasztani.

Tördemicnél balra fordulunk, majd száz méter kockakő után a 71-es utat keresztezve megkerüljük Szigligetet. A Vár Kávézóban még a sportolóknak is érdemes enni egy fagyit, a túrázók pedig az új streetfood-központot célozhatják meg az ebéd helyszíneként. Szigliget után a bringaúton vagyunk kénytelenek haladni egy kilométert, itt szezonban vigyázni kell a nagy forgalommal, de hamarosan felkanyarodunk balra Hegymagas felé. Bár egy ebéd a Szászi-birtokon csalogató, de az itiner szerint előbb elkanyarodunk jobbra és egy autók által ritkán használt aszfaltcsíkon érjük el Kisapátit.

Kisapátiból jobbra fordulunk Nemesgulács felé, ahol balra megyünk tovább, túl a fél távon. Nemesgulács után figyelni kell, mert a főútról le kell kanyarodni jobbra Káptalantóti irányába. Káptalantótiból a Főúton egészen Zánkáig tekerünk, áthaladva közben Köveskálon. Itt figyeljünk a nagyobb autóforgalomra és mindenképpen az út szélén haladjunk! Zánkáról balra megyünk fel Tagyon felé és Balatoncsicsónál fordulunk be újra alacsony forgalmú aszfaltcsíkra. Ezt a kis utat Monoszlóig nemrég felújították, nagy élmény itt tekerni.

Monoszló után balra következik Hegyestű, ami fizikailag a legnagyobb kihívás az egész túrán, bő egy kilométeren keresztül 10% meredekségű szakaszokkal. Itt érdemes még a geológiai bemutatóhely előtt kikanyarodni balra egy kis földútra, hiszen gyakorlatilag ugyanazt a balatoni panorámát kapjuk, mint a tetőről, csak nem olyan macerás a feljutás (pláne országútival). Hegyestűről már csak begurulunk Köveskálra, ahol válogathatunk a jobbnál jobb helyszínek között, ami az ebédet illeti.

Látnivalók:

Szigligeti vár: Nem csak azért a Balaton egyik legkedveltebb turistalátványossága a szűk egy évtizede felújított várrom, mert közel van a parthoz és a 71-es úthoz. Tetejéről páratlan kilátás nyílik a Balatonra és a Tapolcai medence irányába is, valamint többféle programhelyszín is berendezésre került a renováció során. A várat eredetileg a pannonhalmai apátság építette a 13. században, a török háborúk alatt pedig ez volt az egyik olyan végvár, amit a szultán seregei nem tudtak elfoglalni. A legenda szerint 1697-ben, ami a töröknek nem sikerült, egy villámcsapás elintézte: pont a puskaporos torosba csapott le a mennykő, ami után az osztrák császár utasítására felrobbantották a várat.

Hegyestű-geológiai bemutatóhely, tanösvény: A Káli-medence keleti kapuja, az alig két kilométerre magasodó Hegyestű 1:1 méretarányú „metszetként” prezentálja a földtörténetet 8 millió évre visszamenőleg. Ekkoriban alakult ki a vulkán, melynek kürtőjében bazaltként szilárdult meg a láva, ami még most is ott pihenne, ha a kőbányászat során nem hordták volna el szó szerint a fél hegyet. A turisták szerencséjére a munkálatokat 1970-ben leállították, így megmaradt egy kétszintes, monumentális bazaltorgona szelvény, mely egy az egyben mutatja a kőzet rétegződését. Manapság ez a helyszín a Nemzeti Park gondozásában geológiai bemutatóhelyként működik, tanösvénnyel, a csúcson pedig kilátóponttal. Az egykori bányaudvaron parkolót, büfét és egy kis kiállítást találunk.

Badacsony: A Badacsonyt kezelhetjük egyetlen kimeríthetetlen programajánlatként, hiszen a kilátótól kezdve a borospincéken és kulturális látnivalókon át a strandig mindent megtalálhatunk egy szűk területen belül. A hegyoldal tulajdonképpen maga a balatoni bor- és szőlő kultúra, butaság lenne felsorolásba bocsátkozni, hová térjünk be, csak kihagyni tudnánk fontos helyeket. Nagyobb kilátók a környéken: a leghíresebb a Kisfaludy kilátó, ahonnan ráláthatunk a Balaton délkeleti felére; az Egry József kilátóhelyről ugyancsak pazar panoráma nyílik a Tóra. A Tördemici kilátótól – ahová a Bujdosók lépcsőjén át vezet az út – a szárazföld felé is bámészkodhatunk, megcsodálva a Szent György-hegyet vagy a Szigligeti várat.

További balatoni bringatúrák a BalatonBIKE365 oldalon: https://www.balatonbike365.hu

Fotók: Kaiser Erika

Akár egy napra mész, akár többre, vannak elengedhetetlen felszerelések, amiket jó ha magaddal viszel egy kerékpáros túrához. Egy kerékpáros táska mindig legyen nálad, ebbe kényelmesen el tudod pakolni a szerszámaidat, ha esetleg javítanod kellene valami apróságot útközben. Mindig legyen nálad lámpa, hiszen bármi történhet, ami miatt elhúzódhat a túrád és egyébként is a kötelező felszerelések egyike. Kulacsot mindig tarts magadnál, hiszen környezetbarát és kényelmesebb cipelni, mint a műanyag flakonokat.

A túraajánlat a Hervis támogatásával készült.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo