fbpx

24 órás kerékpárverseny a híres Le Mans-i versenypályán

A 24 órás autóversenyről híres Le Mans-i pályát 2019-ben ismét birtokukba vehetik az országútisok a nekik rendezett 24 órás versenyen.

2019. Augusztus 24-25-én rendezik a Pearl Izumi 24 órás Országúti Kerékpárversenyt Le Mans-ban a legendás Bugatti circuit-en. A versenynek a 24 órás autóversenyekről ismert pálya ad otthon, így ideális körülmények között vághatnak neki az országútisok az embert nem kímélő próbának.

Nem csak szólóban indulhatnak a kerékpárosok a 24 órás versenyen, hanem 2, 4, 6, 8 fős váltócsapatok jelentkezését is várják a szervezők. A nevezés 2018. November 20-án kezdődik és nem árt sietni, mert a 2018-as versenyre is betelt a létszámlimit, 2464 induló/520 csapat indult (meg egyébként sem árt alaposan felkészülni egy ilyen versenyre, főleg szólóban – szerk.).
Nevezni az alábbi linken lehet:
www.24heuresvelo.fr/en/

A versenynek magyar vonatkozása is van, híres 24 órás versenyzőnk Káldy Attila többször is részt vett rajta. A beszámolókat erről itt olvashatjátok.

 

A helyszín – Le Mans, Bugatti Circuit

A Circuit de la Sarthe autóversenypálya a franciaországi Le Mans közelében található, hírnévre pedig a 24 órás autóverseny kapcsán tett szert, melyet a múlt század húszas éveitől kezdve rendeznek meg itt. A teljes kör jelenleg 13,629 km hosszú, ezzel a világ leghosszabb pályáinak egyike. Az útvonal nagy részét közút gyanánt használják az év nagyobb részében, csak a versenyek idejére veszi birtokba a száguldó cirkusz. A pályán valaha elért legjobb köridőhöz 251 km/h átlagsebesség tartozik, a legnagyobb elérhető sebesség pedig 400 km/h körül van. A nagy körön belül 1965-ben egy kisebb, de folyamatosan versenycélokra használt pálya épült, ez az olasz autótervező Ettore Bugatti után kapta a nevét. Itt rendezték meg 1967-ben a Formula 1 Francia Nagydíjat. Később motorversenyek rendezésére is alkalmassá tették, így napjainkban a Bugatti Circuit 24 órás motorversenynek, MotoGP bajnokságnak, német túraautó bajnokságnak és kisebb francia autóversenyeknek ad otthont.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo