fbpx

2016-os Specialized újdonságok: Venge ViAS, 6 Fattie, Turbo Levo, Ambush

Mi lepődnénk meg a legjobban, ha nem lenne évről évre tucatnyi újdonság az amerikai gyártó háza táján. Az idei év (azaz a 2016-os) legnagyobb durranása mindenképpen az S-Works Venge Vias volt, de Eurobike Award díjat kapott az elektromos Turbo Levo, és bizony fatty vonalon is újítottak!

Specialized S-Works Venge ViAS Di2

Aero is everything!

Aero is everything!

1000 órányi tervezés, szélcsatornás és valós körülmények közötti tesztelés után született meg az új Venge ViAS, mellyel a mérések szerint 40 kilométeren 120 másodperccel tudsz gyorsabb lenni. Ha ehhez a teljes szettet beszerzed (Roval CLX 64 kerék, S-Works Turbo gumik, S-Works Evade sisak, S-Works Evade GC ruházat, S-Works 6 cipő), akkor nem kevesebbet garantálnak, mint hogy ezen a távon kerek 5 perccel leszel gyorsabb!

A villa oldalirányú merevsége 30%-kal növekedett, ami még precízebb irányítást tesz lehetővé. A Zero Drag Brakes fékek a légellenállás csökkenését hivatottak elősegíteni, de még a rajta lévő S-Works Turbo gumik tervezésénél is segítségül hívták a saját szélcsatornájukat!

A ViAS kokpit része a -17 fokos kormányszár, és az érdekes formájú kormány is, mely először az országúti piacon 25 mm-es emelésű! Mindezek szintén a minél kisebb légellenállás miatt kerültek bevezetésre. A stucni magasságát aero spacerekkel módosíthatod. A váz FACT11r karbon alapanyagú természetesen belső kábelezéssel ami mind a Di2, mind a SRAM elektromos kábeleit is fogadja.

Specialized S-Works Stumpjumper FSR 6 Fattie

Csak a méret számít :)

Csak a méret számít 🙂

Egyre nagyobb teret hódít a 650B+ kerékméret vagyis a fatty, ami 3.0” környéki gumit jelent. Ez külső átmérőben nagyjából megegyezik a 29”-ossal de sokkal ballonosabb hiszen a felnik 27.5”-os méretűek. A Stumpi elől 150, hátul 135 mm-t mozog, azaz félúton van a trail és az enduro között. Az S-Works kivitel FACT 9m karbon fő váz háromszöggel készül, és M5 alu a lengőkar. A hátsó rugóstag Rx Trail Tune tuningal rendelkező FOX Float Factory DPS, elöl pedig FOX 34 Plus villa mozog.

Ezen kívül lesz még kétféle 6 Fattie. Az egyik az FSR Expert kivitel FACT 9m karbon vázzal SRAM XO1/X1 szettel, a másik pedig az Comp kivitel M5 alu vázzal SRAM GX1 szettel.

Specialized Rime FSR Expert Carbon 650B

2016_specialized_kerekparok_kiegeszitok_alkatreszek7Egy nagyon picit az Enduro alá pozícionálták a nőknek szánt durvulós gépet Morgan Hill-ben. 150 mm-nyi rugóút elöl-hátul, FACT 9m karbon váz, női specifikáció és geometria jellemzi. No meg persze színben is a gyengébbik? nem ízlésvilágát célozták meg. A csúcsmodell SRAM X1 szettel érkezik, viszont meglepő módon a legtöbb komoly fullyt Shimano XT fékkel szerelik 2016-ban. Ez nagyon jó hír és mondhatjuk a legjobb választás.

Specialized S-Works Enduro

2016_specialized_kerekparok_kiegeszitok_alkatreszek5

Az Enduro is némi ráncfelvarráson esett keresztül, ami főleg a rugóstagot érintette. Tavaly volt a csúcs Öhlins TTX, idén pedig itt a még könnyebb levegős kivitele.

2016_specialized_kerekparok_kiegeszitok_alkatreszek15

Egyes downhill pályákra már ez a bringa is elegendő, hiszen elöl hátul 165 mm-t mozog 650B-s kerék mellett! Az új tagon melyet csak a csúcs, és az Expert felszereltséghez kapsz meg, állítható az oda-vissza út, és ezek kompresszió csillapítása is.

Specialized Fuse 6Fattie

Merev trail bringa. Egy újabb kategória?!

Merev trail bringa. Egy újabb kategória?!

Minek nevezzelek? Férfias játék? Masszív merev váz, 120 mm-es teló, dropper post, 650B+ kerekek. Így néz ki ma egy merev vázas trail bringa. Ideális választás nagydarab srácoknak, vagy azoknak akik nem akarnak vagyonokat költeni össztelós gépre, de a tempó fontos szempont! M4 alu vázra épül a Fuse trail geometriával és 3.0″-os gumikkal. 1×10 sebességes SRAM hajtása azért némi erőnlétet alapból feltételez, lefelé viszont durva dolgokra lehet képes.

Specialized S-Works Fatboy

2016_specialized_kerekparok_kiegeszitok_alkatreszek411 kiló körüli súlyával komoly romboló lehet a Speci fatbike-ja, melyet most már S-Works kivitelben is meg tudsz majd szerezni! Biztosan nem lesz olcsó XX1 szettel, de nem is azért vesz valaki csúcsmodellt hogy a garast verje a fogához. Ha kérdeznéd, nem-nem kell bele teló. A 26×4.0”-os gumik bőven betöltik a teló szerepét és legalább nem kell plusz súlyt cipelned. Már alig várjuk a telet egy kiadós fatbike teszthez!

Specialized Turbo Levo

2016_specialized_kerekparok_kiegeszitok_alkatreszek21

A Specialized nagyon óvatosan közelítette meg az egész elektromos bringa kérdést. Mindig azt mondták addig nem jönnek ki vele amíg nagyot nem tudnak gurítani. Ezt meg is tették néhány éve a Turbo-val, most pedig itt a még durvább Levo kivitel egy össztelós montiban! Ennél menőbbet nehéz most elképzelni. 650B+ kerékmérettel jön, amivel bármin átgurulsz legyenek azok kövek vagy kisebb városi autók 🙂 A motorja hogy megfeleljen az uniós követelményeknek (rendszám nélkül) természetesen 250W-os teljesítményű, de azért csúcsban valahogy mégiscsak 530W és 90Nm jön ki belőle!

2016_specialized__kerekparok_kiegeszitok_alkatreszek3

A vázba integrált akkuja 504Wh-s teljesítményű, és 10 LED mutatja a töltöttségi szintet. Nagyjából 50-70 km terepezésre lehet elegendő a benne lévő szufla, de addig mindenkit le fogsz hagyni. Legalábbis fölfelé. Vezérlőrendszere Strava integrációval is rendelkezik, és a Mission Control App segítségével mobilról is lehívhatod az adatokat. Az M5 alu váz hátul 135 mm-t tud mozogni, elöl pedig 140-et enged neki a RS Pike villa.

Specialized Flux Expert

Screen Shot 2015-08-31 at 16.20.16

Brutális lámpával bővül a Speci kiegészítők kínálata. 400-1200 lumenes fényt tud kibocsátani ez a pici lámpa, és a közel két órától egészen 20 óráig terjed a élettartama. A nagyon széles (180 fok) látószög autókhoz közeli fényt tud előállítani. Van tompított és reflektor funkciója is, a fém ház pedig a hűtésért felel.

Specialized Stix

Screen Shot 2015-08-31 at 16.20.30

A Flux lámpák ellentéte a Stix. Nem a nagy fényerő, hanem a láthatóság a fő vonzereje, és a nagyon pici mérete. 36-105 lumenes fénye messziről láthatóvá teszi, de az ára sokkal kedvezőbb sávban található. Üzemideje 1.5-22 óra között van, és USB-ről két óra alatt feltölthető.

Specialized Ambush

Megosztó enduro sisakkal jelentkeztek idén nyár végén, mivel ezt elsőre vagy megszereted, vagy nem. Véleményünk szerint illeszkedik a mai trendekbe, aramid szálas EPS habja pedig bőven túlteljesíti a sisakokkal szemben támasztott normákat. Mindset 360 fejméret állító rendszere tökéletes illeszkedést nyújt, eséskor pedig nagy felületen oszlatja el az erőhatásokat. Komoly szellőző rendszerrel látták el, ami 4th Dimension névre hallgat, és a Cross Channels elvezetőknek köszönhetően folyamatos a levegő be-át és kiáramlás.

A Specialized termékeket keresd a www.specialized.hu weboldalon, vagy a kereskedőknél.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo