fbpx

Mit mutatnak a TEÁOR-számok és hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Manapság egyre több hivatás igényli, hogy (egyéni) vállalkozást indítsunk, legyen szó biciklis futárkodásról, valamilyen művészeti tevékenységről vagy épp a manikűr-pedikűrös szakmáról. Ez rengeteg kérdést vethet fel az emberben, különösen, ha most először vág bele ilyesmibe. A legnagyobb kérdőjelek általában a TEÁOR-számok kapcsán fogalmazódnak meg bennünk, így most ezt fogjuk egy kicsit körüljárni. 

Miért fontosak a TEÁOR-számok?

A TEÁOR-számok (Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere) azokat a tevékenységeket kategorizálják, amelyek alapján vállalkozásokat lehet besorolni Magyarországon. A vállalkozásunk regisztrációja során kötelező megadni a cég főtevékenységét, valamint további melléktevékenységeket, ezekhez pedig TEÁOR-kódok vannak rendelve. Ezek a kódok segítik az állami hatóságokat és statisztikai szervezeteket a gazdasági folyamatok nyomon követésében, de pontosabb képet adnak a vállalkozás tevékenységéről az ügyfelek és partnerek számára is.

Ezek a számok tehát egyértelműsítik, hogy milyen tevékenységet végez a cég, és jogi kötelezettségeket is hordoznak. Például bizonyos tevékenységekhez speciális engedélyek szükségesek, amelyek megszerzése előfeltétele a megfelelő TEÁOR-kód megadása. Egy építőipari vállalat például nem működhet hivatalosan, ha nincs hozzárendelt megfelelő kódja, mint ahogy egy pénzügyi tanácsadó cég sem kezdhet tevékenységbe a megfelelő besorolás nélkül.

Hogyan épülnek fel a TEÁOR-számok?

A TEÁOR-rendszer egy hierarchikus struktúrán alapul, amely különböző szinteken kategorizálja a gazdasági tevékenységeket. Ezek a szintek a következőképpen alakulnak:

  1. Ágazat: A legfelső szint, ami a tevékenységek legszélesebb csoportjait foglalja magában. Ilyen például a mezőgazdaság vagy az ipar.
  2. Alágazat: Egy ágazat alá tartozó szűkebb kategóriák.
  3. Csoport: Egy alágazat egyes tevékenységi csoportjai.
  4. Osztály: A legalsó szint, ami már konkrét tevékenységeket határoz meg, amilyen például a kiskereskedelem vagy a gépjármű-javítás.

E rendszerben a TEÁOR-számok segítségével gyorsan beazonosítható a vállalkozás tevékenysége.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő TEÁOR-számot?

Ez így már adhat egy képet a rendszer működéséről, de még biztosan nem tudjuk, hogyan válasszuk ki a számunkra releváns számokat. Most ebben segítünk! 

Pontos tevékenységi kör meghatározása

Első lépésként pontosan meg kell határoznunk, hogy milyen tevékenységeket fogunk folytatni. Fontos, hogy ne csak a főtevékenységre összpontosítsunk, hanem a lehetséges melléktevékenységeket is vegyük számításba. Például, ha egy kávézót indítunk, érdemes felvenni a vendéglátáshoz kapcsolódó TEÁOR-számokat, de ha csomagolunk és eladásra szánunk termékeket, akkor a kereskedelmi tevékenységeket is meg kell adni.

TEÁOR-kereső használata

Az interneten elérhető keresők segítségével könnyen megkereshetjük a tevékenységeinkhez illő kódokat. Ezek a keresők lehetőséget nyújtanak arra, hogy kulcsszavak alapján böngésszünk a TEÁOR-számok között. Így például a „futárszolgálat” keresőszóra az 5320-as szám jelenik meg, amely a postai- és futárszolgáltatásokat tartalmazza.

Fő- és melléktevékenységek kiválasztása

Fontos, hogy a főtevékenységünket helyesen adjuk meg, mert ez fogja meghatározni a vállalkozás fő profilját. A melléktevékenységeknél több választási lehetőségünk van, így érdemes átgondolni, milyen kiegészítő szolgáltatásokat tervezünk nyújtani. Ha például egy építési vállalkozást indítunk, érdemes lehet a tervezést vagy ingatlanügyleteket is melléktevékenységként bejelölni.

Konzultáció szakemberrel

Bonyolultabb esetekben, amikor nem egyértelmű, hogy melyik TEÁOR-kódot válasszuk, érdemes könyvelővel vagy üzleti tanácsadóval konzultálni. Ők nemcsak abban segítenek, hogy a megfelelő kódokat kiválasszuk, hanem abban is, hogy elkerüljük a későbbi jogi problémákat.

Egy könyvelő alkalmazása egyébként is jó ötlet lehet, hiszen a bonyolultabb ügyleteket sokkal könnyebb egy megbízható, profi kézbe adni. Így nemcsak a saját dolgunkat könnyítjük meg, de elkerülhetjük a hibázásból származó esetleges büntetéseket is. 

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo