fbpx

Angol tanulás nyelvérzék nélkül: érdemes egyáltalán belevágni?

Az idegen nyelvek tanulása kapcsán egy rendkívül elterjedt tévhit, hogy szükséges hozzá egy bizonyos nyelvérzék. Sokak szerint enélkül nem érdemes vele bajlódni.

Az igazság az, hogy nem nyelvérzék a meghatározó, hanem az, hogy milyen módszerrel tanuljuk, és gyakoroljuk az adott nyelvet. Sajnos jelenleg a legtöbb oktatási módszer elavult, emiatt tapasztalhatták meg sokan, hogy nem megy nekik az idegen nyelvek elsajátítása.

A hatékony angol tanulás otthon is megvalósítható – a megfelelő módszerekről és a nyelvérzék témájáról beszélgettünk a BeszeljAngolul.com szaktanáraival.

Felejtsd el a nyelvérzék problémáját!

Ahhoz, hogy igazán jól szemléltessük az angoltanulással kapcsolatos helyzetet, engedd meg, hogy egy példával éljünk: a sport remek analógiát kínál ennek megértésére.

A különféle sportlehetőségek esetén is sokan tapasztalják (általában a testnevelésórákon), hogy ügyetlenek, nem megy nekik úgy a mozgás, mint másoknak. Az igazság az, hogy sok esetben csupán nem megfelelően oktatják ezeket. Fontos, hogy a tanár a diák készségeinek megfelelő szinten várja el az adott mozgásforma bemutatását, továbbá, ha nem megy neki valami, akkor szükség esetén más módszerrel vezesse rá a helyes végrehajtásra.

Nagyon hasonló a helyzet az angol terén is: ha nem megy a nyelvtanulás, könnyen lehet, hogy nem a szintednek megfelelő tananyagot próbálsz elsajátítani, továbbá könnyen belefuthatsz az említett elavult oktatási módszerek problémájába is.

Milyen a jó angoltanulási módszer?

Az alábbi néhány szempont kulcsfontosságú, ha angoltanulásról van szó – tapasztalatok alapján ezekkel lehetséges a legkönnyebben elsajátítani a gyakorlati szempontból is hasznos készségeket.

  1. Egynyelvű oktatással jársz a legjobban: az egynyelvűség félelmetesen hangozhat, pedig ez a legjobb módja annak, hogy valóban ráérezz az adott nyelvre. Ezzel elkerülhető, hogy fejben állandóan fordítanod kelljen a későbbiekben.
  2. Követhető és érthető minden anyag: az egynyelvűség ellenére könnyen követhetőnek és érthetőnek kell lennie az anyagoknak, amiket tanulsz. Ez kezdő szinten is fontos, hogy teljesüljön!
  3. Legyen izgalmas és érdekes! Sokkal könnyebb megjegyezni a kifejezéseket, ha érdekes számodra a tananyag, továbbá így erőlködnöd sem kell a figyelmed fenntartásáért.
  4. Nem kell nyelvtanszabályokat magolni: a nyelvtani szabályok bemagolása és folyamatos nyelvi analízis nem kifizetődő a gyakorlati szempontból. Ne aggódj, mindent tudni fogsz, de a megfelelő módszerrel “izzadtságmentesen” szívhatod magadba a tudást.

Bátran fogj bele az angolozásba, menni fog!

Járj el körültekintően, amikor angol tanfolyamot választasz. Amennyiben odafigyelsz rá, hogy a fentieknek megfeleljen az oktatási módszer, akkor rájössz majd, hogy nem a nyelvérzék állt eddig az utadba.

Ha szeretnél megtanulni angolul, akkor vágj bele: a megfelelő módszerrel neked is menni fog!

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo