fbpx

Parti a két meridás profival osztozott a jubileumi Duna Maraton dobogóján

A 2005-ös maraton Európa-bajnok német Hannes Genze, a svájci Andreas Kugler előtt nyerte a jubileumi, 10. MVM Duna Maratont, a T-Mobile Top Maraton sorozat második állomását. A pilisi hegyekben megrendezett, az Inter Mountain Seriesbe is beletartozó nemzetközi versenyen nyolc ország mintegy 1500 bringása állt rajthoz, köztük – Buruczki Szilárd kivételével – szinte a teljes hazai élmezőny. A legjobb magyar – harmadikként – Parti András lett, a hölgyek versenyét Dósa Eszter nyerte.

duna2_01

A kerekesek három távon, 100-, 65- és 35 kilométeren, olykor 42 fokos hőségben, az erdős szakaszokon pedig rendkívül magas páratartalom mellett teljesítették a pályát. Mint Harangvölgyi András főszervező elmondta, a Duna magas vízállása okozott előzetesen némi izgalmat, de a versenyzők ebből már csak annyit tapasztaltak, hogy a part mellett vezető országutat a korábbiakkal ellentétben hosszabban kellett igénybe venniük a versenyzőknek, az útbiztosítás azonban jól sikerült.

duna2_02

A német Multivan Merida Biking Team kerekese, Hannes Genze, csapattársával, a svájci Andreas Kuglerrel közel négy és fél órás tekerés után, sprint nélkül, kéz a kézben haladt át a célvonalon, azonban a chipes időmérés – no és a jelenlévő versenybírók – egyértelműen Genzét, a 2005-ös Európa-bajnokot hozták ki győztesnek. A legjobb magyar a harmadik helyezett Parti András lett, őt követte Blazsó Márton.

duna2_03

“Az első emelkedő tetején már elléptünk a két meridással, de 25 kilométernél kaptam egy defektet, ami megállásra kényszerített. Habot fújtam a gumiba, majd ahol lehetőségem volt rá, kereket cseréltem. Időt vesztettem, s mivel a két külföldi a világ egyik legerősebb csapatának egy-egy maratonmenője, az ő összedolgozó duójukat nem sok esélyem volt utolérni. Ráadásul én inkább olimpiai krosszos vagyok – az olimpián is ebben a számban indultam -, egy hét múlva lesz az Európa-bajnokság, nekem már arra a megmérettetésre is kellett koncentrálnom.” – nyilatkozta Parti.

duna2_04

A hölgyek középtávjára nem feltétlenül volt jellemző a papírforma, rajthoz állt a korábbi többszörös győztes Vajda Márta, a tavalyi legjobb Simon Emese, az extrém triatlon Európa-bajnok Erdélyi Eszter is, de utóbbi kettő nem fejezte be a viadalt, végül Dósa Eszter, Cseh Veronika és Módos Gabriella lett az abszolút sorrend.

duna2_05

A Magyar Kupafutamként is naptárba kerülő viadal kísérő programjai között sikert aratott a 10 kilométeres T-Mobile Természetjáró Túra, mely alkalmával, a pilisi és dunakanyari természetvédelmi területet járták be a bringások, a helyi madárvilágot megcsodálva. A gyermekversenyeket a Visegrádi Sportközpont területén kialakított zárt pályán, több korosztálynak kiírva rendezték a szervezők.

duna2_06

A T-Mobile TOP Maraton sorozat 3. állomására a Bükk Maraton alkalmával, augusztus 2-án, az Eger melletti Berva-völgyben kerül sor, ahol a hegyi bringások a 2009-es bajnoki címért is nyeregbe pattannak.

duna2_07


Végezetül egy villáminterjú a maraton világklasszis résztvevőivel:

Összességében mi tetszett és mi nem az MVM Duna Maratonon?

H.G.: Tetszett a helyszín, a rajtterület, az eredményhirdetés, jó volt a szervezés. Élveztük, hogy nagyon változatos, technikás volt a pálya egy átlagos maratonhoz képest, ahol sokkal több a dózerút. Volt azért egy rész a pálya hátsó részén, ahol tolnunk kellett a kerékpárt, az elég rosszul esett, egy maratonverseny nem arról szól, hogy gyalogolni kelljen a sár miatt. Talán a szervezőknek érdemes lett volna ezt a rövid szakaszt a párhuzamos aszfaltúttal helyettesíteni ilyen körülmények között. Még egy dolog: úgy láttuk, amikor előzgettük a középtávosokat, ők nem ismerték fel a felvezető motorost, mert nem tudták, hogy jön a hosszútáv eleje. Ezt egyértelműbbé kellene tenni.

duna2_08

Mégis bárki, aki látott titeket, mindenki azt mondta, könnyedén, együtt haladtatok végig. Megbeszéltétek előre, hogy duóban haladtok?

A.K.: Igen, így terveztük. Tulajdonképpen együtt akartunk haladni a táv derekáig Parti Andrással, és a verseny második felében robbantani. Miután azonban András defektet kapott, magunkra maradtunk és egy ideig a saját, kemény tempónkat hajtottuk. Magyar segítőink – akiknek köszönjük a támogatást – több helyen is bemondták az egyre növekvő előnyünket, amikor már 16 perccel vezettünk, onnantól a biztonságos befejezésre törekedtünk nyugodtabb tempóban.

duna2_09

Hannes merevfarú bringával ment, Andy, te fullyval, mindketten duplatányéros hajtóművel. Végül is nem dőlt el a fully-hardtail csata, de mégis, melyik volt a jobb választás erre a pályára?

A.K.: Volt pár köves rész, ahol jól esett fullyval menni, de összességében a sárral együtt inkább a hardtail volt jobb ezen a pályán. A saras részeken nem számít a rugózás, sőt, a fully jobban felszedi a sarat. A duplatányéros hajtómű nálunk fix, mindenhol ezt használjuk. Ahol le kellett szállni, nem az áttételeken múlott, hanem gyorsabban lehetett tolni a sár miatt.

duna2_10

Milyen további terveitek vannak a szezonban?

H. G.: Jövő hétvégén egy nagyon kemény verseny vár ránk, a Swiss Bike Masters, hasonló távon, de több mint 5000 méter szinttel. Ez egy nyílt verseny, de a svájci maraton-bajnokság is egyben, majd próbálom segíteni Andreast, hogy minél jobb eredményt érjen el. Azután pedig következik a TransAlp, az egyik legkeményebb többnapos verseny.

duna2_11

Megtiszteltetés, hogy itt voltatok és gratulálunk a győzelemhez!

H.G.: Mi is jól éreztük magunkat és szívesen jövünk Magyarországra máskor is!

duna2_12

Eredmények, 10. MVM Duna Maraton, T-Mobile TOP Maraton sorozat 2. állomás, (július 04., Visegrád):

Abszolút eredmények, férfiak hosszútáv (100 km):
1. Hannes Genze (német, Multivan Merida Biking Team) 4:29’31”
2. Andreas Kugler (svájci, Multivan Merida Biking Team) 4:29’32”
3. Parti András (magyar, SRM Stevens Team) 4:46’40”

Abszolút eredmények, nők középtáv (65 km):
1. Dósa Eszter (Vitalitás SE Golyán Kerékpár) 3:40’32”
2. Cseh Veronika (Trek Józsefhegyi SE) 3:51’38”
3. Módos Gabriella (Merida Maraton Team CST) 3:54’05”
Részletes eredménylista: www.temposport.hu és www.topmaraton.hu

Fotók: Vanik Zoltán és Vasvári Ferenc
Szöveg: MVM Duna Maraton Sajtóközlemény, Takács Tamás

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo