fbpx

Viharfelhők az Arab-félsziget felett

Két napja hivatalos közleményt adott ki az arab királyság zászlóshajója, amelyben reagált a csapatot ért vádakra. Szeptemberben ugyanis egy, a Wiley Analytical Science Journal-ben megjelent cikk szerint a hatóságok orvosi eszközöket és anyagokat találtak a csapat szállásán. Habár a cikk nem hivatkozik sem név szerint versenyzőkre, sem csapatra, a bahraini együttest az idei francia körverseny alatt megkereste a francia rendőrség ezzel kapcsolatban. A vád szerint a rendőrség olyan dobozokat találtak a csapat orvosi szobájában, amely tizanidint tartalmazott. Ez egy olyan szer, amely elősegíti az izmok regenerálódását, illetve az izomgörcsök kezelésére is használják. Mellékhatásai közé tartozik a gyengeség és az álmosság is. Hivatalosan ugyan nem szerepel a Doppingellenes Világszervezet tiltott szereket tartalmazó listáján ez az anyag, a nemzetközi kerékpársportban való használata azonban nem tisztázott, ennek okán kezdett el nyomozni a francia rendőrség az ügyben. A Bahrain vezetősége visszautasította a vádakat, és egyúttal kiemelte, hogy sem formális, sem informális csatornákon keresztül nem kapott értesítést sem a nemzetközi szövetségtől (UCI), sem pedig a francia hatóságok részéről. A közleményben azt is jelezték, hogy a tizanidin nem tiltott szer, így – amennyiben tényleg kezelték ezzel a szerrel a csapat versenyzőit – elviekben a használata megengedett. Az más kérdés persze, hogy egy dózis mennyivel növelheti egy kerékpáros teljesítményét, ha egyáltalán növeli, és nemcsak az izmok gyorsabb regenerálódását segíti elő.

Az együttes csapatbusza és csapatkocsija az idei francia körversenyen. Figyelő szemek. Fotó: BBC

A cikk 3 versenyzőt említ, de egyiket sem nevezi nevén, akik “egy nemzetközi háromhetes francia versenyen” élhettek a szer használatával. A francia hatóságok egyébként hét versenyzőtől vettek hajmintát a verseny során, ebből háromnál igazolódott be a gyanú. Az, hogy mi lesz a versenyzők sorsa, egyáltalán kikről van szó, egyelőre homály fedi, erre valószínűleg majd a közeljövőben kaphatunk választ.

Az idei francia körversenyen Jack Haig, Peio Bilbao, Sonny Colbrelli, Marco Haller, Matej Mohoric, Wouter Poels, Dylan Teuns és Fred Wright alkotta a királyság csapatát. Közülük Jack Haig kivételével mindenki befejezte a versenyt, legjobban Bilbao szerepelt, aki összetettben a 9. helyen végzett. A csapatok versenyét azonban a Bahrain nyerte meg, míg Colbrelli a zöld, Poels pedig a pöttyös trikóért folytatott küzdelemben szerzett dobogós helyeket, előbbi harmadik, utóbbi második lett a külön versenyben.

Ahogy korábban megírtuk, Colbrelli néhány hónappal a francia háromhetes után behúzta a Paris-Roubaix-t.

Dylan Teuns, a csapat belga kerékpárosa érkezik elsőként a célba az idei Tour de France 8. szakaszán, Lausanne-ban © A.S.O./Charly Lopez

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo