fbpx

Tour 2026 – újra Nagy-Britannia?

12 év után újra Nagy-Britannia adhat otthont a francia körverseny nyitányának

30 millió angol fontnak megfelelő összeget különít el a brit kormány a következő évekre vonatkozó költségvetési tervezetben két rangos sportesemény megszervezésére – jelentette be Rishi Sunak királyi kancellár. És hogy miért fontos ez a kerékpársport számára? A hírek szerint 2025-ben esedékes női rögbi világbajnokság mellett a Tour de France 2026. évi rajtja a másik kiemelt esemény, amelynek lebonyolítására komoly pénzeket szándékozik fordítani a királyság. A háromhetes körversenyek esetében nem idegen gondolat, hogy a “nagy rajtot” és az azt követő néhány szakaszt egy másik országban rendezik, a kerékpáros sportágat népszerűsítő céllal. Mint ismert, tavaly Magyarország adott volna otthont a Giro rajtjának (ezt végül a járvány elsöpörte), de a következő évi francia körverseny is Dániából indul majd.

Nagy-Britanniában eddig 3 alkalommal járt a Tour mezőnye:  legelőször 1974-ben tekertek erre a résztvevők, majd következett 1994, végül 2014, amikor szintén a szigetország adott otthont a Grand Départ-nak. Akkor a festői szépségű, északkelet-angliai Yorkshire megyében rendezték az első két szakaszt, majd a harmadikat Cambridge és London között. Az esemény több millió angolt csábított az utak mellé, a királyságnak pedig lehetősége nyílt az ország bemutatására, imázs építésére, többek között ezért döntöttek most is a körverseny mellett. A tervek szerint ezúttal nemcsak Angliában, hanem Walesben és Skóciában is rendeznek majd szakaszokat.

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy visszatér a Tour Angliába, habár a hivatalos bejelentés még nem történt meg – erre minden bizonnyal jövőre kapunk választ, a szervezők ugyanis akkor hozzák meg végleges döntésüket. És ha már a Grand Départ a központi téma, álljon itt kiegészítésképp: egy évvel a dán rajtot követően Baszkföld fővárosa, Bilbao, két évre rá pedig Emilio Romagna tartomány látja vendégül a kerékpársport krémjét néhány szakasz erejéig.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo