fbpx

Újdonság! – Wahoo Kickr Move: Leteszteltük a legújabb mozgó okosgörgőt

A Wahoo ismét egy újdonsággal jelentkezett az okosgörgők piacán, a mai napon mutatta be a legújabb okosgörgőjét, a Kickr Move-ot, ami előre-hátra irányba engedi mozogni görgőzés közben a kerékpárt ezzel is jobban hasonlítva a valódi kerékpározáshoz és abban a szerencsés helyzetben volt részem, hogy a hivatalos bejelentés előtt kaptam belőle egyet tesztelésre és ebben a cikkben megosztom veletek a tapasztalataimat.

A Wahoo Kickr-t legutóbb közel 2 évvel ezelőtt teszteltem minden kiegészítőjével együtt, akkor a V5-ös verzió volt éppen a csúcsmodell, tavaly megjelent belőle a V6-os, ami kicsit nagyobb teljesítményre volt képes és megkapta a wifi kapcsolatot, szóval óriási fejlesztés nem történt akkor. A tavalyi évben a Kickr Rollr volt inkább a nagy újdonság, ami egyfajta keveréke lett az okosgörgőknek és a szabadgörgőknek. Idén viszont lépett egyet a Wahoo és egy új okosgörgőt dobott a piacra, ami a Kickr görgő előnyös tulajdonságait ülteti bele egy előre-hátra mozogni képes okosgörgőbe, ez lett a Kickr Move.

Mielőtt kicsit részletesebben rátérnék a Kickr Move-ra írok röviden a Kickr-ről, hiszen paraméterei többségében az új modell megegyezik vele és nem feltétlenül szeretnék újra leírni mindent, a Wahoo Kickr tesztje ide kattintva olvasható. A Kickr a piacon található okosgörgők között egy több szempontból különleges modell, a zajszintjét tekintve a leghalkabb görgő, ami nem utolsó szempont ha a lakásban szeretnénk használni és a többségünk ott használja, a lánc hangja hangosabb, mint a maga a görgőé. Ezenfelül nagyon pontos és a melegedés hatására sem veszít a pontosságából, amit úgy ér el, hogy a konkurenciákkal ellentétben nem nyúlásmérő bélyegekkel méri a teljesítményt. Emellett gyorsan reagál a vezérlésre, összehajtható, nem igényel keréktámaszt, kapható hozzá Climb és Headwind kiegészítő. Röviden összefoglalva a Wahoo Kickr mindent tud, ami a virtuális valóságban bringázáshoz kellhet.

Ha a Kickr ilyen jó, miért van szükség a Kickr Move-ra? – jogosan kérdezhetnének. Azért, mert a Kickr maximum csak egy kicsi jobbra-balra mozgást enged, míg a valóságban a kerékpár legalább 2 dimenzióban mozog alattunk folyamatosan és ez a kint (valóságban) bringázóknak hiányzik és az izomunka sem 100%-ban ugyanaz a 2 sport között. Erre jött ki megoldásként tavaly a Kickr Rollr, ami jól szimulálta a valós kerékpározást, viszont hangosabb, mint a Kickr és a vezérlése, teljesítménye is jelentősen kisebb, illetve lassabb, mint a csúcsmodellé. A Wahoonál láthatjuk, hogy folyamatosan mindent megtesz azért, hogy a szobában is úgy érezzük magunkat görgőzés közben, mintha kint bringáznánk, ezért fejlesztett egy Kickr Move-ot.

 

Legjobban talán úgy lehetne szemléltetni a Kickr Move felépítését, hogy úgy képzeljük el, hogy a Kickr lábai fölé bekerül egy sín, amin képes előre-hátra, pontosabb egy nagy kör ívén mozogni a görgő. Valójában pofonegyszerű megoldás, persze a kulcs mindig a részletekben és a kivitelezésben van egy ilyen mozgó eszköznél. A mozgás egyébként kikapcsolható, van egy rajta egy gomb, amit ha átváltunk akkor lezár a mozgás és normál Kickr-ként tudjuk használni. A Kickr Move-hoz jár gyárilag sor és mindenféle adapter, amivel tudjuk gyorszáras és átmenőtengelyes kerékpárral is használni. Kerékemelőre sincs hozzá szükség, mert a görgő magassága állítható, pontosabban azt tudjuk kiválasztani, hogy mekkora kerekű kerékpárral használjuk. És ha már a kerékemelő szóba kerül akkor a Climbról (emeli a kerékpár elejét a szimulált útvonal meredekségének megfelelően) is érdemes pár szót ejteni, mert az előre-hátra mozgás erősen befolyásolja ennek az eszköznek a használatát, a Wahoo erre is gondolt és kerül a Climb aljára majd egy kiegészítő, ami kompatibilissé teszi a Move-ot is a Climbbal.

 

Használat közben

A nyárias időben kicsit extrémnek éreztem, hogy görgőre ülök a lakásban, de érdekelt, hogy milyen lett a Kickr Move, tényleg jobb-e vele görgőzni, jobban hasonlít-e a valódi bringázásra, mert eddig én még nem találkoztam olyan görgővel, amin tényleg jól éreztem volna magam és azt mondtam volna, hogy ez számomra nem kényszer, a Rollr kicsit közel van ehhez, de még az sem az igazi.

Feltettem rá a bringám, összepárosítottam a komputeremmel aztán kezdődhetett a teszt. Elsőre azt tűnt fel, hogy amikor igazgattam magam a nyergen akkor a bringám mozgott alattam mint kint és nem volt az a béna érzésem mint a fix görgőkön. Laza pörgetéskor nem volt észrevehető számomra, hogy mozog a kerékpár előre-hátra, ennek ellenére kívülről látható volt, hogy egy picit mozgott. Viszont minden egyes keményebb odalépéskor megmozdult a kerékpár hátra, ilyenkor látszódik, hogy kint is hogyan mozog alattunk a kerékpár erőkifejtéskor és mekkora terhelést kap a kerékpárunk hátsó háromszöge egy fix görgőn. Kiálláskor is hátralökődött a bringa, bár én nem vagyok az a fajta, aki hátralöki fél métert a kerékpárját ha kiáll a nyeregből, de látható, hogy mégis erőteljesen megmozdul. Csináltam egy rövid videót is, hogy láthassátok, hogy mozog a kerékpár a Kickr Move-on.

Arról most nem fogok írni, hogy milyen szuperül vezérelhető, milyen jó vele a Zwift és társai, milyen eszközökkel kompatibilis (mindennel), mert ezeket már elolvashattátok a Kickr okosgörgő tesztben. Inkább magáról az érzésről mesélnék, hogy milyen használni a Kickr Move-ot. Nem kérdés, hogy jobban szimulálja a valódi bringázást, mint a Kickr, az előre-hátra mozgásnak köszönhetően sokkal természetesebb érzés, persze nincs meg az a nagy oldalirányú mozgás mint kint, ami kiállva tekerve tűnik fel igazán. Mondjuk azt, hogy jobb mint a Kickr (vagy bármely más fix okosgörgő), de azért még ez sem valódi kerékpározás, amit valószínűleg soha nem fogunk elérni. 😉

Egy dolgot még ne felejtsünk el, a Wahoo Kickr Move nemcsak a kerékpározást szimulálja jobban, hanem a vázunkat is jobban megvédi a mozgásnak köszönhetően, nem kap akkora behatást az erősebb odalépésekkor és a kiálláskor, ami szintén nem utolsó szempont főleg ha valamilyen drága karbon vázat használunk.

Wahoo Kickr okosgörgő teszt: Télre beköltözhetsz a szobába

A Wahoo termékeket és a Wahoo Kickr Move-ot az alábbi üzletekben keresheted:

Zerge (Budapest)
AppsoluteSport (Budapest)
Speedway (Budapest)
Stelvio Kerékpár (Győr)
TAK Bike (Biatorbágy)
GsportZona (Szeged)
Yanko’s Bike (Nagykanizsa)
Chili Sport (Debrecen)
Vinibike (Nyíregyháza)
Bringabarát (Kiskunfélegyháza)
Kerékpárdiszkont (Székesfehérvár)

Wahoo Kickr Rollr teszt: okosgörgőzz szabadon

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások