fbpx

Wahoo Kickr okosgörgő teszt: Télre beköltözhetsz a szobába

Amikor az okosgörgő teljes egészében a valós hajtásérzetet szimulálja, miközben egy másik eszköz az útmeredekségnek megfelelően emelgeti a kerékpárunk villáját és még a ventilátor által kifújt levegő mennyisége is a virtuális sebességünkkel arányos, ez a Wahoo Kickr okosgörgő szettje.

Wahoo Kickr okosgörgő

Az okosgörgők megjelenésével átértékelődött az otthoni kerékpározás fogalma, a klasszikus szabad- vagy fix görgők túl sok izgalmat nem tartogattak, mindegyiken a monotóniatűrés fejlesztése kb ugyanolyan vagy nagyobb szerepet kapott mint maga a kerékpáros edzés. Ráadásul edzés szintjén is voltak problémák, a szabadgörgők résztávos edzések végrehajtására nem igazán voltak alkalmasak, a fix görgők pedig messze voltak attól, hogy a valós bringázás érzetét adják. Az okosgörgők a megjelenésük óta gyors fejlődésen mentek át, a technikai paraméterek fejlesztésén túl a gyártók azon is dolgoztak, hogy ezeknek az eszközöknek a használatával minél inkább a valódi kerékpározáshoz hasonló élményt tudjanak nyújtani. A Wahoo élen jár ezen a téren, azonfelül hogy a kerékpáros mozgást minél inkább szimuláló okosgörgőket épített, olyan kiegészítőket is fejlesztett hozzájuk, amik a valósághoz közeli élményt hoznak el a virtuális térben. Ilyen például a Wahoo Kickr Climb, ami a virtuális útvonalnak megfelelően állítja az első kerék magasságát, ha lejtőn tekerünk akkor lejjebb kerül a bringa eleje, ha emelkedőn akkor feljebb. A másik ilyen eszköz a Wahoo Kickr Headwind okos ventilátor, ami a virtuális sebességhez vagy a pulzushoz állítja a levegő kifújásának sebességet, ezzel szimulálva a menetszelet a szobában. Hogy teljes képet kaphassunk a Wahoo nyújtotta élményről, a gyártótól egy csúcs okosgörgő Kickr-t és a már említett két kiegészítőt (Kickr Climb és Kickr Headwind) kaptuk tesztelésre, sőt még egy Wahoo szőnyeg is érkezett hozzánk, ami részben a padlót védi az izzadságtól, részben pedig a zajcsökkentésben játszik szerepet, na meg elég jól néz ki.

Jobban belegondolva egy okosgörgő tesztelése nem is olyan egyszerű dolog. Mit lehet rajta nézni, mennyire pontosan méri a teljesítményt, milyen érzés különböző körülmények között hajtani, ERG módban mennyire és hogyan “tartja” az adott teljesítményt, mennyire megbízhatóan működik? A teljesítményhez és a megbízhatósághoz (technikai paraméterekhez) kapcsolódó dolgokat könnyű tesztelni, de a többi inkább szubjektív, érzéseken és benyomásokon múlik.

Milyen görgőt válasszunk? – Wahoo, innovatív okosgörgők

A Wahoo görgő bemutató cikkünkben már írtunk róla, hogy a Kickr a csúcsok csúcsa az amerikai gyártó kínálatában, mindent belepakolt a Wahoo, amit csak tudott. A maximális teljesítménye 2200 Watt, maximum 20 %-os emelkedőt tud szimulálni és a mérési pontossága is +-1%. Őszintén szólva egy halandó embernek nincs ennél többre szüksége, sőt ezek  a számok elég messze vannak egy sportoló bringástól is, csak egy sprinter tud pár másodpercre többet, de ő inkább elvégzi kint a sprint edzéseit vagy kimegy pályára, biztosan nem a szobában fogja széttépni a kerékpárját, eleve nem is lehet ugyanazzal a mozgással sprintelni egy görgőn mint kint. Szóval nem érdemes belemenni egyik gyártónak sem a wattok harcába, mert egy bizonyos határ fölött a több nem biztos hogy több, hanem inkább az a fontos, hogy ténylegesen tudja azt, amit tud (erről részletesebben egy másik cikkben fogok még írni).

Wahoo Kickr okosgörgő

Wahoo Kickr

A Wahoo Kickr egy interaktív, direkt hajtású okosgörgő, ANT+ vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül tud oda-vissza kommunikálni kerékpáros komputerekkel, számítógéppel, telefonnal, tablettel, külső alkalmazásokkal, a külső eszközök, alkalmazások tudják vezérelni az ellenállását, ezáltal képes arra, hogy virtuális kerékpáros élményt adjon. Megfelelő alkalmazás használatával tudja szimulálni az útvonal meredekségét (plusz még pár dolgot), ERG módban pedig egy komplett előre beprogramozott edzést le tud vezérelni watt alapon (fixen az előre megadott teljesítményen tart minket). Természetesen emögött egy komoly hardver és szoftver dolgozik, melyek már jóval túlmutatnak a klasszikus kerékpáros technológiákon.

Wahoo Kickr okosgörgő

A különböző keménységű gumiharangoknak köszönhetően beállítható, hogy mennyit mozogjon oldalra a görgő

A direkt hajtású okosgörgőknél (és minden fix görgőnél) gyakori, hogy a kialakításuknál fogva nem engednek oldalirányú mozgást kerékpározás közben, pedig a természetes kerékpáros mozgásforma közben valamennyire jobbra-balra dülöngél alattunk a bringa, amire görgőn is igény lehet. A Wahoo a Kickr-nél ezt a problémát részben kiküszöbölte az AXIS technológiának köszönhetően, ahol az oldalsó támasztási pontoknál gumiharangokat használ a gyártó, melyek képesek rugózni, ráadásul többféle különböző keménységű gumiharang is jár a Kickr-hez, melyeket testtömegünknek vagy az ízlésünknek megfelelően variálhatunk. Ezenfelül a lábak bezárhatóak, így tárolásnál kb fele akkora alapterületet foglal el a görgő, mint nyitott állapotban.

Wahoo Kickr okosgörgő

A Wahoo Kickr okosgörgőn állítható a kerékméret

A Wahoo Kickr okosgörgő a keréktámasz problémáját is megoldja, a görgőn be lehet állítani, hogy milyen kerékméretű kerékpárhoz használjuk és a bringa hátulját az ennek megfelelő magasságba állítja. Ez apróságnak tűnhet, de ezzel egyrészt megspórolunk egy kiegészítőt, másrészt sokféle kerékmérettel használható a görgő, elég csak arra gondolni, hogy ugyanaz a kerékemelő biztosan nem lesz jó egy 24-es bringához és egy 29-es montihoz, amit többnyire leleményességgel szoktak megoldani az emberek.

Wahoo Kickr Climb. Az út meredekségének megfelelően emeli a villát

A kerékemelőből egy speciális darabot lehet kapni a Kickr-hez, a Kickr Climb-ot, ami az út meredekségét hívatott szimulálni. Őszintén szólva kerékemelőnek maximum csúfolni lehet (talán az útmeredekség szimulátor lenne a legjobb kifejezés rá), mert kompletten az első kerék helyére kerül és közvetlenül a villát rögzítjük hozzá. Ebben az eszközben egy motor emeli fel-le a villát, amit vagy egy alkalmazás vezérel (ugyanaz mint a görgőt) és az adott útmeredekségnek megfelelően állítja a kerékpár helyzetét, vagy mi tudjuk manuálisan állítani a hozzá adott távirányítóval.

Wahoo Kickr Headwind

Wahoo Kickr Headwind

Wahoo Kickr Headwind, okosgörgő

A manuális üzemmódok mellett beállítható, hogy a pulzussal vagy a sebességgel arányosan fújja a levegőt.

Másik extra eszköz a Wahoo Kickr Headwind, ami egy menetszél szimulátor, bár én inkább okos ventilátornak nevezném, ami a pulzuspánttal párosítva a pulzussal arányosan változtatja a kifújt levegő sebességét, vagy a virtuális sebességgel arányosan is ugyanerre képes. Ezenfelül hagyományos ventilátorként is funkciónál, fix sebességre is be tudjuk állítani a levegő kifújását.

De nézzük a gyakorlatban, hogy mit tud a Kickr!

Wahoo Kickr okosgörgő

Az első benyomásom az volt vele kapcsolatban (mint minden okosgörgővel), hogy nagyon nehéz (21 kg a gyári adat). Repedt bordával kicsomagolni és a beállítani a helyére nem volt egyszerű, szerencsére van rajta egy nagy fogantyú, ami elég praktikus. Direkt olyan helyre tettem, hogy ne kelljen sokat mozgatni, ezt egyébként mindenkinek javaslom. Igazából túl sok dolgom nem volt vele az üzembe helyezés kapcsán, beállítottam a kerékméretet, betettem a gyorszáras adaptereket a helyére, rádugtam a tápkábelt és bedugtam a konnektorba, aztán kb ennyi. A sor már gyárilag rajta volt, a gumiharangok is megfeleltek a gyári állapotban, így csak fel kellett volna raknom rá a bringát és össze kellett volna kapcsolnom a kerékpáros komputeremmel vagy egy külső alkalmazással a használathoz, de előtte még párosítottam a Wahoo alkalmazással a telefonom és frissítettem a görgőt plusz megnéztem a beállításait. A Kickr Climb-ot és a Kickr Headwind-et is beállítottam a helyére, az előbbit a görgővel párosítottam az alkalmazáson keresztül, az utóbbit pedig a pulzuspántommal kapcsoltam össze és már minden használatra készen is állt. Annyit még megjegyeznék, hogy a Kickr Climb-hoz mindenféle keréktengely adapter jár, nincs olyan villa amivel nem kompatibilis, legyen az országúti vagy mtb kerékpár. És magához a görgőzhöz is járnak praktikus adapterek, de ott messze nincs annyi szabvány, mint a villáknál, teleszkópoknál.

Wahoo Kickr okosgörgő

Zwiftre fel!

Elsőként a Zwiftet indítottam el, a többség úgyis ezzel használja az okosgörgőket, azonnal felismert mindent a program az ANT+ kulcson keresztül és pár perccel később már a virtuális valóságban tekertem a görgőn. Hajtásérzetre eléggé rendben van a Kickr, nagyon hasonló a valódi kerékpározáshoz, nem azt érezni mint az egyszerűbb görgőkön, hogy egy mágnes fogja a kereket, hanem természetes érzete van. Egyedül a meredekség változásánál, az átmeneteknél érzem azt, hogy itt nem a gravitációt kell leküzdenem, hanem a kerék irányából jön az ellenállás (bár ez lehet csak nekem tűnik fel). A Kickr Climb is teszi a dolgát, ahogy változik a meredekség az útvonalon egyből állítja a bringa elejének a magasságát és tényleg csak annyit emel vagy csökkent, mint ami a valóságban is az adott emelkedőhöz tartozik. Néha lehet érezni, hogy egy motor tologatja a kerékpár elejét, mert motorhang is párosul hozzá, meg a műanyag test is néha recseg egyet. Elég okosan rakta össze a Wahoo a Kickr Climb-ot, íves az alja, így ahogy emelkedik nem csúszkál összevissza, hanem mindig stabilan áll. Bár nekem a Wahoo szőnyeggel használva sikerült problémát generálni amikor manuálisan gyorsan felemeltem maximumra a bringa elejét és közben kiállva tekertem (igen, kiállva is tekerhetünk vele bátran), ekkor felgyűrődött kicsit a szőnyeg. Okos módban a pulzushoz kapcsolva a Kickr Headwind által kifújt levegő mennyiségét kicsit kevésnek éreztem, nekem ennél több hűtésre van szükségem a meleg szobában, ezért a manuális módok jöttek be legjobban.

A pontosság terén sem lehet rá panasz, a saját wattmérőm is végig rögzítette, hogy milyen teljesítményt adok le. Minimális különbség volt a két eszköz, egyedül alacsony fordulaton mért a Kickr kb 1%-kal alacsonyabb teljesítményt a wattmérőmhöz képest, ami még bőven hibahatáron belül van, és az sem biztos, hogy az okosgörgő mér alá, mert lehet a wattmérőm mér fölé ilyenkor. Annak, aki szereti elemezni, nézegetni a grafikonokat, érdemes kikapcsolni a Wahoo alkalmazásban a “power smoothing” funkciót, ami kisimítja a görbéket és menet közben sem az aktuális teljesítményt mutatja, hanem egy hosszabb szakaszra mért átlagot (én jobban szeretem használni a 3 mp-es vagy a 10 mp-es átlagot ilyen célokra).

Wahoo Kickr okosgörgő

Nem csak szabad bringázás (free ride) módban használtam a görgőt, hanem többségében ERG módban teszteltem. Feltöltöttem rá egy edzésemet, amit az egyik komputerem vezérelt, míg a másik komputerem a wattmérőm adatait rögzítette. Itt sem volt mérhető különbség a két eszköz között, azt kell mondjam, hogy elég pontos a Kickr, simán lehet az adatai alapján edzeni, sőt… Viszont egy dolog ERG módban feltűnt, kőkeményen bevasalja a Kickr az előre beállított teljesítményt, nagyon gyorsan reagál, ami nálam sokszor a fordulat radikális csökkenésével járt és plusz erővel fel kellett pörgetnem, hogy elérjem a kívánt fordulatot. Persze ez lehet, hogy az én lassú, kültéri kerékpározáshoz szokott reakcióm miatt van.

A zaj, a rezgések mindig előkerülnek az okosgörgőknél, ilyen a Wahoo Kickr okosgörgőnél gyakorlatilag nincs, szőnyeg nélkül, alulról szigeteletlen parkettán használva is kb pont olyan hangos a decibel mérő alkalmazás szerint, mint az átlag beszéd hang a lakásunkban. Viszont a Bluetooth kapcsolat problémája nálam előjött, a belvárosban millió elektronikus eszköz között a Bluetooth jel rendszeresen egy-egy másodpercre megszakadt, ANT+ kapcsolattal viszont soha nem volt probléma, ezért javaslom mindenkinek, aki “zajos” helyen lakik, hogy a laptophoz használjon ANT+ kulcsot.

Wahoo Kickr okosgörgő

A kiegészítőkkel együtt elég sok helyet elfoglal a teljes szett

A virtuális bringázásban csak részben tudom értékelni a Kickr okosgörgőt, hiszen csak az egyik felét adja az élménynek a görgő, míg a másikat a külső alkalmazás. Ahogy már írtam a Kickr hajtásérzetére nem lehet panaszom, az okosgörgők között az egyik legjobb, elég természetes érzés hajtani, kifejezetten tetszik, hogy képes minimálisan jobbra-balra dőlni és a racsnihangot is szeretem amikor abbahagyom a tekerést. A Kickr Climb sem egy rossz találmány, bár számomra a bőven nélkülözhető kategória (nélküle több hely maradna a lakásban 🙂 ) és az ára láttán is nyelek egy nagyot, mondjuk aki már videójáték szintjén bringázik otthon, annak lehet hogy ez a “kell” kategória. A Kickr Headwind is igényes, okos eszköz, de számomra nem nyújt annyi többletet egy normál ventilátorhoz képest, hogy megvegyem. Viszont ugyanazt tudom mondani, mint a Climb-nál, hogy aki e-sportban éli ki magát annak ez egy kötelező eszköz lehet. Azt fontos hozzátenni, hogy valószínűleg én nem reprezentálom az okosgörgő felhasználók táborát, engem nem fogott meg a virtuális térben való kerékpározás, hanem edzéseszközként tekintek az okosgörgőkre és tv nézés közben előre feltöltött, komputer által vezérelt edzéseket teljesítek rajtuk.

Kinek ajánlom?

Több szemszögből lehet megközelíteni ezt a kérdést, egyrészt azoknak, akik valamilyen okból nem tudnak vagy nem akarnak kimenni kerékpározni (hideg van, esik az eső, éppen a sivatagban vannak, stb), de otthon mindenképpen szeretnének bringázni, edzeni, nekik egy ilyen okosgörgő jó választás lehet. Aztán még azoknak, akik komolyabban készülnek a téli időszakban, számukra az egyik legjobb eszköz elvégezni a résztávos edzéseket. És még az okos eszköz, e-sport mániásoknak, akik lehet nem is tudnak kerékpározni, de szeretnének valamit mozogni otthon, ők lehet ebben az eszközben fogják megtalálni az egészségüket.

 

Tetszett:
-Képes oldalra dőlni kerékpározás közben
-Állítható kerékméret és nincs szükség keréktámaszra
-Valósághű hajtásérzet
-Pontos mérés
-Csendes
-Szinte minden kerékpárral kompatibilis
-Feldobja az edzést a Kickr Climb

Nem tetszett:
-Nehéz, nagy a tömege
-A kiegészítő eszközök nagy helyet foglalnak el, egy kis lakásban nehéz elférni tőlük
-Ha nem jön be a virtuális bringázás akkor ugyanúgy unalmas, mint a hagyományos görgők

 

A Wahoo termékeket keresd az alábbi üzletekben:

Zerge (Budapest)
AppsoluteSport (Budapest)
Speedway (Budapest)
Mesterbike & Coffee (Budapest)
Stelvio Kerékpár (Győr)
TAK Bike (Biatorbágy)
GsportZona (Szeged)
Yanko’s Bike (Nagykanizsa)
Chili Sport (Debrecen)
Vinibike (Nyíregyháza)
Bringabarát (Kiskunfélegyháza)
Kerékpárdiszkont (Székesfehérvár)

 

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo