fbpx

Milyen görgőt válasszunk? – Wahoo, innovatív okosgörgők

A Wahoo névről legtöbbünknek a kerékpáros komputerek és az okosgörgők jutnak az eszébe, a tél kezdetével mi az utóbbiakat vesszük szemügyre, megnézzük, hogy a fiatal vállalatot sokan miért tartják a leginnovatívabb gyártónak az okosgörgők piacán.

A Wahoo nem rendelkezik több évtizedes történelemmel, csupán 2009-ben alapították az Egyesült Államokban a céget, ennek ellenére szédületes pályát futott be a vállalat, pár évvel az alapítás után beszállt az akkor még csak induló okosgörgő piacra és mára az egyik legnagyobb név ezen a területen és számos technológia fűződik a nevéhez. Ehhez kapcsolódik, hogy a Wahoo nem járta végig a szabadgörgő, fix görgő, okosgörgő utat, hanem egyből a csúcson kezdte, ami nagyban meghatározza a jelenlegi palettájukat, csak okosgörgőt kínál az amerikai cég és nem úgy tűnik, hogy ezen a jövőben változtatni fognak (személy szerint én egyetértek velük, annyira más dimenzió egy okosgörgő a retro görgőkhöz képest, hogy nem érdemes erőforrást fordítani ezekre – szerk.).

Kerékpáros edzés, görgőzés: okosgörgő, szabadgörgő vagy fix kerékpáros tréner

Wahoo Kickr Move okosgörgő

Kezdjük a csúcson! A Wahoo top okosgörgője a Kickr Move, ami a Kickr továbbfejlesztett változata, ebbe a modellbe a gyártó belesűrítette minden tudását. A Wahoo Kickr Move-ot annak a szellemében tervezték, hogy a lehető legjobban szimulálja a valódi kerékpározást, 7,25 kg a lendkerék tömege, +-1% pontossággal méri a teljesítményt, 2200 W-ot tud és maximum 20 %-os emelkedőt tud szimulálni. A Kickr enyhe oldalirányú mozgásán túl képes 20 cm-nyi előre-hátra mozgásra is, amivel még inkább hasonlít a kinti bringázáshoz. Nincs hozzá szükség első kerék támasztékra, mert állítható a görgőn, hogy milyen kerékméretet használunk, sőt kapható hozzá olyan Wahoo kiegészítő az első kerék helyére, ami az út meredekségét tudja folyamatosan szimulálni. Fontos információ még, hogy automatikusan kalibrálja magát, így a hőmérséklet- és egyéb változások sem befolyásolják a pontosságát. Nagyon jó választás virtuális kerékpáros programokhoz, pl  Zwifthez.

A tesztünket itt olvashatjátok róla:

Újdonság! – Wahoo Kickr Move: Leteszteltük a legújabb mozgó okosgörgőt

Wahoo Kickr okosgörgő

Wahoo Kickr okosgörgő

Wahoo Kickr okosgörgő

A Kickr Move-val megegyező paraméterekkel rendelkezik, valójában a Kickr Move alapját a Kickr adja, mindent tud, amit a csúcs görgő az előre-hátra mozgáson kívül. Ha nincs szükséged az előre-hátra mozgásra és spórolnál egy kis tömeget és pénzt akkor érdemes a Kickr Move helyett a Kickr-t választatni.

A tesztünket itt olvashatjátok róla (+Headwind és Climb):

Wahoo Kickr okosgörgő teszt: Télre beköltözhetsz a szobába

 

Wahoo Kickr Core okosgörgő

Wahoo Kickr Core okosgörgő

Wahoo Kickr Core okosgörgő

A Kickr Core a csúcsmodell kistestvére, nagyon sok tulajdonságot megörökölt a Kickr-től, valójában a teljesítménye kisebb egy kicsivel, a lendkerék tömege 5,4 kg, 1800 W-ot és 16 %-os meredekséget tud szimulálni és a pontossága is “csak” +-2%. Cserében pár kg-mal könnyebb, mint a Kickr. Hiányzik még belőle az oldalirányú mozgás képessége és az automata kalibráció. Ezenfelül mindent tud, mint amit a top görgő. Ha nem vagyunk brutál erősek és tudunk élni az oldalirányú mozgás nélkül, akkor a Wahoo Kickr Core is maximálisan ki fogja szolgálni az igényeinket az edzések és a virtuális kerékpározások során.

Wahoo Kickr Rollr okosgörgő

Mi is az a Wahoo Kickr Rollr? Valódi szabadgörgőnek nem nevezném, mert gyakorlatilag hiányzik a görgő fele, a pontos megfogalmazás talán az lehetne, hogy egy olyan okosgörgő, ahol a hátsókerék egy dupla hengeren fut oldalirányú mozgást engedve, míg az elsőkerék egy speciális befogónak köszönhetően rögzítve van, de némi mozgást enged a kerékpár és a görgő rugalmasságának köszönhetően, mellyel a mozgás nagyon hasonló a valódi kerékpározáshoz. Egy szabadgörgőhöz hasonlóan bármikor felrakhatjuk rá a kerékpárt anélkül, hogy ki kéne venni a kerekeit, azzal a különbséggel, hogy ennél az elsőkereket még rögzítjük és máris lehet vele tekerni. Nem csak országútikkal kompatibilis, hanem 53 mm-es gumiszélességig fel lehet tenni rá gravel és mtb kerékpárokat is. Wattmérő nincs a görgőbe építve, hanem a kerékpárunkon található (ha található) wattmérő adatait használja. A tesztünket róla lejjebb olvashatjátok:

Wahoo Kickr Rollr teszt: okosgörgőzz szabadon

 

Wahoo Kickr Snap okosgörgő

Wahoo Kickr Snap okosgörgő

Wahoo Kickr Snap okosgörgő

A Kickr Snap kicsit kilóg a sorból, ugyanis a Wahoo legegyszerűbb okosgörgője nem direkt hajtású, hanem klasszikus fix görgő felépítésű – a kerék egy hengert hajt meg. Ezek a megoldások általában kevésbé élethű élményt biztosítanak és kevésbé pontosak mint a direkt hajtásúak, ez a gyári adatokon is látszik, a Kickr Snap 1500 W-ot és maximum 12 %-os meredekségű emelkedőt tud szimulálni +-3 %-os pontosság mellett (ami egyébként elég jó adat), cserében viszont kedvezőbb áron juthatunk hozzá és kis helyen elfér. De természetesen ugyanúgy kompatibilis a kiegészítőkkel, mint a drágább modellek és ugyanúgy tudjuk használni zwiftelésre vagy más külső edzés, kerékpározást szimuláló programokkal.

Kis helyen elfér

Wahoo okosgörgő kiegészítők

A Wahoo folyamatosan fejleszti az eszközeit, hogy a virtuális kerékpározás minél valóságosabb élményt nyújtson, és ehhez az okosgörgőkön túl már különböző eszközöket is bevet, mint például a Kickr Climb-ot, ami az emelkedő meredekségét képes szimulálni (a pályán az adott meredekségnek megfelelően mindig emeli vagy engedi a kerékpár elejét), vagy a Kickr Headwind-et, ami gyakorlatilag egy intelligens ventilátor, mely a pulzussal vagy a sebességgel arányosan változtatja a kifújt levegő mennyiségét (használható fix módban klasszikus ventilátorként is). És persze a Wahoo szőnyeg sem maradhat ki a felsorolásból, ami az izzadságtól védi a padlót és a zajcsökkentésben is szerepet vállal, bár a direkt hajtású Wahoo okosgörgők egyébként is elég csendesek.

Wahoo Kickr Climb

Wahoo Kickr Climb

 

Wahoo Kickr Bike

Wahoo Kickr Bike

Wahoo Kickr Bike

A Kickr Bike egy okos fitnesz szobakerékpár, amibe a Wahoo minden tudását belepakolta, gyakorlatilag a Kickr okosgörgőre építettek egy komplett kerékpárt, amiben megtalálható a Climb funkció is. Természetesen jóval több, mint egy szobabringa, valódi hi-end termékről van szó, minden állítható rajta, tökéletesen személyre szabható, így pontosan beállítható rajta ugyanaz a pozíció, mint a valódi kerékpárunkon. Cserélhető a kormány, a kormányszár, a nyereg, a hajtókarhossz változtatható és a váltókarok is valódi váltásélményt biztosítanak. Már csak egy Kickr Headwind kell elé és a legprofibb “cuccal” zwiftelhetünk.

A Wahoo termékeket keresd az alábbi üzletekben:

Zerge (Budapest)
AppsoluteSport (Budapest)
Speedway (Budapest)
Mesterbike & Coffee (Budapest)
Stelvio Kerékpár (Győr)
TAK Bike (Biatorbágy)
GsportZona (Szeged)
Yanko’s Bike (Nagykanizsa)
Chili Sport (Debrecen)
Vinibike (Nyíregyháza)
Bringabarát (Kiskunfélegyháza)
Kerékpárdiszkont (Székesfehérvár)

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo