fbpx

Téli kerékpározás: majdnem minden, amit tudni érdemes…

Közeleg a kerékpározás szempontjából nem éppen ideális téli időjárás, amikor a kerékpár és a kerékpáros szempontjából sem könnyű megfelelni a nehezebb körülményeknek. Összefoglalnánk a tudnivalókat:

A Bikemagon sok cikk született már a téli bringázással kapcsolatban, így ahelyett, hogy megpróbálnánk harmadszor leírni ugyanazt, korábbi írásokat linkelve veséznénk ki a témát, kellemes olvasást kívánunk a hétvégére!

teli_kerekpar_04

Olvasóink között vannak kerékpárosok és olyanok is, akik sportszerűen bringáznak, kezdjük azzal az írással, amelyik mindenkihez szól aki télen is teker:

https://bikemag.hu/tech/a-teli-kerekpar-kellekek-a-bringazashoz-csuszos-uton-hidegben

Ebben a cikkben főleg a technikáról van szó, de arra itt is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy megfelelő gyakorlat és kerékpár hiányában istenkísértés forgalomban, jeges, havas úton bringázni. A gyakorlottabb kerékpárosok se rutinból hajtsanak téli körülmények között, hanem folyamatosan az irányításra koncentrálva! Akkor is gondoljuk meg, hogy nyeregbe pattanunk-e, ha nagy az esélye annak, hogy hazafelé már eleredhet a hó vagy az ónos eső, hiába volt még száraz az aszfalt, amikor elindultunk.

A kerékpáros sportolókat persze általában nem riasztja vissza a hideg, a több órás edzésekhez azonban még több kiegészítőre, ruházatra, fortélyra, okosságra van szükség. A következő írásban – https://bikemag.hu/magazin/hirek/teli-kerekparos-edzesek-avagy-hogyan-ne-fagyjunk-meg – a rendszeresen bringázókhoz szólunk, akik rendszeresen edzenek télen, megpróbáltuk sorra venni, mi mindenre kell figyelni e a hidegben vagy a csúszós latyakos úton.

teli_kerekpar_05

Persze nem csak arra vonatkozó információkkal szeretnénk szolgálni, hogy mire kell figyelned ha kimész a szabadba kerékpározni télen, az is fontos kérdés, hogy érdemes-e kimenned az egyre nehezebb körülmények között… Gondold végig reálisan az élethelyzeted, kötelezettségeid, mindennapjaid és ne hagyd magad saját magad vagy bárki más által elkábítani, hogy jobb vagy rosszabb sporteredményeid lesznek, illetve jobb vagy rosszabb sportoló leszel azáltal, ha tűzön-vízen át keresztülviszel egy edzéstervet, vagy éppen az aktuális körülményeknek megfelelően alakítod azt.

„Érdemes kihasználni az edzéstervezésnél azt, hogy már bárki számára elérhetőek a hosszú távú időjárás-jelentések, melyek alapján két-három héttel előre már elég jól lehet tervezni. Ha pedig pozitív eredményt érhetünk el a változtatásokkal, akkor miért tartanánk magunkat kőbe vésett tervekhez?”

teli_kerekpar_02

Hogy milyen körülmények befolyásolhatják az őszi-téli időszakban a tervszerű bringázást, mit érdemes lereagálni azonnal, illetve miért érdemes már a tervek kialakítása előtt számolni ezekkel a faktorokkal, erről szól a következő cikk: https://bikemag.hu/magazin/hirek/kerekparos-edzes-amikor-az-idojaras-atirja-az-edzestervet

https://bikemag.hu/magazin/hirek/belteri-bringazas-telen-hoban-fagyban – több ízben is megosztottuk gondolatainkat a beltéri bringázásról, aminek nagy előnye, hogy végzését nem befolyásolják az időjárási körülmények. Abból a szempontból is, hogyan illik bele egy kerékpáros rendszeres sporttevékenységei közé, s persze az sem mindegy, kinek mit jelent maga az indoor cycling.

teli_kerekpar_03

Megjelent cikk az otthoni görgőzésről: https://bikemag.hu/magazin/hirek/kerekparos-edzes-gorgozes-szabadgorgo-vagy-fix-kerekparos-trener

És nemrégiben a spinningről is: https://bikemag.hu/magazin/hirek/kerekparos-edzes-gorgozes-szabadgorgo-vagy-fix-kerekparos-trener

Ha valaki végiggondolja a fenti cikkekben taglaltakat, könnyen levonhatja a következtetést, hogy kerékpáros edzések szempontjából egy amatőr bringásnak érdemes a „minőségi edzéseket”, azaz a nagyobb intenzitású intervallokat is tartalmazó kerékpáros edzéseket a beltéri bringázás során megoldani, „hosszút”, szabadban pedig akkor érdemes menni, amikor a megfelelő időjárás is adott ehhez. Természetesen edzőtermi erősítésekre is remek alkalmat adnak a fagyos hónapok.

teli_kerekpar_01

Az persze, hogy kinek, milyen a megfelelő időjárás, nagyon relatív, de amikor szervezetünk a betegség jeleit mutatja, az már egzakt visszajelzés. Főleg a sportolóknak iszonyú nehéz megállni, hogy megadják a megfelelő időt és feltételeket a szervezetüknek a kórokozókkal szembeni küzdelemre, hiszen hajtja őket egy kényszer: “edzeni kell”. Ilyenkor azonban nem szabad „alkudozni”…

„Sok sportolót, kerékpárost dönt le februárban az influenza, ami természetesen befolyásolja a kerékpáros edzést is. Óriási hibát követhetünk el, ha nem vesszük komolyan a betegséget” – erről szól a következő írás:

https://bikemag.hu/magazin/hirek/kerekparos-edzes-amikor-ne-eddz-avagy-betegseg-es-sportolas

teli_kerekpar_06

Nyilván mindenkivel előfordul, hogy mégis túlterheli magát, télen könnyebben győznek a bacilusok a legyengült szervezettel szemben és megbetegszünk. Erről is volt szó a Bikemagon, különböző gyógyszereket, kúrákat nem szeretnénk ajánlani – ez az orvosok dolga – azonban a táplálkozásra figyelve sokban segíthetjük immunrendszerünket a küzdelemben:

https://bikemag.hu/magazin/hirek/taplald-a-tested-ha-megfaztal-de-eheztesd-ki-a-lazad

teli_kerekpar_08S hogy a megfázás helyett inkább valami pozitív üzenettel zárjuk a cikkünket, nézzünk egy kerékpáros edzésekhez nem kapcsolódó, inkább mókás alternatívát „téli bringázásra”, mert ilyenről is volt szó téli kerékpározás rovatunkban:

https://bikemag.hu/magazin/hirek/snowbike-lanctalppal-miert-ne

Téli kerékpározás/edzések télen rovatunk:

https://bikemag.hu/rovat/magazin/teli_kerekparozas_edzes_tel

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo