fbpx

Téli kerékpáros ruházat tetőtől talpig a Northwave ajánlásával

Fázol télen kerékpározás közben? Kint hideg van, de mozgás közben vagy mozgás után mégis leizzadsz? Fel szeretnéd frissíteni a téli bringás ruhatárad? A Northwave segítségével most végigmegyünk egy kerékpáros gardrobjának legfontosabb darabjain:
*
Most, hogy búcsút vettünk a nyártól, ideje átgondolnod, mire is lesz szükséged, ha a 40 fokos meleg után továbbra is nyeregben szeretnél maradni. Az őszi hónapokban széllel és esővel kell számolnod, télen már a kemény mínuszok is próbálnak eltántorítani a bringázástól – de nem kell, hogy megadd magad a hideg időnek!
150922 NW ösz-tél 1

Örömmel olvastuk a Főmterv BKK számára készített felmérésében, hogy az utóbbi 20 évben nemcsak tízszer több a kerékpáros Budapesten, hanem hogy ez a növekedés legmarkánsabban a késő őszi, téli, kora tavaszi, vagyis a nem kifejezetten kerékpáros-barát időjárású időszakokban jelentkezik. Ez az adat azt mutatja, hogy a kerékpár egyre inkább az időjárástól független, mindennapos közlekedési eszközzé válik a fővárosban is. Vagyis hazánkban is terjed a nyugaton már tapasztalható trend: nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözék, egyre többen ülnek kerékpárra kevésbé jó, illetve rossz idő esetén is.Nézzük akkor, hogy szerintünk mit jelent a „megfelelő öltözék”, azaz miben érezheted igazán jól magad a bringádon, akkor is, ha az időjárás mostohán bánik veled!

150922 NW ösz-tél 2

Kezdjük az első rétegnél: egy profi aláöltözet segít szárazon és melegen tartani a tested, ezzel nagyban megnöveli a komfortérzetedet. Fontos, hogy lélegző technikai anyagból készüljön, ami elvezeti a testedről az izzadságot és kívül elpárologtatja. Így nem kell a saját izzadságodban dideregned, hanem mindig kellemes, száraz mikroklíma áll a tested rendelkezésére.

Light
Terméklap
Body Fit Evo
Terméklap
Tech
Terméklap

 

Az aláöltözet fölé enyhébb napokon elég egy hosszú ujjú mez is, természetesen ez is lélegző technikai anyagból. A varrásnélküli, professzionális mezek második bőrként simulnak a testre:

Evolution Tech mez Terméklap
Northwave Evolution Tech mez

Northwave Evolution Tech mez

 

Átmeneti időben jó szolgálatot tesznek a kicsire összehajtható mellények, láb-, térd- és karmelegítők. A menetszélnek legjobban kitett térdre és mellkasra érdemes különösen figyelni (illetve a kéz is ide sorolható, erről lentebb lesz szó).

Jet mellény
Terméklap
Extreme láb-éskarmelegítő
Terméklap / Terméklap
Easy láb, térd és karmelegítő
Terméklap / Terméklap

 

Ha esőben kell tekerned, életmentő lehet egy profi esőkabát, nadrág, kamásli vagy sisakvédő-huzat. Dzsekikből is létezik már „lélegző” változat, ami megakadályozza a befülledést:

Pro Tech esőkabát
Terméklap
H2O Winter kamásli
Terméklap
Traveller védőhuzat
Terméklap
Traveller kamásli Terméklap Traveller nadrág Terméklap

 

Hidegebb időben egy szélálló membránnal ellátott dzseki más dimenzióba emeli a téli bringázás élményét, sokan, amikor erősen esik a hőmérő higanyszála, akkor az aláöltözet+dzseki kombinációra esküsznek, hidd el, ha professzionális terméket választasz, akkor ez a két felső tényleg elég lehet, még leghidegebb időben is:

Northwave Arctic dzseki
Terméklap
Northwave Logo dzeki
Terméklap

 

A professzionális téli nadrágok ugyanúgy szélálló membrános, lélegző anyagból készülnek, mint a dzsekik, így kellemes mikroklímát teremtenek a test számára. A high-tech ülep-betétek pedig garantálják, hogy akár órákon keresztül is kényelmesen ülj a nyeregben:

Northwave 53/11 nadrág
Terméklap

 

A fej védelme hideg időben elengedhetetlen, de felejtsd el a kényelmetlen és balesetveszélyes kapucnit, a technikai sapkák hihetetlen hatékonyságával úgysem versenyezhet. Itt is érvényesülnek a fentebb említett lélegző anyagok és szélálló membránok előnyei:

NW Blade sapka
Terméklap
Balaclava Plus
Terméklap
NW Multiuse kendő
Terméklap
NW Blade fejpánt
Terméklap

 

Ha lehűl az idő, a kezed az elsők között kezd el fázni, nem kell mondanunk, hogy a menetszél mennyire kikezdi ezt az érzékeny testrészt. Ahogy egyre hűvösebb lesz, egyre vastagabb kesztyűre lesz szükséged, de egy alsókesztyűvel jól kiegészíthetsz egy kevésbé vastag modellt is:

NW Contact Touch
Terméklap
Balaclava Power
Terméklap
NW Sonic
Terméklap
NW Extreme winter
Terméklap
NW Excellent Touch
Terméklap
NW Artic Evo
Terméklap
NW Husky Lobster
Terméklap

 

A lábaid kihűlése ellen enyhébb időben elég lehet egy meleg kamásli:

Northwave Sonic kamásli
Terméklap
Northwave X-cellent kamásli
Terméklap
Northwave Husky kamásli
Terméklap

 

Ha hidegebb az idő, és sokat tekersz kint, akkor viszont érdemes beruházni egy professzionális bringás téli cipőre. Ezek igazán nagy szolgálatot tehetnek a lábaidnak sok-sok télen át:

Northwave Celsius 2 GTX
Terméklap
Northwave Fahreinheit 2
Terméklap

 

Apróságnak tűnik, de a láb melegen tartásában nagyon fontos a megfelelő zokni viselete, természetesen nedvességelvezető, technikai anyagból. Hiszen hiába van profi Gore-Tex®-es , lélegző cipőd, ha közben egy vastag pamut zokniban gyűjtögeted az izzadságod, ami garantálja a lefagyott láb érzését. Használj inkább igazi kerékpáros zoknit, ami valódi Merinói gyapjúval és lélegző anyaggal szolgálja a lábad szárazon és melegen tartását:

Northwave Extreme winter zokni
Terméklap
Northwave Extreme winter zokni
Terméklap

 

Természetesen a hölgyekről sem feledkeztünk meg, reméljük közülük is egyre többen merészkednek ki hidegebb időben is a kerékpárutakra:

Northwave Crystal téli nadrág
Terméklap
Northwave Crystal téli mez
Terméklap

 

Végezetül, ha még mindig nem tudod eldönteni, hogy télen is nyeregben maradj-e, akkor talán a lenti felsorolás segít jó döntést hoznod!

Miért jó (télen is) bringával közlekedni?
…mert ezáltal erősödik az immunrendszered
…mert pénzt spórolhatsz – nem kell bérletre, tankolásra költened
…mert így több endorfint termel a szervezeted, azaz boldogabb leszel
…mert kíméletesebb mozgásforma, mint a futás, kevésbé terheli az ízületeidet
…mert a kerékpáros munkába járással letudhatod a napi mozgásigényedet is
…mert egy kellemes bringázás csökkenti a stresszt
…mert jobban megismered a környékedet, új utakat fedezhetsz fel
…mert sosem kell dugóban állnod
…mert szabadon száguldhatsz, mindig épp kedvednek megfelelően
…mert gyorsabban odaérsz bárhová
…mert jobban fogsz este aludni
…mert gyorsul az anyagcseréd, javul a tested vérellátása
…mert könnyebben éred el/tartod meg az ideális testsúlyodat
…mert így óvod a környezeted
…mert bringázás közben sokszor támadnak kreatív gondolataid
…mert növeled az állóképességed
…mert függő leszel – de ez végre egy pozitív függőség
…mert új barátokat szerezhetsz
…mert tónusos és izmos lesz a tested
…mert javítja a koordinációdat
…mert senkinek sem kell megfelelned – mindig a saját tempódban tekerhetsz
Nekünk ennyi jutott most az eszünkbe, de Te biztos tudod folytatni a sort!

(x)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo