fbpx

Salgótarján XCO – Dagonyázással indult az montis szezon –

Az előző napok esőzéseitől feláztatott nyomvonalon rendezte az elmúlt hétvégén a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület az XCO szakág idei első Magyar Kupa futamát. Az elit férfi felnőttek között a papírformának megfelelően egy „meglepetésvendég” versenyző, a világranglista 26. helyén álló szlovák Lami Michal (Jump Sport Klub), a nőknél Dósa Eszter (Vitalitás SE – KROSS) nyerte a versenyt.

salgotarjan_kupa_2014_hegyikerekpar_xco_magyar_kupa_14

A verseny győztese Lami Michal akcióban. (Fotó: Lőrincz Bence)

A százhatvanhét fős, szezonnyitó futamhoz képest kevésnek mondható indulói létszám is vélhetően a rossz időjárásra vezethető vissza, ennyien vállalták a nyilvánvaló dagonyázást a Magyar Kupa nyitó futamán. Az eső ugyanis még a szombat délelőtti pályakijelölés alatt is folyamatosan esett, bár a délutáni pályabejárást és másnapi versenyt már nem zavarta. Sőt, az elit futamra olyan mértékben kezdett el száradni a pálya, hogy a futam időben némileg még rövidebb is lett a kelleténél… A Salgó vára körül kialakított nyomvonal hossza 4,2 kilométer volt, melyhez két emelkedőre eloszló, 200 méternyi szintkülönbség tartozott.

A versenynap az utánpótlás kategóriák futamával indult, majd az amatőrök állhattak rajthoz. Számukra a rendező egyesület a kötelezően előírtnál több kategóriát is meghirdetett, hogy minél több licenc nélküli versenyzőnek adjanak lehetőséget erejük, felkészültségük kipróbálására, egy könnyített nyomvonalon. Őket követően az U15-ös és U17-es korosztályok azonban már a teljes, nagy körön versenyeztek, melynek része volt a Salgó várának oldalában kanyargó, köves-gyökeres, igen technikás szekció is. U15-ben Buzsáki Virág és Fetter Erik (Pilis CCC), U17-ben Csikány Bianka (Salgótarjáni HKE) és Valter Attila (CUBE – Csömör) nyerték a futamot. A master korosztály már a szikkadófélben lévő pályán körözött, és bár itt már kevésbé volt jellemző a mély sár, mégis több olyan emelkedő volt még a nyomvonalban mely csak futva volt teljesíthető. A kerékpáros (és futó)verseny Ibrányi Attilának (Vitalitás SE – KROSS) ment legjobban master 1-ben, master 2-ben Kis József (Merida Maraton Team – CST), master 3-ban Dr. Simonyi Ákos (Bike4life) győzött.

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]

[/youtube]

 

A 14 órakor induló elit futam előtt a csapatvezetői értekezlet is megfelelőnek találta a körszámokat, mely végül – az eredmények ismeretében – eggyel akár több is lehetett volna. U19-ben Erdélyi Attila (CUBE – Csömör) és Dina Márton (Pilis CCC) három körön keresztül közösen haladtak, majd végül előbbi a negyedik körben szakította le ellenfelét. A felnőtt nők versenyében ezúttal csak ketten álltak rajtvonalhoz, a UCI Mountain Bike Marathon Series összetettjét vezető Dósa Eszter (Vitalitás SE – KROSS) mintegy három perccel győzött Cseh Veronika (Alpinbike Team Endura Giant High5) előtt.

Az elit férfi felnőtt versenyt a meglepetésszerűen bejelentkező szlovák versenyzők uralták, közülük – és a mezőnyből is – a kassai Michal Lami (Jump Sport Klub) emelkedett ki. A szlovák bajnok hegyikerékpáros a világranglista 26. helyezettje jelenleg, a két héttel ezelőtti, Dél-Afrikai Köztársaságban rendezett, Világkupa Sorozatot nyitó futamon a 27., a tavalyi Világbajnokságon 26., az Európa-bajnokságon pedig a 10. helyen ért célba. Ezek tudatában nem meglepő, hogy az első kör kivételével senki sem tudott hozzá közel haladni hosszútávon, így magabiztosan, végül több mint három perccel nyerte a Salgótarján Kupát. A második helyért vívott harc féltávig tartott, Búr Zsolt (Alpinbike Team Endura Giant High5) ekkor szakadt le szintén szlovák versenytársáról, Tomás Visnovsky-ról (PROeffect Team). A negyedik helyet Szalay Péter (Focus Team Hungary) bérelte ki magának, az ötödikre pedig végül az ellenfeleitől egyenletesebb tempót diktáló Bodis Viliam (CK AB Sered) ért fel.

Elégedett vagyok a mai versennyel, a teljesítményemmel és a rendezéssel is, minden nagyon rendben volt – nyilatkozta a verseny után a győztes Michal Lami. – Kassához eléggé közel van Salgótarján és ezen a hétvégén nem találtunk más elérhető versenyt a naptárban, így döntöttünk el, hogy itt állunk rajthoz. Korábban is versenyeztem már itt, így számítottam rá, hogy a pálya összességében inkább erőt igénylő, mint technikás, bár a sáros-csúszós talaj miatt azért kellett figyelni. Az első emelkedő felső szakasza számomra is minden körben futós volt a sár miatt, de a pálya többi részét lehetett nyeregben teljesíteni.

A Salgótarján Kupa díjátadásában Dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője is segédkezett, aki a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség önálló, 1993-as megalakulásánál elnökségi tagi szerepben (is) részt vett a sportág hazai megtelepedésének folyamatában. A díjátadó során az esemény támogatói is közreműködtek, így Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata részéről Szabó Ferenc képviselő (a Salgótarjáni HKE alapító elnöke), a HE-DO Kft. képviseletében Reichardt Jenő, a BaloBau Kft. vezetői; Baló Noémi és Baló Gyula. Nagy Balázs főtitkár a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetséget, míg Sztipán Orsolya kommunikációs vezető a Magyar Kerékpársportok Szövetségét képviselte – utóbbi a TISSOT ötvenezer forint értékű ajándékait is átadhatta az elit női és férfi győztesek számára.

Több mint 240 fotó a versenyről Kaló Zsolttól a Facebook galériánkban!

Eredménylista ezen a linken!

 

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo