fbpx

Prájczer Péter volt a leggyorsabb a Volksbank Kanizsa Nagydíjon! – videóval frissítve

A T-Systems Elimina Tour harmadik állomásán Prájczer Péter győzelmével zárult a Volksbank Kanizsa Nagydíj. A favoritnak számító Csielka Márk ezúttal is a második helyen zárta a futamot, ezzel átvette az összetettbeli vezetést is.

Ahogy a verseny beharangozójában is olvashattuk, a kanizsai pálya sprintelősebb volt, mint a szentendrei és technikásabb, mint a váci. Ez azt jelentette, hogy jelentős tempóban lehetett haladni, a lendületet pedig a hirtelen érkező akadályok törték meg. Egy hosszabb lépcső, egy kis letörés, egy újabb lépcső majd utána 180°-os visszafordító egy finom kavicsos talajon, egy 80 cm körüli letörés, egy kis sikátor a kávézónál végül egy farönkökből épített akadály jellemezte a pályát.

A nagy letörésnek és a farönk akadálynak is volt kerülőútja, amolyan “chicken way” (van ennek magyar megfelelője? szerk.). Ezek persze hosszabbak voltak, így nagyjából 2-3 másodpercet veszített az, aki ezt választotta. És ugye nem kell mondanom senkinek, hogy ennyi idő itt akár 3 helyezést is jelenthetett…

Videó összefoglaló:

A futamok ismét tartogattak izgalmakat és esésekben sem volt hiány, aminek talán a versenyzők kevésbé örültek, nem úgy, mint a helyszínen szurkoló nézők. A futamot ezúttal is élőben követhették több kerékpáros portálon is azok, akik nem tudtak kilátogatni az eseményre.

A döntőben két magyar és két szlovén versenyző került össze és bár többen az esélyesebb Csielka Márkra fogadtak volna, Prájczer Péter nagyszerű taktikázással és remek versenyzéssel szerezte meg a bajnoki címet és zsebelte be a győztesnek járó 1000 Eurót. Péter ezzel feljött az összetett harmadik helyére.

A tv közvetítés most is remekül működött, szinte a teljes verseny végigkövethették az internetes közvetítést választók. A nézők egy része a pálya hátsó szekciójában levő tv-s autó monitorján kísérte figyelemmel a futamot, majd amikor odaért a mezőny a pálya széléhez rohantak, utána pedig ismét vissza a monitorhoz – ők a félvirtuális közvetítést választották.

A fesztiváli hangulathoz most is minden adott volt. A pálya széli kávézók megteltek és a Nagykanizsai Bor és Dödölle Fesztivál, mint társrendezvénnyel minden nézői igényt kielégítve fértek meg egymás mellett.

Folytatás szeptember 22-én, szombaton, Budapesten, amikor is az V. kerületben található Szabadság téren köröznek majd a versenyzők, a T-Systems Elimina Tour utolsó, egyben záró futamán. Budapesten kiderül, ki viszi haza az összetett győztesnek járó 1000 Eurót és szerzi meg az első T-Systems Elimina Tour bajnoka címet.

Eredmények:

1 Prájczer Péter KTM Sportklub Sopron
2 Csielka Márk EuroOne-Waberers-Cube
3 Vrbnjak Blaz KD Hrastnik
4 Hribovsek Bostjan Calcit Bike Team GT

Teljes eredménylista itt érhető el

A futam után az osztrák Andreas Fuchs-szal, a Team Protek UCI Pro MTB
Team versenyzőjével beszélgettünk. Ő volt az első osztrák versenyző
a három futam alatt, ezért kíváncsiak voltunk, hogy mi teheti vonzóvá az
osztrákok számára is a versenyt.
Andi amúgy a 8. helyen végzett, amibe több technikai probléma is bejátszott.

Bikemag: Kérlek röviden mutatkozz be!
Andreas: Andreas Fuchs vagyok, 19 éves és a szép Stájerországból, pontosabban Gleisdorfból érkeztem. Egy grázi sportiskolába járok, ahol minden lehetőséget megkapok, hogy a legmagasabb szinten űzhessem a sportot. A 2012-es az első U23-as évem és az első évem egy profi UCI csapatban is. Az eddigi legjobb eredményeim közt szerepel számos ausztria kupa győzelem, néhány nemzetközi dobogó és a maraton EB 15. helyezésem.

fotó: Andreas Fuchs

Bikemag: Láttam, hogy részt veszel cross country és maraton (több napos maratonon is) versenyeken is. Mi valójában a fő sportágad?
Andreas: A cross country versenyzéssel kezdtem, jelenleg is az a fő és a jövőben is ezt  szeretném építeni. A versenyeim 90%-a cross country veseny. Az Alpentour Trophyn azért vettem részt, mert a csapatunknak világranglista pontot gyűjtöttünk. Egy ilyen fiatal versenyzőnek, mint én, minden pont jól jön. A maraton EB-n azért vettem részt, mert épp nem volt XCO verseny és jó
lehetőség volt jó helyezést szerezni.

Bikemag: Hogy tetszett a Volksbank Kanizsa Nagydíj?
Andreas: Szimpatikus versenyforma az XCE, mert így középpontba kerül a mountain bike sport. Ugye a verseny a városban kerül megrendezésre és ez sokkal több nézőt is vonzz magával. Sok akció volt a futam közben, amitől igazán izgalmassá vált.
A finálé előtti futamban eltört a jobb oldali pedálom, így nem volt esélyem a sprintben. A kisdöntőben pedig egy esés nehezítette a futamomat. Sajnálom, mert szerintem jó pénzdíj lett volna. Apropó pénzdíj! Ez is egy nagyon jó motiváció!

Bikemag: Korábban már versenyeztél sprintversenyen?
Andreas: Nem, nekem ez volt az első. A cross country versenyeimmel nem tudtam összeegyeztetni, de optimistán vágtam neki a futamnak és rögtön a 4. legjobb idővel kvalifikáltam magam.

Bikemag: Mit gondolsz, min kellene javítani a szervezőknek? Mit tudnának még jobban csinálni?
Andreas: Eddig még csak világkupa futamokon voltam, ezért csak azzal tudom összehasonlítani, amit az UCI szervezett.
Az Elimina Tour engem pozitív meglepetésként ért, nagyon professzionális! Az, hogy a startrámpa egy teherautóról indul különösen tetszett, akárcsak a technikai elemek a pályában.
Tehát nem tudom mit lehetne jobban csinálni, nagyszerű szervezőgárda!

Bikemag: Hol hallottál erről a sorozatról?
Andreas: Egy szlovén versenyző mesélt nekem a sorozatról és a magas pénzdíjakról. Ezután néztem meg a verseny honlapján a videókat és a képeket. Rögtön tudtam, hogy indulnom kell!

Bikemag: Ausztriában is vannak ilyen versenyek?
Andreas: Kaprunban voltunk csak, de az lényegesen kisebb verseny, nem lehet ehhez a sorozathoz hasonlítani.

Bikemag: Rajthoz állsz az utolsó futamon is, Budapesten?
Andreas: Nagyon szeretnék részt venni, de a csapatommal egy cross country versenyre kell mennem. De jövőre mindenképp jövök!

Köszönjük a riportot, további sportsikereket kívánunk!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo