fbpx

Moschetti nyerte a sprinthajrát a negyedik szakaszon

A valenciai körverseny leghosszabb etapja várt ma a versenyzőkre a tegnapi extrém nap után. A 193 kilométeres sík szakasz vége nagy csatát hozott: ezúttal Matteo Moschettinek, a Trek-Segafredo sprinterének jött ki legjobban a lépés.

Szombaton a Orihuela és Torrevieja közötti sík szakasszal folytatódott a Volta a la Comitat Valenciana, amelybe azért egy harmadik kategóriás hegyet bepasszíroztak a szervezők. Lévén, hogy az emelkedőt nem a táv végén, hanem annak felénél kellett leküzdeniük a kerekeseknek, így újból mezőnyhajrára volt kilátás. A tegnapi nap már hírt adtunk róla, hogy Peák ex-csapata, a BikeExchange-Jayco koronavírus-fertőzés miatt kénytelen volt visszalépni a versenytől, és sajnos, ahogy arra számítani lehetett, két újabb csapatra is lecsapott a járvány keze: ma már nem volt ott a rajtnál a DSM és a Jumbo-Visma teljes sora, így német és holland csapat nélkül maradt a szezonindító körverseny. Kiesésükkel összesen 119 kerékpáros vágott neki a mai szakasznak.

A negyedik szakaszon mindkét World Tour-versenyzőnk nyeregbe ülhetett. Valter Attila (Groupama-FDJ) tegnap fantasztikusat ment, bekerült a nap szökésébe, és csak három kilométerrel a vége előtt érték utol többiek. Peák Barnabás (Intermarché) a mezőny végével érkezett meg, de a lényeg, hogy abszolválta a szakaszt, így jó eséllyel mindkét magyar versenyző be is tudja fejezni majd a versenyt.

A szokásos módon szökött el néhány kerékpáros az elején, többségük újfent a spanyol pro-csapatokból. Kicsit megmutatták magukat a nézőknek, illetve húzták is a főmezőnyt, amelyet leginkább a Quick Step és a Bora Hansgrohe kerékpárosai vezettek. A szakasz későbbi részén előrejött vezetni a Movistar és az Ineos is, a szökevényeket pedig közel 15 kilométerrel a vége előtt befogták, így újra együtt volt a mezőny, amelyben sajnálatos módon megint a földre kerültek néhányan, de szerencsére mindannyian folytatni tudták a versenyt. Az eddigi három naptól eltérően ma felhős, – és ami kerékpárosokra inkább befolyással bír – szeles idő adatott, így a segítőknek nehezebb dolga volt jobb pozícióba hozni sprinterüket. Ráadásul Torrevieja a tengerparton fekszik, így a szél a város közelében még erősebb is volt, mint a félsziget belsejében. Az utolsó 40 kilométer során egy kör írtak le a versenyzők a Laguna Rosa körül, amely egy egész különleges geológiai képződmény. A tó vízét ugyanis egy baktérium rózsaszínre festette, ehhez pedig egy nagyon magas só-koncentráció is társul: évente 800 ezer tonna só kerül kiszűrésre (és exportálásra), ezzel Európa legtermékenyebb tavának számít, már ami a sóbányászatot illeti.

A szakasz egyetlen izgalmas része a befutó volt. Fotó: Dario Berlingheri/Getty Images

A versenyzőket ez kevésbé hatotta meg, ők a folyamatosan változó széljárással és a vonatok összeállításával voltak elfoglalva. A Quick Step hozta a második szakaszt megnyerő Fabio Jakobsent, az Ineos Elia Vivianit, az Intermarché pedig Alexander Kristoffot. Végül nem az említett triumvirátus örülhetett, hanem egy bizonyos Matteo Moschetti, aki centiméterekkel ugyan, de lehajrázta az esélyesebbnek tartott vetélytársait. Összetettben továbbra is Alekszandr Vlaszov (Bora-Hansgrohe) áll az élen, a nyomában Remco Evenepoellal (Quick Step).

A mai etap nem kimondottan kedvezett ugyan Valternek – aki inkább a hegyen tudja megverni ellenfeleit, mintsem sík terepen – ennek ellenére a 36. helyen, a győztessel azonos idővel jött be, míg Peák háromperces hátránnyal a 116. helyet szerezte meg. Valter ezzel összetettben feljött a 24. pozícióba, míg Peák a 91. helyet foglalja el.

A mai nap során a szél hol segítette, hol hátráltatta a mezőnyt, de a pálya egy-egy pontján 80 km/h közeli sebességgel (!) is haladtak a kerekesek! Az út szűke miatt pedig többen is letértek az aszfaltról, de szerencsére ez nem vezetett további bukásokhoz. A Quick Step két győztes szakasz után kettőt veszített: Jakobsennek ezúttal nem sikerült az, ami tegnapelőtt igen, és könnyen lehet, hogy a Quick Step gárdája nemcsak az összetett versenyt, hanem a pontkvalifikációt is elbukja. Vlaszov valószínűleg hazaviheti a sárga trikót, míg Evenepoelnak meg kell elégednie a legjobb fiatalnak járó fehér trikóval, amennyiben megőrzi négy másodperces előnyét a holnapi etapon.

Holnap a verseny zárószakasza következik: mindössze 92 km, sík terepen.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo