fbpx

Milyen kerékpár lakatot válasszunk? – Lakat típusok, előnyök, hátrányok

Nem kérdés, hogy a legtöbbet úgy tudjuk tenni a kerékpárunk biztonsága érdekében, hogy megfelelő kerékpár lakattal védjük, ha nincs éppen alattunk. De kérdés, hogy milyennel. Ugyanis többféle kerékpár lakat típus létezik, melyeknek mindegyiknek megvan az előnye, hátránya, különböző védelmi szinttel rendelkeznek, valamelyik könnyebben szállítható, a másik nehezebben, nem is annyira egyszerű döntés mint gondolnánk. Ebben a cikkünkben mi ebben próbálunk nektek segíteni és bemutatjuk a főbb kerékpár lakat típusokat az előnyeikkel és a hátrányaikkal együtt.

U-lakatok

A “szállítható” kategóriába tartozó kerékpár lakatok közül fizikai értelemben általában a legnagyobb biztonságot az U-lakatok adják, a kialakításuknak köszönhetően nehezen átvághatóak és a feltörésük sem egyszerű, viszont a használatuk során előfordulhat, hogy kompromisszumot kell kötnünk a szállítás során és bizonyos helyzetekben a lelakatolásnál. Érdemes mérlegelni, hogy számunkra egy U-lakat-e az optimális megoldás és utána dönteni, hogy pontosan melyik modellt szeretnénk. Az ABUS kínálatában jó pár modellt találunk az alacsonyabb biztonsági kockázatú helyekre valótól a kemény behatásnak is ellenállóknak (például nemrég mutatták be a ABUS Granit Super Extreme 2500 modellt, ami komoly kihívás elé állítja a flexszel felszerelkezett tolvajokat is).

Az ABUS U-lakatok jól ellenállnak a behatásoknak, egy szimpla fogóval nem lehet őket csak úgy elvágni és a zárszerkezetük megbízhatóságára az évszázados múlt a garancia, elég arra gondolni, hogy hogyan néz ki egy klasszikus lakat, amivel ajtókat, szekrényeket védenek és hogyan néz ki egy U-lakat, elég egyforma a kettő és a működésük is hasonló, csak az egyik “kicsit” nagyobb. Az U-lakatoknál az U-alakú szár mindkét végére megy rá a zárszerkezet és így két ponton zár a lakat, ezért két helyen is el kell vágnia a tolvajnak ha el akarja lopni a kerékpárunkat. Természetesen modell függő, hogy milyen erős anyagból készül és milyen vastag szárral készülnek ezek a lakatok (általában minél vastagabb annál erősebb) és a zárszerkezet biztonsága is függ az adott modell technológiájától, jellemzően a drágább jobb.

 

A kialakításuk miatt az U-lakatoknak nem csak előnyeik vannak, hanem hátrányaik is, ez első ilyen probléma a lezárás, ugyanis ezeknek a lakatoknak a mérete korlátozott és egyáltalán nem rugalmasak, tehát ami befér a szárak közzé azt össze lehet lakatolni, ami meg nem azt nem. Létezik belőlük többféle méret, de még a legnagyobbak használhatósága is bizonyos helyzetekben korlátozott. Természetesen klasszikus kerékpár tárolókhoz, bringatámaszokhoz, korlátokhoz, kerítéshez hozzá tudjuk zárni az U-lakatokkal a kerékpárunkat, de vastagabb tárgyaknál már problémákba ütközünk, nem beszélve arról, hogy többnyire a vázon kívül nem igazán tudunk mást hozzázárni a tartóhoz, ezért adnak bizonyos modellekhez még acélsodronyt is, amivel a kerekeket is hozzá tudjuk zárni a lakathoz. Ha mindig ugyanott hagyjuk a kerékpárunkat általában csak az első pár lezárás okoz kisebb fejtörést, miután megtaláltuk a legegyszerűbb hozzázárási módot már sokkal gyorsabban, gördülékenyebben megy a kerékpárunk lezárása, ugyanez igaz különböző csövekre, elemekre, ahogy rutint szerzünk már sokkal egyszerűbben fog működni minden.

A szállíthatóság sem olyan könnyű mivel viszonylag nagy, merev szerkezetről van szó, de szerencsére az ABUS minden modelljéhez ad vázkonzolt, amire könnyedén fel-, illetve le tudjuk venni a lakatot, ezenkívül táskában is viszonylag egyszerűn szállíthatóak. A lezárás történhet klasszikus kulcsos megoldással, de léteznek számkombinációs modellek is.

 

Hajtogatható kerékpár lakatok

A hajtogatható lakat a legjobb választás azok számára akik biztonságos és egyben praktikus kerékpár lakatot szeretnének vásárolni, ugyanis a zárat alkotó fémrudak/fémlemezek nagy védelmet jelentenek (az ABUS-nál a legmagasabb biztonsági szintet elérő modellek is léteznek belőlük), míg az összehajthatóságnak köszönhetően könnyen szállítható – akár a vázon is -, és kinyitva nagy tárgyakhoz is hozzázárható a kerékpárunk, nem mellesleg a lakat formája alakítható, így széleskörűen tudjuk használni lezáráskor.

Elsőként az ABUS kezdett hajtogatható lakatokat gyártani (a teljes kínálatért kattints ide), és csak ezután jelent meg más márkák kínálatában, de a mai napig a BORDO az etalon ebben a kategóriában. Léteznek többféle hosszúságban, így mindenki a saját felhasználásának megfelelőt tudja választani. A lemezek vastagsága akár modellenként is lehet különböző, az utóbbi többnyire megmutatja, hogy mennyire ellenálló a támadásoknak az adott lakat és persze azt is, hogy milyen nehéz lesz (amiben több anyag van az nehezebb). A zárszerkezetek modellenként változik, létezik belőlük kulcsos, számzáras és még mobiltelefonnal nyitható okos modell is, mint például az ABUS BORDO 6500A SmartX, amiben még riasztó is van. Érdekességképpen megemlítendő, hogy van olyan BORDO modell, amibe félbetétet kell tenni és így a lakásunk kulcsával tudunk zárni, nyitni és így nem kell extra kulcsot magunkkal vinni a kulcscsomónkon.

A hajtogatható lakatokat a praktikusság és a könnyen szállíthatóság hívta életre, ezért mindegyik modell szállítható kényelmesen a vázon, a legelterjedtebb megoldás a kulacstartó helyére történő rögzítés, de a kis méret miatt akár a táskánkban is könnyen elfér. Érdemes megjegyezni, hogy hiába hajtogathatóak ezek a lakatok nem feltétlenül olyan könnyű velük lezárni a kerékpárt mint például egy lánc esetén (az U-lakatoknál jellemzően praktikusabbak), mert az acéllapok csak a csapok mentén képesek egy síkban forogni, ami átfűzéskor lassíthatja a lezárás folyamatát. Természetesen ha már többször használtuk a lakatot akkor rutint szerzünk, hogy hogyan, hol tudjuk átfűzni a kerékpáron és a lezárás is nagyon gyors lesz. A hosszabb méretek alkalmasak nagyobb tárgyakhoz való rögzítésre, de akár a hátsó kerekünket is hozzá tudjuk egyszerre a vázhoz és az adott tárgyhoz.

Láncos kerékpár lakatok

A kerékpár lakatok között a legnagyobb történelemmel a láncos kerékpárok lakatok rendelkeznek, és hiába a technológiai fejlődés és a több újfajta megoldás a láncos lakatok a kerékpárosok és a gyártók között is a mai napig népszerűek, – például az ABUS is széles kínálattal rendelkezik belőlük. Ami nem véletlen, hiszen ár-védelem arányban a legjobbak, egy vastag, edzett acélból készült láncszem feladja a leckét a tolvajoknak. Természetesen hátránya is van ezeknek a lakatoknak, ami nem más mint a tömeg, és a vastagabb láncok szállítása sem túl egyszerű.

Láncos lakatok léteznek különféle hosszban, láncszem vastagsággal és zárszerkezettel, attól függően, hogy milyen biztonsági kockázatú helyen akarjuk hagyni a bringánkat és mihez szeretnénk hozzázárni. Általánosságban elmondható, hogy minél vastagabbak a láncszemek annál nagyobb biztonságot jelent az adott lánc, meg persze az anyaguk is lényeges az ellenállóság szempontjából, és a láncszemek formája sem mindegy, a szögleteseket nehezebb elvágni.

A vékonyabb láncokat könnyebb szállítani, akár a kerékpárra is fel tudjuk őket tekerni, de védelemben nem nyújtanak olyan sokat. A vastagabb láncok előnye, hogy komoly védelmet adnak a kerékpárunknak, nehezen elvághatóak, de a szállításuk a tömegük és méretük miatt már nem annyira egyszerű. Így például sokan azt a megoldást alkalmazzák hogyha mindig csak egy helyre járnak a kerékpárjukkal (munka) akkor a láncot lelakatolva otthagyják az adott helyen, mellyel megspórolják a sok cipelést, de akár több helyen is lehet így láncuk. Otthoni, tárolókban történő lezárásra is alkalmasak a vastag láncok, itt a padlóba lefúrva egy adott elemhez tudjuk rögzíteni a láncot, ami a tolvajoknak garantáltan feladja a leckét. A láncok további előnye, hogy szinte bármilyen formát képes felvenni, így nagyon könnyű és egyszerű vele lezárni a kerékpárunkat.

A láncos kerékpár lakatok előnye nem csak a láncszemek erejében rejlik, hanem mivel a lánc hajlékony így nehéz “fogást találni” rajta a tolvajoknak, nem könnyű mechanikus sérülést okozni, meg kell dolgozni a tolvajoknak azért ha el akarják lopni a kerékpárunkat. Természetesen fontos még, hogy maga a zár milyen kialakítású, mert lehetnek bármilyen erősek a láncszemek, ha a zárat könnyű feltörni, megfúrni, elvágni ezért érdemes minőségi lakatot választani, mint például a német márka ABUS termékeit, ahol kiemelten figyelnek hogy a zárszerkezetek is a láncszemek biztonságát nyújtsák.

 

Spirálzárak

A legkedvezőbb áron a spirálzárakat tudjuk megvenni a kerékpár lakatok közül, valószínűleg emiatt találkozunk a legtöbbet ezzel a lakat típussal a hazai kerékpárüzletekben. Viszont fontos, hogy a fenti három kategóriához mérten jelentősen kevesebb védelmet nyújtanak a spirálzárak, ezért mindenképpen mérlegeljük, hogy milyen biztonsági kockázatú helyen szeretnénk hagyni a kerékpárunkat. Sokan mondják, hogy a spirálzárak semmire nem valók, egy picit felkészültebb tolvaj egy szempillantás alatt levágja őket a kerékpárról, ami részben igaz is, de nem mindenki hagyja a kerékpárját olyan helyen, ahol “felfegyverkezett” tolvajok járnak. A spirálzárak az alkalmi tolvajok ellen jól védenek, nem tudják csak úgy eltolni a kerékpárunkat és akkor is ellátják a feladatukat, amikor szem előtt van a kerékpárunk.

Spirálzárakból szintén sokféle modell kapható, mindenki megtalálhatja az igényének és a felhasználásának megfelelőt. Különböző hosszban elérhetőek, akár olyan hosszúban is, amivel egy egész vastag tárgyhoz is hozzá tudjuk zárni a kerékpárunkat. Zárszerkezetből szintén többféle elérhető, a kulcsos modellek mellett számzárasakat is tudunk belőlük választani. Ezenkívül az ABUS kínálatában a klasszikus feketén kívül bizonyos modellekből sokféle szín elérhető, így az ízlésünknek megfelelőt tudjuk belőlük kiválasztani.

A spirálzárak előnye a kedvező áron kívül a könnyű szállíthatóság és az alacsony tömeg, a kerékpárunkon egyszerűen tudjuk szállítani, akár a konzolon akár a bringa valamelyik részére feltekerve. Ezenfelül a lezárás is nagyon egyszerű velük, mert az acélsodrony hajlékony, könnyű átfűzni mindenen, egy vékonyabb zár szinte bármilyen formát fel tud venni.

Egyéb kerékpár lakatok, riasztók

A klasszikus kerékpár lakatokon kívül találkozhatunk olyan egyéb megoldásokkal is, amik a kerékpárjaink védelmét javítják, mint például riasztóval, ami biztosan óriási meglepetést okoz a tolvajoknak, vagy olyan zárakkal, amiket könnyű, sportolásra szánt kerékpárokon is tudunk használni, vagy olyan eszközzel, amibe a bringázások alatt biztonságban tarthatjuk az autónk kulcsát, ezek mind fontos kiegészítők lehetnek a megszokott lakatok mellett/helyett.

A hajtogatható lakatoknál már említettük, hogy létezik belőlük riasztóval kombinált változat, de magát a riasztót külön is megvásárolhatjuk, ami az ABUS-nál Alarmbox névre hallgat (létezik belőle több modell), ez egy különálló egység, ami először jelzi, hogyha megmozdítják a kerékpárunkat, aztán ha nem hagyják békén akkor elkezd 100 decibellel üvölteni a tolvaj fülébe. Ez sokszor nagyobb biztonságot jelent, mint maga a fizikai védelem – egyébként létezik belőle lánccal kombinált verzió is Alarmbox 2.0 néven, amiről már a lakat körképünkben írtunk és ide kattintva olvashatjátok.

A sportoló bringásoknak is szüksége lehet védelemre, de ők valószínűleg nem szívesen cipelnek magukkal a fenti 4 kategóriából lakatokat, számukra is kínál megoldást az ABUS a Sportflex kerékpáros lakat személyében, ami egy könnyű, kulacstartó alá elhelyezhető lakat, mely jól véd az eltolásos lopások ellen. Ezenkívül más hasonló kivitelű kerékpárzár is elérhető ebből a kategóriából azoknak, akik nem csak a városi kerékpározásban gondolkoznak.

A Keygarage nem a kerékpárt védi, hanem a kulcsainkat, egy ilyen eszköz praktikus lehet utazós közös bringázásokkor, amikor az autókulcsot az autó kilincsére zárhatjuk, de közös használatú kerékpáros helyiségek esetén is tárolhatjuk benne a kulcsot.

Lopás ellen: a kerékpár biztonságos lezárása

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások