fbpx

Kusztor Péter blogja a kaotikus horvát versenyről, ahol Lovassy UCI-pontokat gyűjtött

Az Utensilnord-Ora24.eu magyar sora – Dér Zsolt, Holló Botond, Kusztor Péter, Lovassy Krisztián, Palotai Péter és Simon Péter – a horvátországi Trofej Umag, UCI 1.2-es versenyen vett részt tegnap, mellyel kapcsolatban a legfontosabb, hogy Lovassy Krisztián 5. helyezésével megszerezte csapata és a nemzet idei első UCI-pontjait.

kusztor_lovassy

A kaotikus, 163 kilométeresről 80 kilométeresre rövidített Europe Tour versenyről azonban sokkal több pozitívumot nem lehet elmondani, ahogy ez a magyar bajnok, Kusztor Péter legfrissebb blogbejegyzéséből is kiderül…

Március 3-án elhagytuk Cecina városát – ahol az elmúlt közel egy hónapot töltöttük – és Horvátországba tettük át a székhelyünket. Jelenleg Vrsar városban lakunk és már túl is vagyunk egy versenyen. Ugyanis a szerdai napon részt vettünk a Trofeo Umag nevezetű UCI 1.2-es megmérettetésen. Hat magyar versenyzővel képviseltettük magunkat, név szerint: Krisztián, Botond, Zsolt, Palotai Peti, Simon Peti és én.

Rengeteg csapat sorakozott fel a rajtvonal mögött, összesen 34. Sajnos az idő rettentően elromlott, már a reggeli órákban szemerkélt az eső, a 11 órai rajtra pedig szakadó esőben került sor. Egy rövid felvezetőt követően, neki is vágtunk 165 kilométeres napi penzumnak. Az első méterektől kezdve mentek a szökési kísérletek. A csúszós aszfalt miatt én is folyamatosan elöl kerékpároztam és a támadásokban is részt vettem.

Simon Peti is nagyon aktívan ment, rengeteg akcióban benne volt. Egyszer sikerült ellépnie egy kisebb csoporttal, de az agresszív mezőny nem eresztette őket túl nagy távolságra. Egy óra megtétele után egyszer csak megállítottak minket, mert rossz irányba mentünk. Ekkor már egy szélezés miatt ketté volt szakadva a mezőny, de így természetesen mindenki vissza tudott zárkózni. Jó pár percig álltunk, majd ismét elrajtoltunk.

Tovább folytatódott a hatalmas iram, támadás támadást követett. Majd ismét megállították a mezőnyt és tanakodtak, de senki nem tudta, hogy min. A versenyzők pedig már nagyon fáztak, a folyamatos álldogálás miatt, az eső továbbra is rendületlenűl szakadt. Újból elrajtoltunk, majd pár kilométer elteltével harmadszor is megállítottak bennünket. Mindenki felháborodott, sokan azt mondták, hogy legyen vége a versenynek, mert ennek semmi értelme. Feleslegesen akciózik bárki, hiszen úgy is megállítják a küzdelmeket.

A főbíró erre azt a döntést hozta, hogy a 20 kilométerre lévő Umag városában végérvényesen vége lesz a versenynek. Eredetileg háromszor kellett volna kereszteznünk a célvonalat, de a káosz miatt azt mondták, hogy az első áthaladásnál van a cél. Így sokadszorra is elrajtoltunk. A célig vezető út nagyon gyorsan telt el, senkinek nem sikerült meglépnie, így mi is a sprintre készültünk. Tudtam, hogy mi a feladatom, Krisztiánt próbáltam a lehető legjobb pozícióba hozni a végjátékra.

Nem volt könnyű feladat, nagyon erősen fújt a szél, borzasztóan nagy volt a tolakodás és még látni sem lehetett rendesen. Az úttesten sok helyen 20 centi magasan állt a víz. Semmit nem tudtunk, hogy mennyi van még hátra. Egyszer csak megláttuk a célkaput, és teljesen együtt haladtunk át a vonalon. Krisztiánnak sikerült megszerezni az előkelő ötödik helyet, amivel elkezdtek gyűlni Magyarország pontjai (az 5. hely 10 UCI-pontot ér 1.2-esen). Én az első 20 között érkeztem, de természetesen – mint már sokadszor – az eredménylistán nem szerepelek.

Kicsit rossz, hogy az ember végigszenved egy ilyen versenyt, és még azt sem kapja meg, hogy oda tegyék, ahol befut. Összességében egy borzalmasan megrendezett versenyen vagyunk túl, de szerencsére számunkra elég jól végződött. Simon Peti és Botond defektet kapott a végjátékban. Most versenyeztünk először így együtt, de véleményem szerint a csapatmunka elég jól vizsgázott, persze van még min javítani, de még előttünk a szezon.

Én eléggé jól éreztem magamat ebben a rossz időben is, de ez a sok megállás majd elindulás nem esett túl jól a lábaimnak. Mikor nyélen megyünk, és pár másodperc alatt nullára meg kell állni, majd lemerevedett lábakkal elindulni, és ismét néhány méteren belül nyélen kell lenni, az nem a legjobb érzés. Azt még kifelejtettem, hogy a verseny távja mindössze 80 kilométer lett.

Legközelebb vasárnap fogunk versenyzni Porecben. Reméljük, hogy szebb időben, és még szebb sikerekkel.

Szép estét mindenkinek!

Üdvözlettel: Kuszti

Eredmény:
1. Aljaz HOCEVAR SLO ADR (22) 2:04:30
2. Oscar LANDA NOR OHR (20) +0
3. Gernot AUER AUT WSA (24) +0
4. Marco BENFATTO ITA AS2 (25) +
5. Krisztian LOVASSY HUN UNA (25) +0
6. Andrej RAJSP SLO RAR (21) +0
7. Lukas RANACHER AUT KTM (21) +0
8. Luka PIBERNIK SLO RAR (20) +0
9. Martin WEISS AUT TIR (22) +0
10. Jan-Niklas DROSTE GER THF (23) +0

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo