fbpx

Kirijenka időfutam világbajnok: Nekem ez nem meglepetés!

Olyan győztest ünnepelhettek tegnap az országúti kerékpáros világbajnokság elit férfi időfutamán, akire nem túl sokan számítottak, de talán a kerékpársport rajongók teljes tábora tiszta szívből örült Vaszil Kirijenka sikerének.

Kirijenka akcióban

Kirijenka akcióban (Fotó: Stefano Sirotti)

Ha osztanának szivárványszínű trikót „a világ legjobb segítője” kategóriában, a Team Sky fehérorosz versenyzője talán már a legtöbb vb-címmel büszkélkedne a mezőnyben. Ki ne emlékezne emberfeletti teljesítményeire, amikor akár 50-100 kilométert forgatott a peloton élén, egyedül kontrollálva egy szökevénycsoportot, vagy éppen fárasztva az ellenfeleket a nagy háromheteseken. A “gép”, akinek nem fáj semmi, nem zavarja eső, hideg, semmi, mint akit felhúztak, 100-as lábfordulat, rezzenéstelen arc… Nem egyszer, nem kétszer járult hozzá hathatósan nagy GT-győzelmekhez.

Kirijenka világbajnok

Kirijenka világbajnok (Fotó: Stefano Sirotti)

Kirijenka még Oleg Tinkov másodosztályú profi csapatánál kezdte, és már akkor is behúzott egy GT-szakaszsikert hosszú szökés után a Giro d’Italia-n, ami azóta védjegyévé vált, megismételte ezt a Caisse D’Epargne (mai Movistar) majd a Team Sky színeiben is, 2011-ben és idén. Talán sokan emlékeznek, amikor májusban elképesztő sebességgel haladt egyedül, a mezőny akart, de nem igazán tudott közeledni. Túl sok profi győzelmet azonban nem számlál, jobbára mindig dolgozott valakiért a csapatban, jó katonaként, aki nem sokat beszél, csak végrehajtja a parancsot.

Dumoulin fáradt volt (Fotó: Stefano Sirotti)

Dumoulin fáradt volt (Fotó: Stefano Sirotti)

A 34 éves fehérorosz korábban pályán, pontversenyben volt világbajnok (2008.) és az időfutam vb-ken is – ahol nem kellett segítenie kapitányát profi csapatában – rendre mutatta magát, az utóbbi három évben kétszer volt dobogós és egyszer negyedik. Richmond az ő pályája volt, hiszen a hátszeles részen hatalmas sebességeket lehetett elérni, ahol forgatni kell tudni jó ritmusban az áttételt, nem elég az erő. Kirijenka pedig nagyon jó ebben a műfajban, ráadásul a legnagyobb ellenfeleknek sem jött ki a lépés.

Tony Martin azt mondta, nem találta a ritmust, de a hátsó felén látható seb is fájhatott a tempó mellett... Az időfutam nyergeken használt dörzsi felület hatása?! (Fotó:

Tony Martin azt mondta, nem találta a ritmust, de a hátsó felén látható seb is fájhatott a tempó mellett… Az időfutam nyergeken használt dörzsi felület hatása! (Fotó: Kramon Velophotos – Instagram)

Cancellara nem indult, Martin nem találta a ritmusát és az Instagramra feltett fotó alapján komoly fájdalmai is lehettek… Dumoulin erejét úgy tűnik felemésztette a Vuelta, Malori és Coppel pedig pont azok a vetélytársak, akikkel eddig is meccselt Kirijenka a dobogó széléért. Tiszteletre méltó. hogy csapata, a Team Sky komoly munkát fektetett a teljes szezonban zokszó nélkül dolgozó segítőbe, hogy elérhessen valami igazán nagyot, nem mellesleg a Team Sky így címet védett, hiszen tavaly az országúti pályafutását befejező Bradley Wiggins nyerte az időfutam vb-t. Kirijenka ki is emelte csapata segítségét a verseny utáni nyilatkozatában:

Számomra ez nem volt meglepetés. El nem tudom mondani, mióta várok erre, s hány órát tekertem a bringán ezért. Nagyon örülök a szivárványszínű trikónak és annak is, hogy ilyen remek ellenfeleket győztem le. Nagyon sok dolog számít az időfutamon, rengeteg edzés a kerékpáron és rengeteg munka a légellenállás javításán. A lényeg megtalálni a saját egyensúlyom és beállítani a legjobb ritmust. Rengeteget köszönhetek a csapatomnak, akiknek a segítségével készültem, ezért a győzelmet a Team Skx-nak ajánlom. Hihetetlen jó munkát végeztek, nélkülük nem sikerült volna nyerni.

Az ellenfelekkel a dobogó tetején (Fotó: Stefano Sirotti)

Az ellenfelekkel a dobogó tetején (Fotó: Stefano Sirotti)

Eredmények:

Elit férfiak (53,5 km):

1 Vasil Kiryienka (Belarus) 1:02:29
2 Adriano Malori (Italy) 0:00:09
3 Jerome Coppel (France) 0:00:26
4 Jonathan Castroviejo (Spain) 0:00:29
5 Tom Dumoulin (Netherlands) 0:01:02
6 Rohan Dennis (Australia) 0:01:08
7 Tony Martin (Germany) 0:01:17
8 Maciej Bodnar (Poland) 0:01:17
9 Marcin Bialoblocki (Poland) 0:01:22
10 Moreno Moser (Italy) 0:01:32

Elit nők (38,8 km):

1 Linda Villumsen (New Zealand) 0:40:30
2 Anna Van Der Breggen (Netherlands) 0:00:03
3 Lisa Brennauer (Germany) 0:00:05
4 Katrin Garfoot (Australia) 0:00:09
5 Kristin Armstrong (United States Of America) 0:00:21
6 Evelyn Stevens (United States Of America) 0:00:27
7 Ellen Van Dijk (Netherlands) 0:00:55
8 Alena Amialiusik (Belarus) 0:01:06
9 Ann-Sofie Duyck (Belgium) 0:01:19
10 Trixi Worrack (Germany) 0:01:19

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo