fbpx

Mit sportoljunk télen kerékpározás helyett? – Futás

A leghidegebb hónapokban a kerékpárosok többsége nem szívesen bringázik kint, nedvesek, csúszósak az utak, sokszor rosszak a látási viszonyok és legfőképpen hideg van, amit nem mindenki képes tolerálni, tehát teljes mértékben megérthető a döntésük, hogy nem mennek ki kerékpározni. Alternatív megoldásként ott vannak a görgők, de hiába fejlődtek az okosgörgők és kiegészítőik rengeteget az elmúlt időben még mindig sokan nem ülnek fel rájuk szívesen, mert messze nem azt az élményt nyújtják, mint a valós kerékpározás. Viszont ilyenkor sem árt valamit mozogni, már csak azért is, hogy a tavaszi újrakezdés könnyebben menjen, vagy akár azért, hogy jobb formában legyünk, mint előző szezonban. A legalapvetőbb mozgásforma, a futás jó választás lehet télire és akár ugyanúgy élvezhetjük mint a bringázást jó időben.

Rengeteg jó minőségi kerékpáros téli ruha létezik de hiába a csúcsruházat, nulla fok körül már nem olyan bringázni, mint nyáron és nem csak a hideg miatt, hanem a körülmények is olyanok. Akár idevehetjük azt is, hogy későn kel a nap, korán sötétedik, csökken a nappali kerékpározásra alkalmas idő mennyisége, ezenfelül még sokszor köd is van és sem az országút, sem a terep nem alkalmas mindig kerékpározásra. Az elmúlt pár évben telente én szinte csak cyclo-cross technikai jellegű “edzéseket” végzek kerékpáron kint, meg egyszer-egyszer kirándulok a gravellel, plusz ha tesztelni kell valamit akkor kimegyek, különben inkább mást sportolok, amiben szinte ugyanannyira örömömet lelem, mint a bringázásban. Nem titok, ez nem a görgőzés. 🙂

Téli kerékpározás – avagy hogyan ne fagyjunk meg…

Mostanában sokáig tart a nyárias ősz, novemberben a szerencsésebbek még rövidnadrágban is ki tudtak menni kerékpározni. Viszont már egy ideje beköszöntött a tél és a hideget nem szeretők már pár hetet nem ültek kerékpáron, ami pont elég lehetett arra, hogy kipihenjék a bringás szezont és az erőtől duzzadó testükkel már ne tudjanak mit kezdeni.

Sokféle sport között lehet válogatni télire, melyek közül az egyik legegyszerűbb és leghasznosabb, a futás.

Maga a futás sokban hasonlít a kerékpározáshoz, de közben teljesen más, viszont egy közös van bennük, ami minden bringásnak jól jöhet, hogy mindkettő állóképességi sport, sőt a futás még jobban is igénybe veszi a keringést, mint a kerékpározás, szóval jobban fejleszti, amit nyáron kamatoztathatunk. Emellett fontos tudni, hogyha valaki csak bringázik, az hosszútávon káros az egészségre, mert elég sok izom elgyengül, megnyúlik vagy éppen megrövidül az egyoldalú terheléstől, sőt még bizonyos csontok is gyengébbek, törésre hajlamosabbak lesznek. A téli futás ezt az egyoldalú terhelést részben tudja kompenzálni, de vannak még más sportok is, amik helyre képesek tenni az eldeformálódott testünket.

Terepen hóban ilyen ösvények is várhatnak ránk 🙂

Természetesen nem csak a fent leírtak miatt érdemes a futást választani, hanem azért is, mert sokaknak képes ugyanazt a pluszt, örömforrást nyújtani, mint a kerékpározás. A futásnál is ugyanúgy megvan az, hogy elmegyünk akár órákra edzeni és kiürítjük a fejünket, lelkileg egyensúlyba kerülünk és boldogabban térünk haza az edzésről (sokan sportolnak ezért amatőr szinten), persze ehhez már egy komolyabb erőnléti szint kell vagy mindenképpen találjunk rá az alaptempónkra, hogy ne érezzük fárasztónak a futást. A montizás párja a terepfutás is óriási élményt tud nyújtani, kint az erdőben órákat eltölteni, átélni a téli erdő csendjét, néha belegyalogolni a meredek emelkedőkbe, a lejtőkbe pedig megtalálni a kihívást, hogy ne essünk el 🙂 .

Futás hidegben

Jöhet a kérdés, hogy futni nincs hideg télen vagy a csúszós utak nem jelentek ugyanúgy problémát, mint kerékpáron? A válasz egyszerű, nem! Sokkal több izmunk mozog futva, ami így több hőt termel és a menetszél is jóval kisebb, ami hűtené a testünket. Az egyik legérzékenyebb pontunk, a lábunk is folyamatosan dolgozik futás közben és rengeteg hőt termel, erre tipikus példa, hogy egy futó nem vesz téli cipőt -5 fokban hóban sem és nem zavarja ha tocsog zoknija, legalábbis azért nem, mert fázna, a bőr szétázása persze már más kérdés. Szóval futva messze nincs annyira hideg. A másik a csúszós utak kérdése: igen, futva is csúszik az út, tükörjégen csak szögekkel a talpon lehet megállni (bár én már futottam sima cipőben is rajta és megúsztam esés nélkül), de egy nem jeges, csak nyálkás úton, gond nélkül lehet futni, megállni és irányt váltani is könnyebb, mint kerékpáron. Ha jó technikával fut az ember, akkor hihetetlenül stabil tud lenni.

Ebben a hóban sem fázik a futó lába nyári cipőben

Mennyit és hogyan fussunk?

Ez jó kérdés, nagyban függ az egyén erőnlététől, felkészültségétől, mennyit futott már előtte és milyen a technikája. Vegyük a két végletet, egy versenyző erőnlétű bringás akár 3-4 órát is képes futni télen, komolyabb megterhelés nélkül, míg egy szerényebb képességű, a testét nem annyira ismerő túrázónak lehet 15 perc is már megerőltető lesz. Ami nagyon fontos, a fokozatosság! Lassan, apró lépéssekkel növeljük csak az edzésidőt, ne siessünk, ne terheljük túl magunkat, mert súlyos sérülés lehet a vége (ebből a szempontból sokkal veszélyesebb, mint a kerékpározás), nem csak a keringésünknek kell ehhez a sporthoz alkalmazkodni, hanem az izomzatnak, a csontoknak és az ízületeknek is, és ne felejtsünk el nyújtani edzés után! A pulzus szokott még előjönni kérdésként, az elején magasabb lesz, mint bringán, de idővel majd lejjebb megy, annyira ne aggódjunk miatta, de ne engedjük az elején az egekig felmenni, futás közben a jó állóképességi edzés titka, hogy találjunk rá arra a tempóra, amivel szinte a világból ki tudunk futni.

Személy szerint én nagyon szeretek futni (főleg terepen) a téli időszakban, ilyenkor szinte teljesen képes pótolni számomra a kerékpározást és ezzel nem vagyok egyedül, több bringás van az ismeretségi körömben, aki ugyanígy oldja meg a téli edzéseket. Egyébként az egyoldalú futás sem készít fel a nyári kerékpáros szezonra, de mindenképpen egy jó alapot ad arra, hogy erről késő télen, tavasszal már tovább lehessen építkezni bringán.

Mit sportoljunk télen kerékpározás helyett? – Menj túrasízni!

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo