fbpx

A villany XT megérkezett! Bemutatkozik a Shimano XT Di2

Két évet kellett csak várnunk az XTR Di2 szett bemutatkozása után, és máris lecsorgatta a technológiát a Shimano az alatta megtalálható Deore XT szetthez is. Sőt ha úgy vesszük, kicsit többet is tud az új XT Di2 mint a nagy testvére!

shimano_xt_Di2 1

Gyári kódján M8050 megnevezéssel indítja útjára idén szeptembertől a Shimanoaz új elektromos szettet. Az XT eddig is tökéletesen alkalmas volt monti versenyzésre, legyen szó XC-ről vagy akár enduróról. Ez a hagyomány megmarad továbbra is, sőt talán új szintre emeli a Shimano, hiszen elegendő a Dura Ace Di2 és az Ultegra Di2 közötti eltérésre gondolni. Igazából a súlyon kívül semmiben sem tér el az Ultegra működése a csúcsmodelltől. Ez várható körülbelül itt is.

A kijelző informatív, és bárhová felrakható a kormányra

A kijelző informatív, és bárhová felrakható a kormányra

Megmarad a Synchornized Shift váltás is, tehát az első váltó folyamatosan trimmel a lánc állásától függően, így nem fog zörögni a lánc a terelőlemezen, de a csak jobb oldali váltókaros automata váltás lehetősége is adott. Tehát a bal kart elhagyhatod, elegendő hátul váltogatnod, és a váltástérkép alapján a rendszer magától vált elöl. Erről készül egy bővebb cikk még az XTR Di2 teszteléskor.

shimano_xt_Di2 5

A hátsó váltóban szintén megtalálható a Shadow RD+ technológia, így nem csak alacsony profilú “kőkikerülős”, hanem a kerék kivételekor a feszítő rugót is át tudod kapcsolni.

shimano_xt_Di2 4

Újdonság, amit még az XTR sem tud, az pedig a D-Fly Data Management rendszer, ami Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál. Így anélkül tudsz a vezérlőegységgel kommunikálni, hogy fizikálisan kábellel össze kellene kötnöd. Ez lehetőséget nyújt a tabletről, okostelefonról való bizgerélésre is, de nagyobb haszna, hogy a különböző okos eszközök, bringás computerek fogadni tudják majd a Di2 rendszeradatokat. A sajtóanyag szerint a szerelők menet közben is módosítani tudnak majd a szoftveren, bár erre azért kíváncsiak leszünk élőben, mert az XTR Di2 felprogramozása egy elég komoly procedúra volt, kétlem, hogy egy szerviz zónán mondjuk 10 másodperc alatt áthaladó versenyző gépét ennyi idő alatt hibamentesen le lehet frissíteni. Természetesen a kis kiegészítő egységet az XTR-re is rá lehet dugni, így aki már rendelkezik ilyennel, annak sem kell kétségbe esnie.

Az SW-M8050-es váltókarok ergonómikus kialakításúak, és ahogy már írtuk, akár elég csak a jobboldalit felrakni. Egyesével is tudsz vele váltani, de hátul több fokozatot is rá tudsz programozni, ahogy éppen a kedved tartja.

A Shimano Deore XT Di2 szettet a hazai forgalmazó partnerboltjaiban tudod majd megrendelni!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo